S-a intamplat la 6 octombrie 1914: S-a nascut Thor Heyerdahl, etnograf, arheolog si explorator norvegian; conducator al expeditiei Kon-Tiki , in 1947, a strabatut Oceanul Pacific (intre Callao/Peru si arhipelagul Touamotou) pe o pluta din lemn de balsa, incercand sa demonstreze ipoteza popularii Polineziei de catre amerindieni; a condus expeditiile Ra I si Ra II (1969-1970), []The post S-a intamplat la 6 octombrie 1914 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 6 octombrie 1914 was first posted on octombrie 6, 2020 at 3:01 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 6 octombrie 1914: S-a nascut Thor Heyerdahl, etnograf, arheolog si explorator norvegian; conducator al expeditiei Kon-Tiki , in 1947, a strabatut Oceanul Pacific (intre Callao/Peru si arhipelagul Touamotou) pe o pluta din lemn de balsa, incercand sa demonstreze ipoteza popularii Polineziei de catre amerindieni; a condus expeditiile Ra I si Ra II (1969-1970), de traversare a Atlanticului cu ambarcatiuni din papirus; a fondat Muzeul Kon-Tiki din Oslo (1949). Cel mai cunoscut explorator norvegian contemporan, Thor Heyerdahl, s-a ocupat de studierea culturilor stramosilor nostri preistorici. Scopul lui era sa descopere mai multe despre peisajul istoric, nu despre cel geografic.

Heyerdahl s-a nascut in 1914 in oraselul Larvik, pe coasta de Sud a Norvegiei. Dupa ce a studiat in amanuntime materiale etnografice si arheologice din Polinezia, de pe continentul american si din Asia de Sud-est, Heyerdahl a inaintat o teorie conform careia populatia din Polinezia nu provenea din Asia de Sud-est, asa cum se credea pana atunci, ci din America. Ipoteza lui a fost primita cu raceala, astfel incat Heyerdahl a decis sa demonstreze personal ca afirmatiile sale erau intemeiate. i-a construit special pentru aceasta calatorie o pluta din lemn de balsa, copia fidela a plutelor indienilor din America de Sud, pe care acestia le fabricau inca din perioada preistorica. In 1947, Heyerdahl a pornit din Callao, Peru, impreuna cu un echipaj format din sase membri, cu destinatia Insulele Tuamotu din Polinezia, in calatoria astazi celebra a plutei Kon-Tiki. Expeditia plina de peripetii, care a durat trei luni, a fost nu doar un proiect indraznet, ci si o mare realizare stiintifica. Cartea pe care a scris-o Heyerdahl la intoarcere, Indienii americani din Pacific , sprijina teoria sa cu un material bogat, care da credibilitate afirmatiilor sale. In carte, Heyerdahl sustine ca primii locuitori ai Polineziei au venit din Peru in jurul anului 500 d.

Hr. si ca un nou val de coloni a sosit de pe coasta de Nord-vest a Americii de Nord in perioada 1000 1300 d.

Hr. Pentru a gasi noi dovezi in sprijinul teoriilor sale, Heyerdahl a condus o expeditie arheologica norvegiana in Insulele Galapagos, in 1953. A si gasit aceste dovezi, sub forma unor obiecte antice de origine amerindiana, datand din perioadele incasa si pre-incasa, primele astfel de obiecte gasite vreodata aici. Trei ani mai tarziu, in 1955-1956, Heyerdahl a pornit in fruntea unei expeditii de 25 de persoane catre Insula Pastelui, unde a condus sapaturi intense. Descoperirile de aici au confirmat existenta a trei epoci culturale distincte, a doua dintre ele aflandu-se la originea renumitelor statui din piatra. Sapaturile au scos la iveala si statui mai vechi, foarte...