Buna-randuiala ne-a lasat-o Dumnezeu prin inaintasii nostri ca fiind un firesc al vietii noastre in Hristos. Un om cu buna-randuiala in viata duhovniceasca este un om care cauta intelepciunea. Imparatul Solomon afirma: Intelepciunea nu patrunde in sufletul viclean si nu salasluieste in trupul supus pacatului (Intelepciunea lui Solomon 1, 4). De aici intelegem ca nerautatea []Buna-randuiala ne-a lasat-o Dumnezeu prin inaintasii nostri ca fiind un firesc al vietii noastre in Hristos. Un om cu buna-randuiala in viata duhovniceasca este un om care cauta intelepciunea. Imparatul Solomon afirma: Intelepciunea nu patrunde in sufletul viclean si nu salasluieste in trupul supus pacatului (Intelepciunea lui Solomon 1, 4). De aici intelegem ca nerautatea si lasarea de pacate sunt inceputul intelepciunii ca stare fireasca a crestinului in Hristos. Desigur, aceasta randuiala nu se regaseste intr-o disciplina rigorista, exterioara, ci indeosebi intr-o lucrare interioara a inimii. Acest lucru l-am invatat de la inaintasii nostri, care ne-au pus la inima grija de mantuire ca lucrare interioara a sufletului.

Ce inseamna a avea grija de suflet? Inseamna a avea mai multa bunavointa fata de semenii nostri, mai multa intrajutorare si intelegere, un cuvant bun spus la locul si timpul potrivit, o grija permanenta de rugaciune, ascultare de parinti, de profesori, de batrani, de preoti, educarea copiilor in credinta si munca cinstita, milostenie dupa putere, rabdare si bunavointa fata de toti, mai multa cumpatare in vorba, in mancare si bautura, grija de a citi carti folositoare de suflet etc. Toate aceste lucruri si fapte credem ca ne ajuta sa ne incadram pe calea lui Dumnezeu in firescul vietii noastre in Hristos.

Se spune despre imparatul roman Titus ca avea o caprioara la care tinea foarte mult si, pentru ca nimeni sa nu se atinga de ea, a legat o tablita de gatul ei cu lant de aur, pe care era scris: Nu ma atinge, sunt a imparatului . Oare in constiinta noastra, iubiti frati si surori, cat de mare sta scris ca noi suntem ai lui Dumnezeu, ca El nu are a pierde pe nimeni, ca suntem chipul Lui desi purtam ranile pacatelor si ca avem o randuiala sfanta lasata de Sfintii nostri Parinti si inaintasii sfinti, de indeplinit pe pamantul acesta?Suntem constienti cu totii de slabiciunea sufletelor noastre, de negrija noastra fata de valoarea sufletului, dar stim ca din mainile...