S-a intamplat in 30 august 1940: Se semneaza, la Viena, documentele arbitrajului germano-italian (Dictatul de la Viena), prin care partea de nord a Transilvaniei (43.492 kmp si 2.667.000 de locuitori, in majoritate romani) este luata Romaniei si cedata Ungariei horthyste. Dezmembrarea Transilvaniei venea dupa ce Romania abia pierduse, in iunie 1940, Basarabia, Bucovina si inutul []The post S-a intamplat in 30 august 1940 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 30 august 1940 was first posted on august 30, 2020 at 2:40 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 30 august 1940: Se semneaza, la Viena, documentele arbitrajului germano-italian (Dictatul de la Viena), prin care partea de nord a Transilvaniei (43.492 kmp si 2.667.000 de locuitori, in majoritate romani) este luata Romaniei si cedata Ungariei horthyste.

Dezmembrarea Transilvaniei venea dupa ce Romania abia pierduse, in iunie 1940, Basarabia, Bucovina si inutul Hertei, in favoarea URSS. Toate pierderile teritoriale din 1940 s-au produs fara ca Armata Romana sa lupte pentru integritatea tarii si fara ca Romania sa fie, oficial, in razboi. Romania a intrat in cel de-al doilea Razboi Mondial abia in anul 1941.

Din punct de vedere riguros stiintific, documentul care a transat Romania, in anul 1940, se numeste al doilea Tratat de la Viena . Primul Tratat de la Viena fusese cel din noiembrie 1938, prin care Ungaria lui Horthy obtinuse teritorii din componenta Cehoslovaciei. Atat la primul, cat si la al doilea Tratat de la Viena, Ungaria a avut castig de cauza, intrucat a fost sprijinita de Germania lui Hitler si de Italia lui Mussolini, iar celelalte mari puteri europene, Franta si Marea Britanie, erau preocupate sa-si asigure propria securitate.

Presiunile asupra Romaniei, pentru a o determina sa cedeze fara lupta Transilvania catre Ungaria, s-au bazat pe o promisiune a Germaniei, care se angaja sa garanteze , ulterior, frontierele Romaniei.

Acceptarea Dictatului de la Viena a fost...