S-a intamplat in 16 august 1823: S-a nascut, in Cernauca, Cernauti, Alecu (Alexandru) Hurmuzaki (m.1871), publicist si om politic roman. Situatia social-politica a romanilor din Bucovina habsburgica in cea de a doua jumatate a secolului al XIX-lea ajunsese intr-o stare precara. Memoria istorica inregistreaza la momentul 1848 o lipsa acuta a unei paturi intelectuale nationale []The post S-a intamplat in 16 august 1823 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 16 august 1823 was first posted on august 16, 2020 at 12:40 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 16 august 1823: S-a nascut, in Cernauca, Cernauti, Alecu (Alexandru) Hurmuzaki (m.1871), publicist si om politic roman. Situatia social-politica a romanilor din Bucovina habsburgica in cea de a doua jumatate a secolului al XIX-lea ajunsese intr-o stare precara. Memoria istorica inregistreaza la momentul 1848 o lipsa acuta a unei paturi intelectuale nationale in toate sferele de activitate ale societatii, asa incat implicarea membrilor familiei Hurmuzaki in viata social-politica si culturala a societatii bucovinene de atunci ne apare astazi, in retrospectiva anilor, ca o implinire providentiala pentru comunitatea romaneasca din Ducatul Bucovinei.

Asa cum in arile Romane Revolutia de la 1848 nu reprezinta un inceput, ci este punctul final al unei evolutii, saltul calitativ al unei indelungi si complexe acumulari, rezultatul unei dezvoltari organice si unitare a societatii romanesti, baza de plecare catre o noua etapa a istoriei noastre (Platon 1974: 37), tot asa si in Imperiul Habsburgic, primavara popoarelor reprezinta o finalitate a unei evolutii, un salt calitativ al unor complexe acumulari , un rezultat al dezvoltarii organice a popoarelor, al spiritului si al libertatii nationale (Luceac 2000: 26).

Alaturi de alti intelectuali in majoritatea lor fii de boieri, cum au fost Grigorcea, Popovici, Petrino, Starcea, Carste, Albota, Logotheti sau Flondor fratii Hurmuzaki din prima generatie au jucat un rol decisiv in coagularea unitatii de neam in Bucovina instrainata. Ei au stiut sa puna bazele culturii nationale si sa arate drumul pe care urma sa paseasca societatea romaneasca de aici, incat mai tarziu, clasa intelectualilor romani de la sfarsitul secolului al XIX-lea (inclusiv generatia a doua a Hurmuzakestilor) a contribuit esential la infaptuirea idealului de unitate nationala, care a culminat cu actul unirii de la 1918.

Alexandru Hurmuzachi (d. 8 martie 1871 (s.n. 20 martie), Napoli, Italia) a fost fiul marelui vornic bucovinean Doxachi Hurmuzachi si a Ilenei (Ilinca, Olena) Murgulet, fiica unui stolnic. A...