S-a intamplat in 11 septembrie 1858: S-a nascut, la Iasi, Nicolae D. Xenopol (m. 1917), scriitor roman. Frate cu istoricul si filosoful A.

D. Xenopol (1847-1920), Nicolae D. Xenopol a indeplinit functia de ministru plenipotentiar cel dintai al Romaniei in Japonia. Din punct de vedere politic, Xenopol s-a indepartat de conservatorism si a imbratisat []The post S-a intamplat in 11 septembrie 1858 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 11 septembrie 1858 was first posted on septembrie 11, 2020 at 12:15 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 11 septembrie 1858: S-a nascut, la Iasi, Nicolae D. Xenopol (m. 1917), scriitor roman. Frate cu istoricul si filosoful A.

D. Xenopol (1847-1920), Nicolae D. Xenopol a indeplinit functia de ministru plenipotentiar cel dintai al Romaniei in Japonia. Din punct de vedere politic, Xenopol s-a indepartat de conservatorism si a imbratisat curentul liberal, fiind editorul a doua ziare liberale: Romanul si Vointa Nationala . A avut o cariera de succes in politica electorala, care a inceput in cadrul Partidului National Liberal si mai tarziu a aderat la Partidul Conservator-Democrat. In 1912, el a fost ministru al Comertului si a contribuit la crearea Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Activitatea sa literara s-a concretizat in doua volume: Pasurile unui american in Romania, in care critica realitatile de la noi prin mijlocirea unui imaginar calator strain si Brazi si putregai. Moravuri provinciale, considerat unul dintre primele romane realiste din literatura romana. A fost membru activ al societatii Junimea din Iasi. Xenopol a fost autorul a doua romane realiste care critica mediul social al zilelor sale. Campania sa pentru realism si pozitia lui pozitiva fata de civilizatia urbana l-au asmutit impotriva autorului conservator Mihai Eminescu. Dezbaterea lor violenta din anii 1880 este una dintre cele mai importante momente din cariera de jurnalism cultural al lui Xenopol. Implicarea sa pasionala in sustinerea cauzei liberale a fost un alt subiect de controversa si, in mai multe randuri, s-a alaturat colegilor sai din presa.

N. Xenopol a sprijinit implicarea Romaniei in primul razboi mondial alaturi de Puterile Antantei. El a murit in timpul misiunii sale finale, fiind primul ambasador al Romaniei in Japonia.

Fratii Xenopol aveau origini straine: tatal lor, cunoscut la nivel local ca Dimitrie (si probabil nascut Xenopoulos), era un protestant britanic si grec care s-a stabilit in portul Galati si s-a convertit la ortodoxism. Potrivit unor surse diferite, printre care memorialistul junimist Iacob Negruzzi si lui George Calinescu, el poate fi greco-evreu. Dimitrie a deschis calea pentru cariera politica, literara si diplomatica a fiului sau: el a fost dragoman pentru misiunea prusaca in Moldova, tutore al copiilor familiei Rosetti, manager de pensiune si gardian de inchisoare. Mama lui Xenopol, nascuta Vasiliu, avea origini greco-romane.

Nicolae s-a nascut in capitala Moldovei, Iasi, si a fost unul din cei sase copii ai lui Dimitrie: avea doi frati (Alexandru si Filip, viitorul arhitect) si trei surori. A absolvit invatamantul secundar la Iasi. In 1877, a fost afiliat la Junimea, o societate literara conservatoare fondata de Maiorescu, Petre P. Carp, Iacob Negruzzi si alti barbati moldoveni de litere. Membrii clubului au raspuns la cautarea sa pentru afirmare si i-au acordat bani pentru a studia in strainatate. Dupa ce a absolvit Universitatea din Paris, si-a luat diploma de doctor in drept la Universitatea din Li ge..

In timpul studentiei Xenopol s-a intalnit si s-a imprietenit cu alti tineri studenti romani, inclusiv cu viitorul dramaturg si director de teatru Alexandru Davila.

Cum subventia primita nu-i acoperea toate nevoile, a lucrat in cea mai mare parte a facultatii si, pentru un timp, a renuntat, incercand sa se angajeze sau concentrandu-se pe scrierea romanului sau, Brazi si putregai .

Xenopol si-a facut debutul ca romancier cu lucrarea umoristica Pasurile unui american in Romania , serializata de Junimea in revista Convorbiri Literare la sfarsitul anului 1879 pana la mijlocul anului 1880.

In 1882, N. Xenopol s-a indepartat de Junimea si s-a apropiat de protejatul lui Maiorescu, Ion Luca Caragiale, pentru a i se alatura in politica anti-conservatoare.

La acea vreme a fost implicat in ziarul Romanul, un purtator de cuvant al liberalismului de stanga, si a devenit principalul sau editor. Lucrand sub conducerea sefului liberal C. A. Rosetti, a fost secondat pentru un timp de Constantin Bacalbasa, care a venit de la gazeta liberala Telegraful.

Cronicile lui Xenopol din Romanul au pledat pentru o literatura realista, capabila sa descrie conflictul de clasa pentru Xenopol, modelul de urmat a fost tanarul romancier din Transilvania, Ioan Slavici. Un alt autor foarte apreciat de Xenopol a fost junimistul Nicolae Gane: atat Xenopol cat si fostul sau patron Maiorescu au crezut ca scurtele povestiri ale lui Gane au stabilit standardul pentru un nou limbaj literar.

Xenopol a cerut ca romanele lui Slavici sa fie studiate de alti scriitori si apoi sa fie folosite pentru a crea o literatura urbana, complet moderna. Stalpul poeticii junimiste, Mihai Eminescu, a raspuns la acest argument cu un articol virulent, care a identificat teoriile lui Xenopol cu cosmopolitismul si instrainarea.

Initial coplesit de tonul lui Eminescu,Xenopol a replicat usturator in Telegraful (aprilie 1882), unde s-a pus accentul pe originea etnica a lui Eminescu. Potrivit istoricului literar Constantin Cublesan: Din punct de vedere politic, [Xenopol] a devenit cunoscut drept adversarul Junimii, scriind neobisnuit de violente impotriva membrilor sai, cu un limbaj grosolan si degradant .

In scurt timp, Xenopol a fost afiliat la Partidul National Liberal (PNL), in timp ce Junimea devenise o fractiune interioara a grupului conservator. Pentru o vreme, in 1884, a fost sef al Bibliotecii Publice din Bucuresti.

In 1885, prim-ministrul liberal Ion Bratianu l-a numit pe Xenopol secretarul sau personal.

De asemenea, Xenopol l-a intampinat pe economistul belgian mile Louis Victor de Laveleye, aranjandu-i o intalnire cu C. A. Rosetti. Aceasta perioada a marcat inceputul unui alt conflict deschis intre Xenopol si junimisti: primul a preluat functia de editor la oficiosul liberal Vointa Nationala si a inceput sa publice eseuri denuntand inapoierea ideologiei junimiste.

In octombrie 1886, Xenopol s-a situat...