Ce înfăţişare are azi Marea Moartă / MIT ÁBRÁZOL MA A HOLT-TENGER
Iordanul si Marea Moarta se afla, de la Ierusalim spre rasarit, la o departare de 30 kilometri.
O cale lunga si grea. Trecem prin locuri sterpe si pustii. Ce lucruri grozave! Oriincotro te uiti numai dealuri pustii, arse de soare si spalate de ploi. Nici o verdeata, nici un picur de apa. i tot coboram si iar coboram. De la Ierusalim pana la Marea Moarta este un coboras mare. Parca e o predica si acest coboras, parca predica si el zicand: asa e si viata cand apuci a te cobori spre apele mortii si ale pieirii sufletesti.
In sfarsit, iata Marea Moarta. In ce cufundatura grozava e aceasta apa! Marea Moarta se afla la 420 metri sub suprafata Marii Mediterane. E aceasta o adancime unica in felul ei. Marea Moarta e cea mai joasa dintre toate apele cate sunt pe suprafata pamantului. E singura in felul ei pe toata suprafata pamantului. Cand te uiti inapoi, pe unde am ajuns aici, parca te-ai fi coborat in fundul lumii, atat de joasa este aceasta mare. Cand te apropii de Marea Moarta simti un aer apasat si greu ce iese din catranul cel mult ce-l are aceasta apa. Apa marii e linistita de tot si negrie; parca si infatisarea ei iti da un fior al mortii.
Inchipuiti-va o apa mare inconjurata din toate partile de pustietate si moarte. Nici un vant nu misca aceasta apa, nici un fel de miscare nu vezi cat poti patrunde cu ochiul; nici un val, nici o panza de corabie, nici o vietate, nici o miscare. Parca e o apa si o lume incremenita. Un fior de groaza te cuprinde. Abia ai apucat sa scapi din praful si caldura inabusitoare a drumului si a pustiului sa ajungi la o apa, si, cand ajungi la apa, abia apuci sa scapi de ea. Un fior de groaza, de dezgust si de tristete scrie un scriitor englez simti cand ajungi la Marea Moarta. Cauti sa te departezi cat mai curand de aceste locuri blestemate.
Urmarile si urmele pacatului doar nicaieri in lume nu se vad asa de infiorator si de graitor ca aici, la locul unde au fost Sodoma si Gomora.
Dam mai jos chipul Marii Moarte. In apele ei nu traieste nici un fel de vietate. Pestii care vin din Iordan se pietrifica, asijderea si lemnele. In chip se vad cateva ramuri, pietrificate, scoase din apele marii.
Iordanul se varsa in Marea Moarta, dar apele lui se evapora repede amestecandu-se cu saratura cea grozava.
Apa Marii Moarte e cea mai sarata dintre toate apele din lume. O mie kilograme de apa contin o suta kilograme sare. E atat de sarata aceasta apa incat de vrei sa te cufunzi in ea nu poti caci te tine la suprafata. Sunt calatori englezi care isi iau cartea de citit, se dezbraca si, intinzandu-se cu fata in sus peste fata apei, citesc din carte asa cum ai citi tolanit pe iarba. Saratura ii tine deasupra apei. Dar sa te fereasca Dumnezeu sa nu-ti ajunga apa in ochi, in gura sau pe nas caci nu te mai ustura, ci te arde ca si cand ai pune foc. Un om ce se scalda in Marea Moarta, cand iese din apa nu-l mai cunosti, e tot incarcat cu sare de parca-i nins.
Iata ce scrie un englez care s-a scaldat in apa acestei mari. Am intrat scrie englezul in mare cu convingerea ca se inoata foarte usor, dar am fost surprins cand am constatat ca nu ma puteam servi de picioare, care ramaneau afara din apa, si numai cu mainile inaintam foarte putin. Se pare ca plutesti pe o apa uleioasa; ea este neplacuta la atingere si te simti rau intr-insa. Trebuie sa inoti pe o coasta; avand astfel o mana si un picior in apa, se poate inainta cu mai multa usurinta.
Neavand punct de sprijin indestulator, nu eram sta pan pe miscarile mele si eram ridicat si aruncat la dreap ta si la stanga. Intr-una din aceste miscari involuntare am baut putin din aceasta apa ingrozitoare. Intentia mea fu sese de a bea putin dar am inghitit mai multa decat mi-a fost pofta: pot deci spune ca apa aceasta este tot ce poate fi mai amar si mai gretos; limba si cerul gurii imi erau ca arse, capatai un puternic acces de tuse, si repede o luai spre tarm. Doua zile, intruna, am simtit amaraciune si sa ratura in gura mea.
Pe langa ca e sarata, Marea Moarta e si adanca. La nord unde am fost noi, are o adancime de 400 metri, la sud e mai mica. In lungime Marea Moarta are 90 km, iar in latime 54.
Pe acest loc s-a petrecut fioroasa pieire a cetatilor Sodoma si Gomora din Biblie. Cele spuse in Biblie sunt lucruri adevarate. Arabii numesc aceasta mare si azi ma rea lui Lot, o numire ce a trecut din veac in veac si din popor in popor. Locul unde au fost cetatile Sodoma si Gomora e in partea sudica a Marii Moarte. Pe tarmul din sud-vestul marii e un platou de stanca ce a fost odata vatra unei cetati. In apropierea acestui loc a fost cetatea Sodoma si acest orasel ar fi fost crutat pentru Lot. Pana la anul 1200 s-au vazut urmele oraselului oar. Nu de parte de acest loc a fost si cetatea Gomora. In marginea marii se vede o stanca de sare pietrificata careia arabii ii zic pana in ziua de azi sotia lui Lot, spunand ca aici s-a prefacut in sare sotia lui Lot (dam alaturi chipul a cestei stanci).
Invatatii au cercetat si ei sa afle daca ar fi adevarate cele spuse in Biblie. De fapt au aflat ca in adancul Marii Moarte sunt crapaturi mari facute de zguduituri puternice. Insasi marea e cufundata in pamant. Focul si pucioasa despre care spune Biblia ca au plouat peste Sodoma si Gomora zice un invatat aievea s-au si intamplat. Scoarta pamantului arata ca un cutremur a fost pe aici si fulge rele din cer au aprins pucioasa si asfaltul ce erau pe acest loc si astfel a ars si s-a scufundat tinutul intreg. Iata deci ca si stiinta spune ca adevarate sunt istoriile biblice.
Inainte de prapad, tinutul acesta era plin de toate bunatatile, de aceea s-a asezat Lot aici. Acum insa e o pustietate ce imprastie fior de moarte. Nimic, nici un fel de verdeata nu creste in jurul acestor ape otravite. Nime ni, nici pasare, nici om nu locuiesc pe aici. Indata ce vine seara, nici un calator nu mai cuteaza a trece prin aceste locuri, atat sunt de inspaimantatoare.
Doar nicaieri in lume nu se vad urmele si urmarile pacatului asa de infiorator si graitor ca aici la fata locu lui unde au fost Sodoma si Gomora.
O, cum n-am eu putere sa aduc pe toti pacatosii la Marea Moarta sa le arat urmele si urmarile pacatului! Sa va da cu ochii si sa simta cu inima urmele si urmarile pacatului.
Sodoma si Gomora / Iosif Trifa, Editura Oastea Domnului Sibiu, 1998* * *Amikor Jeruzs lemben voltam zar ndok ton 1925 sz n , t bbek k z tt...