O, de as muri de moartea celor neprihaniti si sfarsitul meu sa fie ca al lor! (Numeri 23, 10) De ce mor oamenii? De ce stiinta si, in special, medicina, cu toata evolutia si progresul vizibil, de altfel, trebuie sa ramana cu fruntea plecata inaintea mortii? Ce se intampla si ce urmeaza dupa moarte? Exista []O, de as muri de moartea celor neprihaniti si sfarsitul meu sa fie ca al lor! (Numeri 23, 10)De ce mor oamenii? De ce stiinta si, in special, medicina, cu toata evolutia si progresul vizibil, de altfel, trebuie sa ramana cu fruntea plecata inaintea mortii?Ce se intampla si ce urmeaza dupa moarte? Exista viata dupa moarte?Nu! Nu te grabi sa raspunzi la fel ca majoritatea oamenilor: Cum au murit parintii, bunicii si toti oamenii inaintea mea, voi muri si eu. i ce s-a intamplat cu ei se va intampla si cu mine sau: Nu stiu, nu am vazut pe nimeni sa invieze sau sa se intoarca de pe lumea cealalta si sa spuna cum este acolo etc.

Sa privim ce ne spune Cuvantul lui Dumnezeu, autoritatea divina, despre moarte. Din cauza naturii noastre pacatoase, fiecare dintre noi este condamnat la moarte: Plata pacatului este moartea (Romani 6, 23). Iata deci ca moartea este universala, intrucat exista o cauza: pacatul universal (Romani 5, 12). Astfel, pacatul primului om, Adam, a atras asupra sa si, prin el, asupra intregii omeniri, sentinta mortii.

Fiecare dintre noi, din prima clipa a vietii, ne indreptam spre moarte. O poezie ne spune ca pe langa fiecare leagan sta si un sicriu. I.

P.

S. Bartolomeu al Clujului scria pe aceasta tema: Viata omului este o calatorie intre leagan si mormant. Dreptul Iov constata ca Omul nascut din femeie are viata scurta, dar plina de necazuri (Iov 14, 1). O data cu moartea trupeasca de care inevitabil nu vom scapa, nici tu, nici eu ne sfarsim calatoria...