12 octombrie: ”Ziua Hispanităţii”
X.1492; aceasta zi este sarbatorita in toate tarile vorbitoare de limba spaniola, celebrandu-se nu doar spaniola, ci si spiritul acestei limbi. Ziua nationala a Regatului Spaniei. Columb s-a nascut la Genova, in Italia, in anul 1451. Tatal sau []The post 12 octombrie: Ziua Hispanitatii appeared first on Jurnal Spiritual.12 octombrie: Ziua Hispanitatii was first posted on octombrie 12, 2020 at 3:57 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com12 octombrie: Ziua Hispanitatii ; marcata in amintirea descoperirii Americii de catre navigatorul genovez Cristofor Columb, la 12.
X.1492; aceasta zi este sarbatorita in toate tarile vorbitoare de limba spaniola, celebrandu-se nu doar spaniola, ci si spiritul acestei limbi. Ziua nationala a Regatului Spaniei. Columb s-a nascut la Genova, in Italia, in anul 1451. Tatal sau a fost tesator si se presupune ca fiul sau Cristofor a intrat in acest comert de mic copil. Informatii despre inceputul carierei sale de navigator sunt nesigure.
La mijlocul anului 1470 a efectuat prima sa calatorie spre insula Chios, situata in Marea Egee. In 1476, Columb a navigat cu un convoi spre Anglia. In timp ce se afla in dreptul coastei Portugaliei convoiul a fost atacat de pirati si nava pe care se afla Columb s-a scufundat, insa acesta a inotat pana la tarm si a gasit adapost la Lisabona. Stabilindu-se acolo, unde fratele sau Bartolomeu era cartograf, Cristofor s-a casatorit in 1479 cu fiica guvernatorului insulei Porto Santo. Unicul copil al lui Cristofor Columb din aceasta casatorie, Diego, s-a nascut in 1480.
Bazandu-se pe informatiile acumulate de-a lungul calatoriilor sale si studiind cartile si hartile din vremea sa, Cristofor a ajuns la concluzia ca pamantul este cu 25% mai mic decat se credea pana atunci. Pornind de la aceasta premiza, Columb credea ca se poate ajunge in Asia mai repede, navigand spre vest. In anul 1484, si-a prezentat ideile lui Jo o al II-lea, regele Portugaliei, cerand finantare pentru o calatorie spre vestul Oceanului Atlantic. Propunerea sa a fost respinsa de catre o comisie regala maritima.
Putin timp dupa aceasta, Columb s-a mutat in Spania unde planurile sale au castigat suportul unor persoane foarte influente, aranjandu-se astfel o audienta in 1486 la Isabella I, regina Castiliei.
Tot in acest timp, a cunoscut-o pe Beatriz Enriquez, care a devenit apoi amanta sa si mama celui de-al doilea fiu, Ferdinand Columb. In Spania, ca si in Portugalia, comisia regala i-a respins planul. Cristofor Columb a continuat insa sa caute ajutor si, in sfarsit, in aprilie 1492 insistenta sa a fost recompensata: Ferdinand al V-lea, regele Castiliei, si regina Isabella au fost de acord sa sponsorizeze expeditia.
Contractul semnat mentiona ca navigatorul devenea vicerege asupra tuturor teritoriilor descoperite si in plus i se acorda o zecime din toate metalele pretioase descoperite sub jurisdictia sa.
Prima calatorie Descoperirea Americii:3 august 1492 15 martie 1493.
Prima expeditie pleaca din portul Palos de la Frontera cu navele Santa Maria de aproximativ 30 metri lungime care era sub comanda sa, Pinta si Nina doua caravele mici de aproximativ 15 m lungime. Cele doua nave mai mici erau comandate de catre Mart n Alonso Pinz n si fratele sau Vicente Ya ez Pinz n si cu 90 de oameni. Este ales pentru traversarea oceanului drumul alizeelor.
Flotila menita marii descoperiri a ridicat ancora din portul Palos in zorii zilei de 3 august 1492. Calatoria lui Columb a cuprins urmatoarele etape: de la Palos la Insulele Canare (3 9 august); de la Insulele Canare la Insulele Bahamas sau Lucayas (8 septembrie 12 octombrie); de la Insulele Bahamas la insula La Espanola, trecand prin Cuba (12 octombrie 1492 16 ianuarie 1493); de la La Espanola la Insulele Azore (16 ianuarie 17 februarie); de la Insulele Azore la Lisabona (24 februarie 4 martie); de la Lisabona la Palos (13 martie 2 aprilie).
La 12 octombrie 1492, la ora 2 noaptea, Rodrigo de Triana un marinar de pe Pinta zareste pamantul, descoperind astfel Lumea Noua(America). Cristofor Columb tinea simultan doua jurnale la bord unul real, dar secret, pentru uz personal, inchis sub cheie, si, in paralel, un altul, fictiv, destinat echipajului si in care trecea distante mai mici decat cele parcurse in realitate, pentru ca marinarii sa nu se sperie de marea departare de coastele spaniole. La 11 octombrie 1492, Columb nota:...