S-a intamplat la 1 octombrie 1869: Conducerea de servicii postale din Austro-Ungaria, introduce prima carte postala din lume. La 26 ianuarie 1869, Emmanuel Hermann, profesor de economie la Academia militara din Viena, intr-o publicatie periodica propune administratiei postale nationale un nou procedeu de corespondenta postala . Serviciul postal austriac, tinand cont de propunerea lui Heinrich von []The post S-a intamplat la 1 octombrie 1869 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 1 octombrie 1869 was first posted on octombrie 1, 2020 at 1:40 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 1 octombrie 1869: Conducerea de servicii postale din Austro-Ungaria, introduce prima carte postala din lume. La 26 ianuarie 1869, Emmanuel Hermann, profesor de economie la Academia militara din Viena, intr-o publicatie periodica propune administratiei postale nationale un nou procedeu de corespondenta postala . Serviciul postal austriac, tinand cont de propunerea lui Heinrich von Stephan si de pretul propus de Emmanuel Hermann, la 1 octombrie 1869 emite prima carte postala din lume. Era din hartie de culoare galbuie, marimea 123 x 83 mm, cu inscriptia Korrespondenz Karte, la pretul de doi creitari (o jumatate din pretul necesar expedierii unei scrisori). Noul gen de corespondenta a avut succes imediat (peste 9 milioane au fost vandute in primul an), fiind acceptat si in alte tari: in 1870 in Marea Britanie, Finlanda, Elvetia, in 1871 in Canada, Belgia, Olanda, Danemarca, in 1872 in Rusia, Suedia, Norvegia, Chile, in 1873 in Romania, Franta, Germania, Spania, Serbia, SUA, in 1874 in Italia s. a. m. d.

Istoria cartii postale in Romania incepe cu Legea asupra cartilor de posta , aprobata prin Decretul nr. 789 din 31 martie 1873 (acelasi an in care s-au emis primele carti postale in SUA, Franta, Germania, Spania si Serbia). In primele cinci luni s-au vandut 41. 500 de exemplare. Prima carte postala ilustrata la noi a fost de productie manufacturiera (necirculata), fiind conceputa si realizata manu propria de poetul Al. Macedonski, in anul 1888. Cativa ani mai tarziu, la 29 august 1894, a fost emisa prima carte postala romaneasca, oficiala, productie de serie. Ea fost pusa in vanzare odata cu inaugurarea, la Bucuresti, a Expozitiei Cooperatorilor Romani, prilej cu care a avut loc si prima expozitie filatelica oficiala. A fost tiparita pe trei variante de carton (rosu, galben si albastru), in editie limitata, si a avut un caracter ocazional,...