Daca vrei sa ceri, rugandu-te lui Dumnezeu, ceva bun si de folos, se cuvine sa te pregatesti inainte de a te ruga, tinand puternica si neclintita credinta, si sa iei din vreme masuri impotriva indoielii si necredintei. Caci rau iti va fi daca in timpul rugaciunii inima va slabi in credinta, neramanand statornica in ea. []Daca vrei sa ceri, rugandu-te lui Dumnezeu, ceva bun si de folos, se cuvine sa te pregatesti inainte de a te ruga, tinand puternica si neclintita credinta, si sa iei din vreme masuri impotriva indoielii si necredintei. Caci rau iti va fi daca in timpul rugaciunii inima va slabi in credinta, neramanand statornica in ea. Atunci nici sa nu-ti treaca prin minte ca vei primi de la Dumnezeu ce-ai cerut, indoindu-te ca ti se va da, fiindca L-ai jignit pe Dumnezeu; iar Dumnezeu il lipseste de dar pe cel ce ii aduce jignire.

Toate cate veti cere zice Domnul rugandu-va cu credinta veti primi (Matei 21, 22). Si se mai spune inca: Daca veti avea credinta si nu va veti indoi (Matei 21, 21), veti putea misca si muntii din loc. Inseamna ca cine se indoieste si nu are credinta nu va putea face aceasta. Sa ceara (tot omul) cu credinta, fara sa aiba nici o indoiala spune apostolul Iacov. Sa nu gandeasca omul acela [care se indoieste] ca va lua ceva de la Dumnezeu. Barbatul indoielnic este nestatornic in toate caile sale (Iacov 1, 6-8). Inima care se indoieste ca Dumnezeu i-ar putea da ceea ce cere isi primeste pedeapsa, se simte chinuita si apasata de indoiala. Sa nu-L manii pe atotputernicul Dumnezeu nici cu o umbra de indoiala, mai cu seama atunci cand stii ca ai simtit, nu o data, asupra-ti Atotputernicia Lui.

Indoiala este hula impotriva lui Dumnezeu, o minciuna fara rusine a inimii, expresie ea insasi a duhului minciunii care s-a oplosit in inima, luand locul Duhului adevarului. Teme-te si fereste-te de ea ca de un...