1. Rasplata care vine pentru umblarea inteleapta sau pentru umblarea nebuna o simte cel mai dintai femeia. Fiindca bine este zis ca femeia inteleapta isi zideste casa ei, dar femeia nebuna si-o darama cu insasi mainile sale . 2. Femeia este centrul casei si al familiei: femeia incepand de fiica, apoi sora. apoi sotie, apoi []1. Rasplata care vine pentru umblarea inteleapta sau pentru umblarea nebuna o simte cel mai dintai femeia.

Fiindca bine este zis ca femeia inteleapta isi zideste casa ei, dar femeia nebuna si-o darama cu insasi mainile sale .2. Femeia este centrul casei si al familiei:femeia incepand de fiica,apoi sora.apoi sotie,apoi mama pana este bunica si strabunica.

In toate aceste stari prin care trece normal o femeie, ea este, intr-un camin, cea care le invarteste pe toate, le stie pe toate si le hotaraste pe toate.

Casa care are o femeie buna este asezata totdeauna cu fata la soare.3. Fericita este inima femeii intoarse la Dumnezeu, fiindca numai o astfel de inima este cu adevarat priceputa si binevoitoare.

Priceperea este frumoasa la orice fiinta, dar la femeie ea este si mai necesara,fiindca ea incununa si casa celor ce ii vor indruma pe altii.

Ea este mama unui intreg neam care incepe cu ea.4. De cand este inca fiica la mama ei, femeia trebuie sa invete rostul casei, sub indrumarea mamei;si astfel sa capete deprinderea de a manui toate lucrurile.

Sa ajunga sa poata face chiar si munca barbatului. Barbatul nu poate face totdeauna si munca femeii, dar femeia o poate face aproape totdeauna pe a barbatului.

Dar bine cu adevarat este numai acolo unde fiecare isi face partea pentru care l-a randuit Dumnezeu.5. Unde femeia cauta sa-l inlocuiasca dispretuindu-l pe barbatul ei, acolo totul se tulbura si se ras-toarna in caminul lor.

Tot asa si unde barbatul o dispretuieste si o nedreptateste pe femeia lui.

Adevaratul ziditor al casniciei fericite si al casei lor este dragostea amandurora.6. Cand femeia este inteleapta, harnicia barbatului este bine indrumata si cumpatat gospodarita.

Astfel ca gospodaria lor se infrumuseteaza necontenit.

Casnicia lor se sudeaza neincetat,iar castigul lor creste mereu mai indestulator.

Ce dar de la Dumnezeu este intelepciunea la o femeie!7. Cand femeia este nebuna, adica nepriceputa, desfranata, neascultatoare, lenesa, infumurata, galcevitoare si rea, praful si ruina se alege cel mai curand din toata casa lor,din toata averea lor,din toata fericirea lor.

Cea mai mare pedeapsa a lui Dumnezeu este o femeie rea.8. Mainile femeii lenese, risipitoare, vopsite, nepricepute, ascunzatoare, murdare si tragatoare de sfori viclene nimicesc totul.

Nimicesc mai intai armonia caminului ei.

Nimicesc avutul si fericirea sotului ei.

Nimicesc viitorul copiilor ei.

Nimicesc mantuirea sufletului ei si al mai cine stie cator suflete care au nefericirea sa vina in atin gere cu ea.

Mai vreti oare dovezi despre acest adevar?Mai aveti nevoie si de altele, pe [langa cele pe] care le vedeti zilnic in jurul vostru, pretutindeni, daca aveti ochi? i daca stiti sa va uitati cu ei?Aveti destule acelea!9. O viata sfanta in familie incepe cu femeia, dar si o viata stricata incepe tot cu ea.

De aceea femeia raspunde si pentru fericirea, si pentru nefericirea familiei sale. i pentru prezent, si pentru viitor. i pentru mantuirea, si pentru pierderea alor ei.10. Blandetea este una din cele doua virtuti pe care Insusi Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne-a poruncit ca sa le invatam de la El, ba inca cea dintai, inaintea smereniei (Mt 11, 29).

Iar pe aceste doua virtuti trebuie ca cei doi soti sa le invete si sa le aiba la fel.

Unde sotul are...