Eu sunt dintre aceia care, asemeni fiului risipitor, am risipit darurile pe care mi le-a dat Dumnezeu, necunoscandu-le. Cred ca nici fiul risipitor nu a stiut sa-si pretuiasca averea. Le-am risipit din mandrie si din orgoliu, crezand ca darurile date de la Dumnezeu sunt darurile mele si ca pot sa fac ce vreau cu ele. []Eu sunt dintre aceia care, asemeni fiului risipitor, am risipit darurile pe care mi le-a dat Dumnezeu, necunoscandu-le. Cred ca nici fiul risipitor nu a stiut sa-si pretuiasca averea. Le-am risipit din mandrie si din orgoliu, crezand ca darurile date de la Dumnezeu sunt darurile mele si ca pot sa fac ce vreau cu ele. Iar acum, tarziu, cand ma trezesc, constat ca multe nu mai am de facut, ca nisipul din clepsidra curge spre sfarsit. i ma intreb: Doamne, mai este cu putinta sa fiu numit printre argatii Tai? Aceasta este intrebarea pe care mi-o pun acum, dupa ce am risipit darul, as zice am inchiriat darul primit vrajmasului lui Dumnezeu.

Dar am nadejdea ca Dumnezeu ii primeste si pe cei din ceasul al unsprezecelea cu aceeasi plata cu care ii primeste si pe ostenitorii din zori de zi. ()Strajerul care sta pe zidurile cetatii, nu numai ca trebuie sa vada dusmanul, dar trebuie sa fie gata sa dea alarma cu mana pe arma si sa-l si prinda, daca se poate. Cine este strajerul, cine este cetatea, cine este dusmanul? Cetatea este cetatea cu noua porti, este templul Duhului Sfant, este alcatuirea noastra omeneasca. Toate aceste porti ale fiintei noastre noi le putem pazi sau le putem pierde. Nepazirea lor le poate transforma in locuri de invazie a cetatii de catre demoni.

Ochii nostri cele doua porti ale vederii daca nu le pazim, stiti cati dusmani ne ataca acolo: mass-media, televiziunea, invazia cu imagini. Ochiul nostru are de-a dreapta icoanele si are de-a stanga icoanele celuilalt. Ce este cinematograful? Este o pervertire a iconicului. In loc sa fie o asemanare a lucrurilor dumnezeiesti, o deschidere spre infinitul dumnezeiesc,...