Trebuie neapărat o schimbare, o naştere din nou, o începere nouă, un legământ nou şi o viaţă nouă.
Se cladea numai din aur, din argint si din pietre scumpe. i el i-a spus: Sfinte Petru, dar al cui si pentru cine se cladeste palatul acesta?Zice: Pentru Nicolae, servitorul dumitale. Nicolae? Pai el nu va sti ce sa faca cu palatul acesta. Cand va veni sa-l mosteneasca i se va da si intelepciunea, si lumina cum sa-l foloseasca.
S-a dus mai departe si a vazut niste lucratori care se straduiau sa injghebeze niste pereti din fan si din paie, si din trestie. i omul a intrebat: Doamne, dar ce se chinuiesc oamenii acestia degeaba aici? Se trudesc sa faca o coliba din acest material. Dar cum din acest material? Pai acesta este materialul pe care si l-a pregatit cel pentru care se pregateste casa aceasta. i a cui este casa aceasta? A dumitale. A mea?Pentru ca acolo sus in cer fiecare isi cladeste casa lui viitoare cu materialul pe care il trimite el de-aici de pe pamant. Faci fapte bune, vrednice de pocainta si de Numele Domnului? Aduci roade de aur, de argint si de pietre scumpe? Cu materialul acesta se cladeste sus in cer casa pe care o vei mosteni. Aduci paie, fan, trestie, lucruri nevrednice? Din acestea [ti se va cladi]. Din ce strange fiecare. i zice: Focul va dovedi cum a fost lucrarea fiecaruia.
In momentul in care Sfantul Petru i-a spus despre acest lucru, el s-a intors si a vazut o flacara puternica mistuind casuta lui de paie, de fan si de trestie. i a inceput sa planga cu hohote si sa spuna: Doamne, ce ma fac?In momentul acela s-a trezit. S-a trezit cu perna uda de lacrimi si a spus: Iti multumesc, Dumnezeul meu, ca Te-ai indurat de mine sa-mi descoperi acest adevar inainte de a fi prea tarziu .
Dupa aceea, a inceput sa faca si el fapte vrednice de pocainta si sa trimita sus in cer aur, argint si pietre scumpe pentru casa lui viitoare. i tot Parintele amintea undeva despre o intamplare. De fapt, aceste lucruri s-au petrecut la Oradea, inainte de razboi. Acolo Oastea Domnului avea atunci sapte adunari, in sapte parti ale orasului. Totii fratii intretineau cu banii lor o cantina in care se hraneau cu mancare calda, de doua ori pe zi, o suta cincizeci de saraci, din noiembrie pana in martie. In zilele cele mai grele. Pe bani adunati de frati se strangeau atunci lemne pentru cei lipsiti, haine pentru orfani si asa mai departe. Cand fratii s-au dus la una dintre doamnele care aveau mari proprietati la Oradea si i-au cerut, pentru cantina saracilor, sa dea si ea ceva pentru ca din ajutoarele pe care le dadeau fratii se intretinea cantina pentru cei...