S-a întâmplat în 21 august…
VIII.1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de infiintare a corpului de ofiteri sanitari, atestandu-se, astfel, medicina militara ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor militare). 1485: Sfarsitul Razboiului celor Doua Roze. Razboiul celor Doua Roze (1455 1485) este numele sub care mai este []The post S-a intamplat in 21 august appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 21 august was first posted on august 21, 2020 at 6:11 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 august Ziua Medicinei Militare (la 21.
VIII.1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de infiintare a corpului de ofiteri sanitari, atestandu-se, astfel, medicina militara ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor militare). 1485: Sfarsitul Razboiului celor Doua Roze. Razboiul celor Doua Roze (1455 1485) este numele sub care mai este cunoscut razboiul civil purtat cu intermitenta pentru tronul Angliei intre sustinatorii Casei de Lancaster si cei ai Casei de York. Amandoua casele regale erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avandu-l ca stramos comun pe regele Edward al III-lea. Numele generic de Razboiul celor Doua Roze nu a fost folosit in perioada in care conflictul a avut loc, ci mai tarziu, avandu-si originea in formele si culorile blazoanelor celor doua case regale: Trandafirul alb de York si Trandafirul rosu de Lancaster.
Razboiul a fost purtat de armate formate din vasalii feudali ai celor doua case regale. Casa de Lancaster a avut sprijinitori in special in sudul si vestul tarii, in timp ce sprijinitorii Casei de York proveneau in special din zonele de nord si de est. Razboiul celor Doua Roze, cu marele sau numar de victime din randul nobilimii, a fost o cauza principala a scaderii importante a puterii aristocratiei, ceea ce a dus la cresterea puterii monarhiei centralizate a dinastiei Tudor. 1698: S-a nascut Giuseppe Guarneri, unul dintre cei mai faimosi mesteri italieni de viori ai vremii; una dintre viorile construite de el i-a apartinut lui Paganini si se afla expusa in Sala Rossa a Palatului Municipal din Genova (d.17.10.1744)-1723: A murit Dimitrie Cantemir, prozator, istoric, filosof si umanist (la 25 de ani era un carturar format, care isi incepea creatia originala cu lucrari de etica, literatura, filosofie si muzica; la 11.
VII.1914 este ales membru al Academiei din Berlin); ca domnitor al Moldovei (1693; 1710-1711), programul sau politic se baza pe ideea de independenta si unitate a tarilor romane (n. 1673) 1789: S-a nascut Augustin Louis baron de Cauchy, matematician si fizician francez.
Augustin Louis Cauchy (n.
Paris d. 23 mai 1857 la Sceaux) a fost unul dintre cei mai importanti matematicieni francezi.
A demarat un proiect important de reformulare si demonstrare riguroasa a teoremelor de algebra, a fost unul dintre pionierii analizei matematice si a adus o serie de contributii si in domeniul fizicii. Datorita perspicacitatii si rigurozitatii metodelor sale, Cauchy a avut o influenta extraordinara asupra contemporanilor si predecesorilor sai. Catolic si roialist fervent, manifesta o prezenta sociala activa.
Cauchy a lasat posteritatii un numar enorm de lucrari matematice care au fost publicate din 1882 pana in 1974 in Opere complete. Este vorba de 27 volume ce cuprind circa 800 de articole din domeniile: algebra, analiza matematica, mecanica si teoria probabilitatilor.
Cauchy a fost membru al Asociatiei Regale din Londra si al multor academii de stiinte ale lumii.
A fost membru al ordinului Legiunii de Onoare.
Numele sau se afla inscris pe Turnul Eiffel.
O strada din Paris ii poarta numele. 1798: S-a nascut Jules Michelet, istoric si publicist francez (d. 1874).
Jules Michelet a fost un reputat istoric francez, reprezentant al istoriografiei romantice. Doctor al Universitatii din Paris in 1819, profesor in 1827 la cole Normale Sup rieure, Michelet este cel care, in anii 1840, atragea la Coll ge de France sute de studenti fascinati de magia vorbelor sale, de exaltarile si convingerile sale politice. Este cunoscut si ca filo-roman, atat prin scrierile sale, cat si prin sprijinul moral pe care l-a acordat pasoptistilor romani (unii dintre acestia fiindu-i studenti la Coll ge de France).
