S-a întâmplat la 5 octombrie 1918, 5/18
S-a intamplat la 5 octombrie 1918, 5/18 was first posted on octombrie 5, 2020 at 4:42 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 5 octombrie 1918, 5/18: Reprezentantul Partidului National Roman in Parlamentul de la Budapesta, deputatul Alexandru Vaida-Voievod, da citire, in plenul adunarii, Declaratiei Comitetului Executiv al PNR, prin care romanii transilvaneni isi afirma dreptul inalienabil la o viata nationala integral. In toamna anului 1918, concomitent cu evenimentele din Basarabia si Bucovina, miscarea nationala din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures s-a intensificat, romanii din aceste teritorii cerandu-si dreptul de a trai intr-un stat national unitar si totodata de realizare a acestuia.
In acest context, in septembrie-octombrie s-au pus bazele colaborarii intre Comitetul Executiv al Partidului National Roman si conducatorii social-democrati, in vederea constituirii unui Consiliu National Roman. Astfel, la 29 septembrie/12 octombrie, s-a intrunit in sedinta, la Oradea, in casa avocatului Aurel Lazar, Comitetul Executiv al Partidului National Roman din Transilvania, cu participarea conducatorilor PNR care nu erau inchisi sau nu se gaseau pe front, respectiv, Teodor Mihali, presedintele Comitetului Executiv al PNR, Vasile Goldis, tefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, Aurel Vlad, Alexandru Vaida-Voevod, Aurel Lazar si Ioan Ciordas, membri ai Comitetului Executiv.
Dupa lungi discutii, Comitetul Executiv al PNR a adoptat o declaratie redactata de Vasile Goldis omul condeiului, stilizatorul impecabil de comunicate, cugetatorul politic de mare talent , care urma sa fie expusa in parlamentul de la Budapesta. Proclamatia prevedea: Pe temeiul dreptului firesc ca fiecare natiune poate dispune si hotari singura asupra sortii ei, natiunea romana doreste sa faca acum uz de acest drept si pretinde in consecinta pentru ea dreptul ca, libera de orice inriurire straina, sa hotarasca singura asezarea ei printre natiunile libere .
In continuare, proclamatia arata ca organul national al natiunii romane nu recunoaste indreptatirea parlamentului si a guvernului unguresc sa se considere ca reprezentant al ei, ca sa poata reprezenta la congresul general de pace interesele natiunii romane. Toate deciziile ce s-ar lua fara aprobarea ei sunt nule si fara valoare . In incheierea declaratiei se stipula: Natiunea romana asteapta si pretinde, dupa multe suferinte de veacuri, afirmarea si valorizarea drepturilor ei nestramutate si inalienabile la deplina viata nationala . Declaratia formulata in sedinta Comitetului Executiv al PNR din 29 septembrie/12 octombrie 1918 a fost, asa cum se arata intr-un manifest ulterior semnat de Teodor Mihali, rezultatul hotararii unanime a conducerii Partidului National Roman si primita si din partea organizatiei romane a Partidului Social-Democrat din Ungaria si Transilvania . Ea a stat de fapt la baza intregului proces de lupta a romanilor din Transilvania pana la Adunarea Nationala de la Alba-Iulia.
Totodata, era subliniata necesitatea convocarii unei adunari nationale, care sa delege organele abilitate sa trateze si sa hotarasca in treburi care se refera la situatia politica a natiunii romane . De asemenea, se cerea afirmarea si valorificarea drepturilor ei, nestramutate si...