S-a intamplat la 1 octombrie Ziua internationala a muzicii ; sarbatorita pentru prima data la 1.

X.1975, la initiativa Consiliului international al muzicii UNESCO (prezidat atunci de renumitul violonist si dirijor Yehudi Menuhin). Ziua Internationala a Persoanelor in Varsta ; hotarata prin Rezolutia 45/106 a Adunarii Generale a ONU din 1990 si marcata in toate []The post S-a intamplat la 1 octombrie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 1 octombrie was first posted on octombrie 1, 2020 at 5:42 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 1 octombrie Ziua internationala a muzicii ; sarbatorita pentru prima data la 1.

X.1975, la initiativa Consiliului international al muzicii UNESCO (prezidat atunci de renumitul violonist si dirijor Yehudi Menuhin). Ziua Internationala a Persoanelor in Varsta ; hotarata prin Rezolutia 45/106 a Adunarii Generale a ONU din 1990 si marcata in toate statele membre ale forului mondial ca o dovada a pretuirii si respectului pentru aceste persoane. Tema din acest an este: Longevity: Shaping the Future (Longevitatea: cum sa ne modelam viitorul ). Ziua Mondiala a Habitatului ; in 1985, la recomandarea Comisiei pentru Asezari Umane, Adunarea Generala a desemnat prima zi de luni din luna octombrie ca Zi mondiala a habitatului (rezolutia 40/202 A). Prin sarbatorirea pentru prima data a acestei zile, in 1986 s-a marcat a zecea aniversare a primei Conferinte internationale Habitat, Conferinta Natiunilor Unite pentru asezari umane (Vancouver, Canada, 1976) Ziua Mondiala a Arhitecturii ; se marcheaza pe baza unei hotarari a Consiliului Uniunii Internationale a Arhitectilor din iunie 1985 si este consacrata calitatii in arhitectura si urbanism; dupa cea de-a XX-a reuniune a Consiliului, de la Barcelona, s-a decis ca din 1997 sa se celebreze in aceeasi zi cu cea a habitatului, adica in prima zi de luni din octombrie, in loc de 1 iulie ca pana atunci. Ziua scafandrilor militari ; la 1.

X.1976 s-a infiintat Centrul de Scafandri Constanta, prima unitate de profil din tara 331 i.

Hr.: Alexandru cel Mare il invinge pe Darius III al Persiei in batalia de la Gaugamela. 1684: A murit Pierre Corneille, dramaturg francez, creatorul tragediei clasice in Franta (n. 1606). 1716: A murit compozitorul italian Giovanni Battista Bassani (n.1657) 1800: Spania a cedat Frantei provincia Louisiana din America de Nord, in baza tratatului de la San Ildefonso. Dupa trei ani, francezii o vor vinde Statelor Unite. 1847: S-a nascut Simion Florea Marian, folclorist si etnograf roman. Simion Florea Marian (n. Ilisesti, Suceava d. 24 aprilie 1907, Suceava) a fost un folclorist si etnograf roman, preot, membru titular al Academiei Romane.

Simion Florea Marian a fost pe rand preot in Poiana Stampei (1875-1877), Voloca (in apropiere de Cernauti) (1877) si Siret (1877-1883), profesor de religie si limba romana la scoala poporala si la scoala reala inferioara din Siret (1879-1883), profesor de religie la Gimnaziul greco-ortodox din Suceava (1893-1907), protopresbiter (1903). A fost, de asemenea, un membru activ al Academiei Romane (1881), membru in Societatea geografica romana si Societatea istorica romana din Bucuresti, in Comisia centrala pentru conservarea monumentelor istorice din Viena, membru de onoare al mai multor societati culturale (Societatea Academica Literara Romania Juna din Viena, Junimea si Dacia din Cernauti etc).

Simion Florea Marian este considerat unul din cei mai de seama folcloristi si etnografi romani, lasand urmasilor o opera inca neegalata in literatura noastra de specialitate. Pe langa culegeri de folclor din toate tinuturile locuite de romani, a scris monografii despre sarbatori, datini romanesti, ornitologie, cromatica etc. Prin opera lui a pus bazele cercetarii stiintifice a folclorului si a stimulat culegerea ampla a creatiilor populare de catre alti cercetatori.

Lucrari de folclorCulegeriPoesii poporale din Bucovina. Balade romane. Botosani, 1869Poesii poporale romane, 2 vol., Cernauti, 1873-1875Traditiuni poporale romane, Sibiu, 1878Descantece poporane romane, Suceava, 1886Satire poporane romane, Bucuresti, 1893Vraji, farmece si desfaceri, in An. Acad. Rom., M.

S.

