Matei 18,23-35 Evanghelia din duminica aceasta cuprinde o pilda talcuita si explicata de Insusi Mantuitorul. Omul Imparat din pilda este Tatal Ceresc, Care ne iarta atatea si atatea datorii de pacate grele si multe, iar datornicul suntem noi, oamenii, care sarim in capul de-aproapelui pentru toate nimicurile si greselile. Sa luam aminte ca evanghelia asta []Matei 18,23-35Evanghelia din duminica aceasta cuprinde o pilda talcuita si explicata de Insusi Mantuitorul.

Omul Imparat din pilda este Tatal Ceresc, Care ne iarta atatea si atatea datorii de pacate grele si multe, iar datornicul suntem noi, oamenii, care sarim in capul de-aproapelui pentru toate nimicurile si greselile.

Sa luam aminte ca evanghelia asta este pusa si in Tatal nostru , cand zicem: i ne iarta noua greselile noastre, precum iertam si noi gresitilor nostri .

Vedeti ce mare apas se pune pe iertarea de-aproapelui nostru?! Domnul Iisus ne spune apriat ca Tatal Ceresc ne iarta greselile numai conditionat, adica daca si noi iertam pe cele ale semenilor nostri. Daca nu facem acest lucru, e o minciuna toata rugaciunea noastra si tot numele nostru de crestini.

Iubirea si iertarea sunt semnele cele mai bune ca cineva este un crestin adevarat; si cine nu le are n-a primit cu adevarat pe Mantuitorul si Evanghelia Lui.

Cand eram preot la tara, mi-aduc aminte ca, in scaunul marturisirii, la indemnurile mele, de a se impaca cei sfaditi si de a se ierta, cei mai multi raspundeau: Asta una n-o pot face, parinte, nu ma lasa inima sa iert! . Ba, diavolul nu te lasa! -raspundeam eu. El te opreste, nu mania, ca sa nu-ti dai seama de bunatatea lui Dumnezeu care te-a iertat prin Jertfa Fiului Sau si tu nu vrei sa ierti. Diavolul te opreste sa nu-ti dai seama ca tu ai stat de fata la o judecatorie care te-a condamnat la moarte si pieire vesnica in numele paragrafului de lege care zice raspicat: Plata pacatului este moartea (Rom 6, 23). Din aceasta osanda te-a scapat Iisus Hristos, Care a murit in locul tau, te-a scapat prin Jertfa Lui, prin bunatatea si mila Lui; si tu nu poti sa ierti o nimica toata ce se cere de la tine?Jertfa Crucii este iertarea cea mare ce ni s-a dat noua, crestinilor.

In fata acestei iertari, toate micile noastre datorii si dusmanii ce le avem fata de semenii nostri dispar ca niste lucruri netrebnice.

In fata Crucii Mantuitorului se topeste ca si ceara la fata focului toata zgura dusmaniilor si toate greselile oamenilor si ale de-aproapelui.

Cine a primit cu adevarat iertarea cea mare n-are dusmani, n-are razbunari, n-are zavistuiri Toate s-au topit in dragostea cu care ne-a iubit Mantuitorul si S-a jertfit pentru noi.

O, draga cititorule, daca tu nu poti ierta si iubi, atunci sa stii ca tu inca n-ai gustat din darurile ce izvorasc din Jertfa Crucii! Tu esti numai o spoiala, dar nu un crestin adevarat. Cine a primit cu adevarat Jertfa Mantuitorului, cine s-a renascut la o viata noua cu El, ca o faptura noua , iertata si mantuita, aceluia nu-i mai trebuie nici o predica despre iertare. Da-i aceluia palme, ca el rade, batjocoreste-l, ca el te lauda, da dupa el cu pietre, ca el raspunde cu rugaciune, injura-l, ca el tace.

O, cat de mult...