S-a întâmplat în 8 august 1983
S-a intamplat in 8 august 1983 was first posted on august 8, 2020 at 4:40 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 8 august 1983: A murit Emanoil Petrut, actor roman de teatru si film.
Nascut in Marasesti, in anul 1932, Emanoil Petrut a fost unul dintre cei mai importanti actori de teatru si film din Romania. Emanoil Petrut s-a nascut la Marasesti, un oras despre care multi au aflat doar din cartile de istorie.
Bunicii paterni Cristina si Toma Petrut erau odobesteni din Vrancea si au avut trei copii: doua fete si un fecior, Gabriel, tatal actorului. Bunicii materni Maria si Anghel Vasiliu veneau dintr-o localitate de langa Marasesti si au avut 11 copii, Ecaterina, mama actorului, fiind cea mai mica.
Pe bunicii din partea tatalui nu i-a apucat. Bunicul murise pe front, iar bunica, se pare ca ii parasise. Doar pe bunica Maria Vasiliu a apucat-o. Si ea se stingea cand Emanoil avea 10 ani. Parintii actorului, Gabriel Petrut si Ecaterina Vasiliu, s-au casatorit in 1928 si au cumparat impreuna o casuta la Marasesti in spatele garii. Au avut 4 copii. Primul, o fetita nascuta in 1930, care a murit imediat dupa nastere, apoi Emanoil actorul, George, fratele cu doi ani mai mic, si Mariana, nascuta in 1936, an in care intr-una din camerele casei familiei Petrut functiona Oficul telefonic al Marasestilor. In anul 1939, cand Emanoil ajunge la varsta de scoala, parintii acestuia se muta la Focsani, tatal fiind grefier la Tribunalul Putna, azi Tribunalul Focsani, iar casa lor de la Marasesti este transformata in popota dupa intrarea rusilor in tara. Parintii actorului au trait la Focsani pana in 1961, cand isi vand locuinta si se muta in Capitala, unde traiau cei trei copii ai lor.
In marturisirile sale, actorul isi amintea primul rol Costea Gherasim din piesa O zi de odihna de Valentin Kataev; pomenea apoi Moscova, orasul meu drag, o piesa de opereta, fara sa uite ca la 15 ani juca la Focsani rolul fiului din piesa Fiul meu de Gergely S ndor la matineu, deoarece spre seara juca trupa sosita de la Bucuresti. Cine era fiul celebru descins din Capitala? Era George Vraca, cel care, remarcandu-i jocul, l-a chemat in cabina de machiaj si i-a spus fara sa-l priveasca: Termina liceul si fa-te actor! Cu incurajarea marelui Vraca, Emanoil pleca in 1948 la Iasi, sprijinit de autoritatile focsanene, sa sustina concurs la Facultatea de Teatru din Moldova, recent infiintata sub conducerea lui Ion Lascar. In anul petrecut aici, studentul i-a jucat pe toti junii-primi din repertoriul iesean, apoi norocul l-a adus la Bucuresti, la Institutul de Teatru. In 1953 devenea absolvent de IATC.
Imediat dupa absolvire, Emanoil Petrut incepe sa joace la Teatrului Nottara, apoi la Teatrul National, unde va fi angajat incepand cu anul 1957. Debuteaza in 1953 pe scena la Nottara cu trei roluri in piesa Nepotii gornistului: Oprea bunicul, Pintea tatal si Cristea fiul, pentru care primeste Premiul de Stat un an mai tarziu. Il joaca pe Diatlov din A treia patetica de Pagodin, cu Eva Patrascanu, si tot cu frumoasa Eva joaca in piesa Cum iti bate inima.
La Teatrul National a jucat si rai si buni, si clasici si moderni, iar intrarea lui aici a fost coplesitoare, devenind partener de scena cu personalitati de marca ale teatrului romanesc. Petrut a fost Peer din Cei din Dangaard de Andersen Nexo, alaturi de Aura Buzescu, Eliza Petrachescu si Emil Botta; Torvald din Nora lui Ibsen, alaturi de Pusa Preda si Valeria Gagealov; Nehlindov din Invierea lui Tolstoi. A fost si Ezra Mannon in piesa Din jale se intrupeaza Electra, si Eben din Patima de sub ulmi de Eugene O Neill, cu Stefan Ciubotarasu, Matei Alexandru, Constantin Rautchi, in regia lui Horea Popescu; a fost si Menelau din Troienele lui Sartre dupa Euripide, alaturi de distinsa Valeria Gagealov.
L-a jucat si pe Ferdinand din Furtuna lui Shakespeare si pe Fabrizio din Hangita lui Goldoni, pe Leonardo din Nunta insangerata de Federico Garc a Lorca, in regia lui Miron Niculescu, alaturi de Traian Stanescu, Tanti Cocea, Adela Marculescu, Draga Olteanu, Ilinca Tomoroveanu si Constantin Diplan, pe Dobrian din Stafeta nevazuta a lui Paul Everac, cu actrita Coca Andronescu. L-a interpretat si pe voievodul Razvan din Razvan si Vidra de B. P. Hasdeu, dar si pe hatmanul Arbore din Apus de soare de Delavrancea, cu Elvira Godeanu, cu Botta, Calboreanu si Beligan, in regia Mariettei Sadova.
A fost Paul in Al patrulea anotimp de Eugen Lovinescu, cu Natasa Alexandra si Carmen Stanescu, Slim in Oameni si soareci de John Steinbeck, in regia lui A. Finti, alaturi de Florin Piersic, un spectacol de succes in capitalele europene; si Pavel Golea a fost in Surorile Boga de Horia Lovinescu. Emanoil Petrut fusese distribuit in 1981 in Tineretea lui Moromete, dramatizare dupa romanul lui Marin Preda.
Ultimul sau rol a fost cel din piesa lui Dale Wasserman, Zbor deasupra unui cuib de cuci (1983), in regia lui Horea Popescu. Parteneri de scena i-au fost: Florin Piersic, Olga Delia Mateescu, Gheorghe Cozorici, George Motoi, Costel Constantin si Claudiu Bleont.
Primul film in care numele sau aparea pe ecran a fost In sat la noi (1951),de Jean Georgescu si Victor Iliu. Petrut era student si a primit un rol mic, de secretar UTM, iar filmul a fost rasplatit cu un premiu la Festivalul de la Karlovy Vary.
Au urmat si alte roluri in pelicule de propaganda, ca doar erau...