Dumnezeu era de la inceput. Sfanta Treime este cea dintai Existenta si desavarsita comuniune de iubire interpersonala, atotcuprinzatoare si atoatecreatoare. Apar, apoi, in existenta: lumea nevazuta a ingerilor (din care fac parte si ingerii cazuti, demonii), lumea materiala si omul, incepand cu Adam si Eva. Pana la venirea Domnului pe pamant, s-a desfasurat o prima []Dumnezeu era de la inceput.

Sfanta Treime este cea dintai Existenta si desavarsita comuniune de iubire interpersonala, atotcuprinzatoare si atoatecreatoare. Apar, apoi, in existenta: lumea nevazuta a ingerilor (din care fac parte si ingerii cazuti, demonii), lumea materiala si omul, incepand cu Adam si Eva.

Pana la venirea Domnului pe pamant, s-a desfasurat o prima parte a lucrarii divine, cu manifestarea predominanta a lucrarii lui Dumnezeu-Tatal. Urmeaza lucrarea lui Dumnezeu-Fiul, apoi, de la Rusalii si pana in prezent, lucrarea lui Dumnezeu-Duhul Sfant.

Astfel, in Dumnezeu sunt cuprinse toata viata, miscarea si intelepciunea. Dumnezeu, ca Prima Existenta, include in Sine toata existenta ulterioara, care a luat fiinta in leaganul iubirii si lucrarii divine.

Dumnezeu iubeste si lucreaza. A creat lumea din iubire si a destinat-o iubirii. Spre deosebire de lumea materiala, facerea omului a insemnat o contopire de iubire si lucrare. Din acest motiv, omul este adus la viata nu numai pentru a iubi, ci si pentru a lucra.

Cele Trei Persoane Treimice sunt intr-o continua lucrare. Chiar daca uneori se reliefeaza lucrarea Unei Persoane, nu inseamna ca Celelalte raman nelucratoare. Tatal Meu lucreaza, si Eu, de asemenea, lucrez zicea Mantuitorul. Dar El nu Se opreste doar la atat, ci ne indeamna si pe noi sa lucram pentru mancarea nepieritoare, adica sa facem voia Lui.

Lumea materiala, inconstienta, este tinuta in voia lui Dumnezeu, prin iubirea lui Dumnezeu. Nu tot asa se intampla insa cu lumea constienta, rationala. Omul nu ramane in voia lui Dumnezeu, numai pentru iubirea lui Dumnezeu. Caci iubirea Sa nemarginita se revarsa peste toti oamenii, deopotriva. Dar nu toti oamenii se lasa cuprinsi de voia lui Dumnezeu. Altfel spus, voia lui Dumnezeu nu se manifesta in viata tuturor oamenilor. De ce? Pentru ca omului i s-a dat nu numai iubirea, ci si lucrarea. Cand Dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul Sau, a lasat sa-si lucreze cu eforturile sale constiente asemanarea cu El. Caci asemanarea i-a dat-o, la creatie, numai in potenta.

Ar putea omul observa, constient fiind, spre deosebire de restul creatiei, ca materia respecta fidel niste legi nescrise, dar existente. i totusi el calca pana chiar si legile scrise, cu toate ca uneori le iubeste.

Ii este dat omului sa inteleaga binele, din chiar faptul ca exista opusul acestuia, raul, pe care...