Pildele pe care le-a invatat Domnul nostru, se refera la toti oamenii, dar mai ales la cei credinciosi, insa pilda evanghelica despre care vorbim, pe care o vom asculta duminica in sfintele noastre biserici, se refera si la evrei. La liderii religiosi si politici ai lui Israel, nu doar din acea epoca, ci si in []Pildele pe care le-a invatat Domnul nostru, se refera la toti oamenii, dar mai ales la cei credinciosi, insa pilda evanghelica despre care vorbim, pe care o vom asculta duminica in sfintele noastre biserici, se refera si la evrei. La liderii religiosi si politici ai lui Israel, nu doar din acea epoca, ci si in general, pentru ca ei continua sa arate aceeasi atitudine fata de Hristos si prin extindere fata de crestini.

Sunt atat de semnificative cuvintele lui Iisus ca nu lasa niciun loc de interpretare diferita, oricat ar incerca cineva aceasta.

Fireste stapanul viei din parabola este insusi Dumnezeu care a creat din nimic toate si a facut dintr-un sange tot neamul omenesc (Faptele Apostolilor 16:26). Acelasi Dumnezeu a deosebit din toate neamurile pe poporul israelitean si dupa ce l-a coplesit cu binefaceri, salvandu-l de atatea si de atatea neamuri si eliberandu-l din sclavia egipteana de 400 de ani, l-a pregatit o data cu trecerea anilor si a veacurilor sa devina si cu voia sa alesul popor al lui Dumnezeu.

Insa, dupa cum vedem in sfanta istorie a Vechiului Testament, acelasi popor, refractar, s-a dovedit atat de nemultumitor si de nerusinat, incat nu doar ca a respins toate prilejurile pe care i le trimitea Dumnezeu, ci i-a si ucis pe insisi profetii Sai. Cele mai alese si elevate spirite pe care le trimitea Pronia lui Dumnezeu umanitatii prin Israel. Au ajuns desigur intr-un asemenea punct de decadere, incat au calcat bariera de securitate a Legii Mozaice si in sfarsit au ajuns sa treaca la crima crimelor. L-au ucis pe insusi fiul stapanului casei: Iar lucratorii, vazand pe fiul, au zis in ei insisi: Acesta este mostenitorul. Veniti sa-l omoram pe el si sa avem noi mostenirea lui (Matei 21:38).

Da. Evreii refrectari si netaiati imprejur la inima si la urechi! , dupa cuvantul Intaiului Mucenic tefan, au ajuns la rastignirea chiar a Domnului nostru Iisus Hristos. A Fiului si Cuvantului lui Dumnezeu, dovedind ca ura pe care o nutreau in inima lor le orbise cugetul si orice alta functie spiritualaFireste, un astfel de popor care ajunge in acest ultim punct de decadere, este normal sa evite si sa urasca (cu toate cele ce urmeaza) pe toti cati cred si Il primesc pe Iisus Hristos ca Mantuitor si Domn. i astfel se dovedeste si printr-o interpretare psihologica, dar si printr-un studiu istoric obiectiv, ura abisala a acestor oameni impotriva crestinilor si mai ales a ortodocsilor greci.

Nu face obiectul prezentului cuvant a dezvolta mai pe larg cat a suferit Biserica noastra Elin-Ortodoxa din partea fiilor celor care l-au ucis pe fiul stapanului viei si cati fii adevarati ai ei si-au varsat ca jertfa pretiosul lor sange, sacrificandu-se pentru sfanta credinta in Hristos si pentru...