S-a intamplat la 24 octombrie 1916, 24.

X / 9.

XI: A murit generalul Ion Dragalina; in primul razboi mondial, in fruntea Armatei I, a condus apararea de la Jiu, in cursul careia a fost ranit mortal (n. 1860). Ion Dragalina a urmat scoala primara din orasul natal si scoala de cadeti din Timisoara. i-a continuat studiile []The post S-a intamplat la 24 octombrie 1916, 24.

X / 9.

XI appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 24 octombrie 1916, 24.

X / 9.

XI was first posted on octombrie 24, 2020 at 1:58 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 24 octombrie 1916, 24.

X / 9.

XI: A murit generalul Ion Dragalina; in primul razboi mondial, in fruntea Armatei I, a condus apararea de la Jiu, in cursul careia a fost ranit mortal (n. 1860). Ion Dragalina a urmat scoala primara din orasul natal si scoala de cadeti din Timisoara. i-a continuat studiile militare la Academia Militara de la Viena (1884), fiind incadrat in armata austro-ungara. In paralel, a absolvit si coala de ingineri geodezi. In 1887, Ioan Dragalina a demisionat din armata austro-ungara, a trecut granita in Romania si a fost incadrat in Armata Romana cu gradul de sublocotenent. Avanseaza treptat pe scara ierarhica: capitan (1893), maior (1899), locotenent-colonel (1908). In perioada 1908-1911, lt.col. Ioan Dragalina a fost comandant al colii Militare de Infanterie din Bucuresti. La inceperea primului razboi mondial avea gradul de general de brigada si comanda Comandamentul 3 Teritorial. Pentru meritele dovedite in ridicarea nivelului stiintific al scolii, pentru ordinea si disciplina instituita in invatamantul militar, Ioan Dragalina este decorat cu Ordinul Steaua Romaniei, clasa V-a.

In aprilie 1911, Ioan Dragalina este avansat colonel si numit commandant al Regimentului 34 din Constanta. In aceasta perioada, a fost decorat cu Ordinul Coroana Romaniei, clasa IV-a. In anul 1915 este avansat la gradul de general de brigada. In perioada neutralitatii Romaniei (1914-1916), s-a ocupat cu realizarea de lucrari de fortificatii pe Valea Prahovei.

In anul 1916, inainte ca Romania sa intre in primul razboi mondial de partea aliatilor, Dragalina a fost numit comandant al Diviziei I Infanterie, aflata la Drobeta Turnu Severin. Trupele diviziei acopereau o distanta mare din frontiera de vest a Romaniei, de la izvoarele Argesului pana la Calafat. Divizia sa a luptat cu curaj in august 1916 la Orsova si pe valea raului Cerna. Dupa ce a atacat in dimineata zilei de 15 august 1916 la Portile de Fier, trupele romane aflate sub comanda generalului Dragalina au reusit la 19 august sa ocupe culmile muntoase Alion, Ozoina si Dranic, eliberand in zilele urmatoare orasul Orsova. Ofensiva germano-austro-ungara a fost stopata pana la inceputul lunii octombrie, Divizia I reusind sa-si mentina pozitiile.

Ca urmare a declansarii unei masive ofensive germane si austro-ungare in Valea Jiului (conduse de generalul Paul von Kneussl), in dimineata zilei de 11/24 octombrie 1916 generalul Dragalina primeste ordin sa se deplaseze la Craiova, unde este numit in functia de comandant al Armatei I. Decide sa duca lupta in munti, stabilind inceperea ofensivei la 14 octombrie. In ordinul de zi din11/24 octombrie 1916, generalul Dragalina face apel la curajul si onoarea de roman a fiecarui soldat: Ofiteri si soldati ai Armatei I-a romane, din acest moment am luat comanda armatei si cer imperios la toti, de la General la soldat: in primul rand apararea cu viata a sfantului pamant al tarii noastre, apararea vetrei stramosesti, a ogorului si a cinstei numelui de roman. Cer la toti cea mai deplina ascultare si cea mai stricta executare a ordinelor. Trupa care nu inainteaza, sa moara pe loc. In dimineata zilei de 12 octombrie 1916, generalul Dragalina ia o masina, un sofer si doi ofiteri (colonelul Toma Dumitrescu si maiorul Constantin Miltiade) si pleaca personal in Valea Jiului in recunoastere, pentru a vorbi cu comandantii aflati in primele linii, deoarece legaturile cu unitatile...