Jules Michelet s-a stins din viata pe 10 februarie 1874, la Hy res. Ramasitele sale pamantesti au fost reinhumate in 1876 la Cimitirul P re Lachaise, la acest moment funerar participand si prietenii si discipolii sai romani: Maria Rosetti, fratii Vintila, Horia si Mircea Rosetti, C. Cantacuzino, G. Sion si Vasile Varnav. 1872: S-a nascut Aubrey Beardsley, desenator si ilustrator englez.
Aubrey Vincent Beardsley (n. Brighton d. 16 martie 1898) a fost un artist vizual influent englez, fiind cunoscut mai ales ca desenator, ilustrator si grafician.
Multe dintre imaginile sale sunt realizate in penita, prezentand adesea largi suprafete dense, intens bogate in linii, inchise la culoare, contrastand cu suprafete goale, similare ca marime si forma, respectiv suprafete prezentand detalii fine in contrast cu cele ce nu prezinta nici un fel de detalii.
Aubrey Beardsley a fost probabil cel mai controversat artist grafic al miscarii artistice Art Nouveau, fiind renumit pentru imaginile sale de factura sumbra, explorate in opera sa tarzie. Cele mai faimoase ilustratii ale sale se bazeaza pe teme istorice si mitologice, incluzand ilustratiile la piesa lui Aristofan, Lysistrata si la cea a lui Oscar Wilde, Salom .
Opera lui Beardsley a avut un impact enorm asupra simbolistilor francezi, asupra miscarii Poster Art a anilor 1890, asupra artistilor tarzii ai Art Nouveau, Pape, Mucha, Clarke, si chiar si asupra unor artisti ai perioadei Art Deco. 1874: S-a nascut compozitorul Ioan Bohociu (m. 1944) 1882: S-a nascut fizicianul Augustin Maior; contributii in fizica teoretica (teoria relativitatii, a gravitatiei, termodinamica); a infiintat, la Sibiu, prima scoala de telegrafie si telefonie din Transilvania (1919) (m. 1963) 1897: A fost fondata prima fabrica de automobile, Olds Motor Vehicle Company Oldsmobile 1902: S-a nascut Paul Calinescu, regizor, scenarist si inovator in domeniul tehnicii cinematografice (m. 2000) 1905: S-a nascut Friz (Isadore) Freleng, regizor, scenarist si producator american de filme de animatie (Pantera roz , Bugs Bunny etc.) (m.1995). 1911: Mona Lisa a fost furata de un angajat al Muzeului Luvru. A fost recuperata dupa doi ani 1916: S-a nascut Consuelito Velasquez, pianista si compozitoare mexicana (autoarea melodiei de succes mondial Besame mucho ) (m. 2005) 1921: S-a nascut actorul de revista Gioni Dimitriu (m. 2003) 1925: S-a nascut actorul Toma Caragiu. Toma Caragiu (n. Argos Orestiko sau Hrupisti, Grecia d. 4 martie 1977, Bucuresti) a fost un actor roman de origine aromana, cu activitate bogata in teatru, TV, film. A interpretat cu precadere roluri de comedie, dar a jucat si in drame, unul dintre filmele sale de referinta fiind Actorul si salbaticii (1975). 1927: S-a nascut actorul Jean Constantin (m. 2010) Jean Constantin, pe numele sau real Constantin Cornel Jean (n. Techirghiol d. 26 mai 2010, Constanta), a fost un actor roman, interpret de roluri comice.
Printre personajele reprezentate de Constantin se numara cele din seria B.
D. (Brigada Diverse), filmele de actiune si de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu si serialul de televiziune Toate panzele sus (1976). 1931: S-a nascut Theodor Freddy Negrescu, maestru de sunet la Casa de Discuri Electrecord; a lucrat trei ani la Societatea Romana de Radiodifuziune, dupa care a plecat la Electrecord in 1956, unde a muncit, neintrerupt, pana in 1995 (m. 2012) 1934: S-a nascut John Lewis Hall,...