L., s. II-a, t. V, Bucuresti, 1893Pasarile noastre si legendele lor. Bucuresti, 1895Traditii poporane romane din Bucovina, Bucuresti, 1895Rasplata. Povesti din Bucovina, Suceava, 1897Poesii poporale despre Avram Iancu, Suceava, 1900Hore si chiuituri din Bucovina, Bucuresti, 1910Pasarile noastre si legendele lor. Legendele ciocarliei. Legendele randunicii, Bucuresti, 1923Legendele pasarilor, Ed. ingrijita de Mihai Carausu si Orest Tofan, Iasi, 1974Basme din ara de sus. Ed. ingrijita de Mihai Carausu si Paul Leu, lasi, 1975Legende istorice din Bucovina. Editie ingrijita, note si Studiu introductiv de Paul Leu, Iasi, 1981 1855: A aparut Steaua Dunarii , jurnal politic, literar si comercial, sub conducerea lui Mihail Kogalniceanu. 1869: Conducerea de servicii postale din Austro-Ungaria, introduce prima carte postala din lume. 1872, 1/13: S-a infiintat, la Bucuresti, la o adunare convocata ad-hoc la Ateneu, Asociatia generala a lucratorilor din Romania , prima organizatie profesionala care cuprindea muncitori din toate ramurile de productie; a editat (incepand din 5/17.

XI.1872 pana in 1873) gazeta saptamanala Lucratorul roman 140 de ani 1873: A murit Sir Edwin Henry Landseer, pictor englez.

Sir Edwin Henry Landseer (n.7 martie 1802), pictor englez, a realizat in special picturi cu animale.

A fost fiul gravorului John Landseer, de la care a luat si primele lectii de desene. Expune la Academia Regala din Londra cand avea doar 13 ani si castiga in acelasi an (1815) medalia de argint din partea Societatii Artistice, pentru o compozitie infatisand un vanator. Se va bucura de succes si mai departe, la varsta de 16 ani fiind deja un obisnuit al expozitiilor de la Academia Regala, fiind considerat de critici si colectionari un mare talent in ascensiune. Este ales la doar 24 de ani membru asociat al prestigioasei institutii.

In 1824 Landseer pleaca in Scotia, pentru a-l cunoaste pe scriitorul Sir Walter Scott. Descopera cu entuziasm farmecul locurilor si va reveni in fiecare an in Scotia, unde picteaza, deseneaza, calatoreste si vaneaza. Este ales membru al Academiei Regale in 1831, iar deceniul care va urma s-a dovedit cel mai creativ si de succes din cariera sa. 1875 (1/13): Ion Creanga a debutat in Convorbiri literare cu Soacra cu trei nurori . 1882: Inginerul H. Ilade inaugureaza in Bucuresti prima fabrica de curenti electrici din Romania, instalata pe Calea Victoriei. O luna mai tarziu functiona cea de-a doua uzina, la Gara de Nord. Uzina din centru deservea Palatul Regal si Teatrul National. Sistemul introdus de Ilade utilizarea lampilor cu arc, la tensiuni ridicate nu a dat rezultate multumitoare. In 1885, inginerul american de origine romana Francisc Jelle, asistentul lui Thomas Edison, a venit in tara noastra, unde a construit o uzina mai reusita. 1890: A fost fondat Yosemite-National Park, unul din cele mai cunoscute parcuri nationale din SUA. Parcul National Yosemite este un parc national aflat in regiunea central-estica a statului american California, Statele Unite ale Americii, la aproximativ 300 km est de San Francisco.

Parcul National Yosemite are suprafata de peste 3.081 kmp si se intinde de-a lungul versantului vestic al muntilor Sierra Nevada, la locul de intalnire a trei comitate californiene, Madera, Mariposa si Tuolumne, relativ aproape de granita statului California cu statul Nevada.

Anual, parcul national este vizitat de peste trei milioane de turisti, care se deplaseaza mai ales de-a lungul vaii Yosemite, situata in regiunea centrala a parcului. In anul 1984, Yosemite, care cuprinde un masiv stancos impunator din granit, cu paraie cu ape limpezi si cascade, a fost inclus in Patrimoniul mondial UNESCO. Parcul are altitudinea de 400 4000 m deasupra marii, prezentand cinci sisteme ecologice. Aici exista palcuri de arbori sequoia si o flora (3500 specii de plante) si fauna bogate. 1890: S-a nascut Constantin C. Nottara, compozitor, violonist si critic muzical roman (d. 1951). 1892: A murit George Sion poet, memorialist si traducator roman. George Sion (n. 18 mai 1822, Mamornita, azi Ucraina, d. Bucuresti) a fost un scriitor roman bucovinean, membru titular (din 1868) al Academiei Romane. Se trage dintr-o familie boiereasca din Harsova, judetul Vaslui. In 1848 a luat parte la miscarea revolutionara din Moldova. In 1860 a scos Revista Carpatilor . Proza memorialistica (Suvenire contimporane , 1888), remarcabila prin culoarea si fluenta evocarii, cuprinde portrete memorabile si pitoresti, descrieri de atmosfera, realizand in cuprinsul povestirii valoroase nuvele autonome. A tradus din clasicii si romanticii francezi. Au ramas in constiinta populara versuri scrise de Sion, precum Mult e dulce si frumoasa / limba ce-o vorbim sau Astazi...