S-a intamplat in 19 septembrie 1895: Imparatul Franz Joseph I i-a gratiat pe memorandisti, sub presiunea opiniei publice europene si ca urmare a interventiilor diplomatice ale Romaniei Petitia fusese aprobata la 25 martie 1892, de catre liderii Partidului National Roman si prezentata la Viena, pe 28 mai 1892, de o delegatie compusa din 300 de []The post S-a intamplat in 19 septembrie 1895 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 19 septembrie 1895 was first posted on septembrie 19, 2020 at 4:08 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 19 septembrie 1895: Imparatul Franz Joseph I i-a gratiat pe memorandisti, sub presiunea opiniei publice europene si ca urmare a interventiilor diplomatice ale Romaniei Petitia fusese aprobata la 25 martie 1892, de catre liderii Partidului National Roman si prezentata la Viena, pe 28 mai 1892, de o delegatie compusa din 300 de reprezentanti a tuturor starilor din Transilvania: intelectuali, meseriasi, lucratori. La cererea guvernului de la Budapesta, imparatul Franz Joseph nu a primit delegatia si, desi nu cunostea continutul memorandumului, l-a trimis autoritatilor maghiare. Memorandumul, scris de liderii Partidului National Roman: Ioan Ratiu, Gheorghe Pop de Basesti, Eugen Brote, Vasile Lucaciu, facea o analiza a sistemului legislativ ungar (legea natiunilor, legea electorala, legile scolare, legea presei etc.), evidentiind faptul ca romanii erau discriminati, neavand nici un drept politic.

Documentul contesta si modul in care s-a instaurat dualismul austro-ungar, fara a se lua in seama si dorintele romanilor majoritari in Transilvania. De asemenea, combatea declararea statului maghiar ca stat national , in care elementul maghiar minoritar detinea puterea, in timp ce romanii erau supusi unui proces de maghiarizare si discriminare.

Situatia romanilor a ajuns sa fie remarcata si de personalitati politice ale vremii din alte tari. Ambasadorul Belgiei la Viena, Borchgrave, ii scria ministrului de externe Merode Westerlo, intr-un raport din 19 noiembrie...