S-a întâmplat la 4 octombrie 1934
S-a intamplat la 4 octombrie 1934 was first posted on octombrie 4, 2020 at 4:45 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 4 octombrie 1934: S-a nascut actorul Mircea Albulescu, unul dintre cei mai asidui colaboratori ai emisiunilor teatrale radiofonice; poet, prozator, publicist. Pe numele real Iorgu Constantin V. Albulescu, s-a nascut la 4 octombrie 1934, la Bucuresti. In cartea de identitate numele sau era Iorgu Albulescu ales de tatal sau, Vasile Albulescu dirijor de orchestra militara, in certificatul de nastere era Constantin Albulescu numele nasului, iar in viata de zi cu zi era Mircea Albulescu numele ales de mama sa, Olga Tempinski. A urmat scoala primara la Liceul Sfantul Andrei , unde la acea vreme predau calugari din Germania si se invata intens limba germana, apoi a activat ca artist-amator la Ateneul Popular si figurant in Corpul de ansamblu al catorva teatre din Bucuresti.
In anul 1950, a fost angajat la Teatrul National Bucuresti, iar doi ani mai tarziu a absolvit Scoala Medie de Arhitectura devenind Conductor Arhitect.
In anul 1956, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, la clasa profesoarei Aura Buzescu. In acelasi an s-a casatorit, dupa ce in prealabil isi cunoscuse aleasa la un ceai, a placut-o apoi a furat-o de langa baiatul cu care se intalnea in acea vreme. In urma casniciei de peste 50 ani, a rezultat un fiu, Matei, insa, din pacate, si sotia sa a plecat dintre noi in anul 2007, in urma unei boli incurabile.
A jucat in sute de piese pe scenele Teatrului Municipal (Bulandra) din Bucuresti (1956 1964) unde a fost adus chiar de doamna Bulandra, Teatrului de Comedie (1965 1974) si Teatrului National din Bucuresti (din anul 1974). Dintre piesele de la Bulandra, amintim rolul Lopahin Livada de visini de A.
P. Cehov, regia Marietta Sadova, Ionel Take, Ianke si Cadar de Victor Ioan Popa, regia Nicolae Alexandru Toscani, Prefectul Mamouret de Jean Sarment, regia George Teodorescu, Happy Loman Moartea unui comis voiajor de Arthur Miller, regia Dinu Negreanu, 1959, Baltazar Comedia erorilor de William Shakespeare, regia Lucian Giurchescu, 1963.
La Teatrul de Comedie l-am urmarit in rolurile Ligurio Mandragora de Niccolo Machiavelli, regia Dinu Cernescu si Mircea Albulescu, 1970, Buffalo Bill Buffalo Bill si indienii de Arthur Lee Kopit, regia Lucian Giurchescu, 1973, Achile Troilus si Cresida de William Shakespeare, regia David Esrig, sau in Intalniri de Horia Lovinescu, regia Mircea Albulescu, 1972. La Teatrul National a avut zeci si zeci de roluri care au dat viata unor piese de succes: Cherea Caligula de Albert Camus, regia Horea Popescu, 1981, Agamemnon Ifigenia de Mircea Eliade, regia Ion Cojar, 1981, erban Sinesti Jocul ielelor de Camil Petrescu, regia Sanda Manu, 1986, Serghei Jeleznov Vassa Jeleznova de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, 1988, Bernardo Guy Numele trandafirului de Umberto Eco, regia Grigore Gonta, 1998, Satin Azilul de noapte de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, 1998, Farfuridi O scrisoare pierduta de I.
L. Caragiale, regia Alexandru Tocilescu, 1999, Alexei Karenin Anna Karenina de Helen Edmundson dupa Lev Tolstoi, regia Alice Barb, 2003, Firs, batran lacheu Livada de visini de A.
P. Cehov, regia Felix Alexa, 2010, sau Profesorul Vizita batranei doamne de Friedrich D rrenmatt, regia Alexander Morfov, 2011. A mai avut colaborari cu Teatrul Metropolis, Bucuresti (rolul Mitica Trilogia raului dupa Belu Zilber, regia Mihai Manutiu, 2006 si Maurizio Badaranii de Carlo Goldoni, regia Dan Tudor, 2013), cu Teatrul Toma Caragiu, Ploiesti (rolul Nicolas d`Eu Victimele datoriei de Eugene Ionesco, regia Mircea Albulescu), Teatrul Mic, Bucuresti (rolul Doctorul Dorn Pescarusul de A.
P. Cehov, regia Catalina Buzoianu, 1993), Teatrul Act, Bucuresti (rolul colonelului Zwygart Ambasadorul de Thomas Hurlimann, regia Theo Herghelegiu), Teatrul Odeon, Bucuresti (rolul Nil Echipa de zgomote de Fanus Neagu, regia Alexa Visarion, 1980 si rolul lui Jossey Fratii de Sebastian Barry, regia Alexandru Dabija) si cu Teatrul Constantin Nottara, Bucuresti (rolul Mailat Sangele de Horia Lovinescu, regia George Rafael, Kiss Unde-i revolverul? de G rgey G bor, regia Mircea Cornisteanu si rolul Luca Arbore Viforul de Barbu tefanescu Delavrancea, regia Alexandru Darie). Albulescu spunea ca rolul cel mai drag sufletului sau era cel din piesa Danton de Camil Petrescu, regia Horea Popescu. Dupa premiera piesei din anul 1974 de pe scena Teatrului National din Bucuresti, Dinu Sararu a scris: Mircea Albulescu in Danton o creatie unica, ilustrand dezlantuirea unui talent unic. Un moment de referinta in teatrul romanesc modern . Mircea Albulescu a jucat in foarte multe filme regizate de Sergiu Nicolaescu si Mircea Veroiu. In regia primului, Albulescu a jucat roluri in Dacii 1967, Mihai Viteazul 1970, Zile Fierbinti 1975, Revansa 1978, Pentru Patrie 1978, Nea Marin Miliardar 1979, Mihail, caine de circ 1979, Capcana Mercenarilor 1980, Wilhelm Cuceritorul 1982, Viraj periculos 1983, Ziua Z 1985 si Noi, cei din linia intai 1986.
Dintre filmele lui Mircea Veroiu, cel despre care Albulescu spune ca ajunsese sa adapteze rolurile pentru a se potrivi mai bine actorului, a jucat in Somnul Insulei 1994, Semnul sarpelui...