Dumnezeu I-a scos cuvintele rele din gura si I-a pus in schimb, in inima, Cuvantul Sau. La Oameni si Istorii ascultam marturia lui Iosif Pop din Cluj-Napoca. Slavit sa fie Domnul ! In veci amin! Sa-mi spuneti cum va numiti. Pop Iosif. Cand v-ati nascut si unde? M-am nascut in comuna Recea-Cristur, in []Dumnezeu I-a scos cuvintele rele din gura si I-a pus in schimb, in inima, Cuvantul Sau. La Oameni si Istorii ascultam marturia lui Iosif Pop din Cluj-Napoca. Slavit sa fie Domnul ! In veci amin! Sa-mi spuneti cum va numiti. Pop Iosif.

Cand v-ati nascut si unde?M-am nascut in comuna Recea-Cristur, in anul 1925, in 15 decembrie.

Spuneti-mi o intamplare din copilaria dumneavoastra.

Intamplari au fost multe. Odata am venit de la Recea la Cluj cu un camion. Am stat pe camion, sus In comuna Paglisa a fost gheata, s-a scuturat masina am cazut de pe masina. Masina s-a dus si eu am ramas acolo. Am vazut mana lui Dumnezeu Nici nu m-am lovit, nici nu m-a calcat masina, nici nu au stiut oamenii aceea [de mine]. M-am intors pe jos si am intalnit alta masina care mergea tot acolo unde trebuia sa ajung eu. M-am suit pe aceea si am ajuns in Cluj. Cand m-a vazut soferul de la cealalta masina s-a bucurat ca sunt pe picioare si ca nu mi s-a intamplat nimic. De felul acesta au fost mai multe intamplari.

De exemplu: venirea mea in Cluj nu a fost ca am vrut sau ca am cautat serviciu in Cluj Nu. Eram in sat, cioban la oi. Era primavara pe la Duminica Floriilor. Era tare slaba plata si aveam familie grea. Aveam patru copii si eram numai singur de lucru. N-aveam in casa pe nimeni. Parintii mei murisera. Atunci m-am rugat Domnului. Am cerut sa [ma ajute]. In Duminica Floriilor a trimis Dumnezeu din Cluj un om, in Recea, sa aduca un om la Gospodarie la oi. Omul la care a fost trimis acel om nu a putut veni. A venit la mine, am discutat cu el, mi-a spus care e situatia I-am spus: Mai, omule! Eu nu iti spun nici ca vin, nici ca nu vin. Eu sunt angajat Trebuie sa ma inteleg cu oamenii. Daca ma lasa, pe luni, marti, vin. Asa am facut si m-au lasat. i am venit pentru un an de zile. Pana astazi nu m-am intors si nici nu ma intorc niciodata. Asa am ajuns in Cluj. Am fost bine vazut de conducerea [gospodariei]. Aveau o mie de oi. Mi-au dat mie raspunderea si ingrijirea lor. Mi-au dat inca patru oameni cu care am lucrat noua ani. Dumnezeu a fost cu mine. Toata conducerea, orice ar fi vrut sa faca la oi, nu facea pana ma intreba pe mine. Am fost foarte bine primit. Am socotit ca e mana lui Dumnezeu. Doar si eu am fost ca toti oamenii, dar am avut cuvant inaintea lor, oricand. Unde se intampla asta? Langa Cluj, undeva, nu? La Gospodaria Infratirea, aici in Cluj.

Cum v-ati apropiat de Dumnezeu?Nu l-am cautat. Am fost om lumesc , in toata firea. Era iarna, in anul 1954. Caram gunoi cu bivolii. Inca nu eram in colectiv. Duceam cu sania, gunoiul. Intr-o seara cand am venit acasa de la camp, la mine in casa erau niste frati. Sotia mea mergea la adunare, vara. Ce fel de adunare ? Adunarea Oastei Domnului.

Au venit la noi. Cand am intrat, am auzit cantari la mine in casa. Am ispravit cu animalele si m-am dus [si eu]. M-am asezat pe un scaun langa masa si am cantat si eu. De cantat, cantam bine. Stand pe scaun, langa masa, erau carti pe masa. Am luat o carte de pe masa si am citit. Cartea era 600 istorioare religioase a parintelui Iosif Trifa. Am deschis-o si am inceput sa citesc unde s-a deschis. i scria acolo ca un ofiter, dupa ce a incorporat recrutii in armata, a adunat batalionul si a intrebat daca este cineva rotar. A iesit un om. Ofiterul l-a intrebat: Cunosti bine meseria de rotar? Domnule capitan, eu nu cunosc meseria de rotar. Pe mine ma cheama Rotar . Dupa aceea scrie: Iubite, cititorule, si asta am luat-o direct, eu citeam tu cunosti meseria de crestin? Atunci am spus: Nu. i m-am...