S-a intamplat in 19 august 1848: S-a nascut, la Brasov, Ieronim G. Baritiu (m.1899), publicist si traducator roman. Unul dintre fiii carturarului George Baritiu (1812-1893).

Ca publicist, a militat pentru drepturile politice, economice si sociale ale romanilor din Transilvania.

A publicat materiale diferite in revistele si ziarele epocii.

A scris nuvele si schite.

S-a remarcat ca traducator din literatura []The post S-a intamplat in 19 august 1848 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 19 august 1848 was first posted on august 19, 2020 at 2:44 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 19 august 1848: S-a nascut, la Brasov, Ieronim G. Baritiu (m.1899), publicist si traducator roman.

Unul dintre fiii carturarului George Baritiu (1812-1893).

Ca publicist, a militat pentru drepturile politice, economice si sociale ale romanilor din Transilvania.

A publicat materiale diferite in revistele si ziarele epocii.

A scris nuvele si schite.

S-a remarcat ca traducator din literatura europeana clasica.

Este al cincilea dintre cei noua copii ai Mariei (nascuta Velisar) si ai lui George Barit (Baritiu) si unicul fiu ramas in viata, alaturi de patru surori.

Invata la Brasov si la Sibiu, apoi la Viena, unde, din 1868 pana in 1873, face studii filosofice, juridice si comerciale, fara a le termina. Intors acasa, este functionar la fabrica de hartie din Zarnesti si la Institutul de credit si economii Albina .

Publicist al carui scris dezvaluie preocupari variate, pasiune si inteligenta,Baritiu ramane mereu in umbra parintelui sau, care avea prestigiul de cel dintai si cel mai mare ziarist ardelean. Scrie risipit, inegal, nereusind sa fie altceva decat un redactor sau un colaborator util al catorva publicatii. Astfel, in Familia , revista-magazin a lui Iosif Vulcan, unde, in 1867, incepe sa se manifeste, ii apar corespondente culturale, notite etnografice, impresii de calatorie, articole instructive, proza moralizatoare, biografii romantate, multe dintre acestea fiind prelucrari ori traduceri, intr-o singura perioada, cand secondeaza pe George Baritiu in redactarea ziarului Observatoriul , editat la Sibiu intre 1878 si 1885, posibilitatile lui sunt mai bine folosite, cu toate ca ii revenea o buna parte din grija elaborarii ziarului, de la editorialul politic la posta redactiei.

In articole, semnate si cu pseudonimele Camil (utilizat si in corespondentele de la Viena trimise Romanului ) sau, mai rar, Lucretiu si Junius (ce aparusera si in corespondentele publicate...