S-a intamplat in 1 noiembrie 1770: S-a nascut Constantin Diaconovici-Loga, carturar de orientare latinista; luptator pentru raspandirea culturii nationale printre romanii banateni; cunoscut mai ales prin Gramatica romaneasca pentru indreptarea tinerilor (1822), meritorie incercare de sistematizare a notiunilor si de creare a unei terminologii gramaticale romanesti.

Constantin Diaconovici-Loga (n.

Caransebes 12 noiembrie 1850, Caransebes), pedagog si []The post S-a intamplat in 1 noiembrie 1770 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 1 noiembrie 1770 was first posted on noiembrie 1, 2020 at 2:39 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 1 noiembrie 1770: S-a nascut Constantin Diaconovici-Loga, carturar de orientare latinista; luptator pentru raspandirea culturii nationale printre romanii banateni; cunoscut mai ales prin Gramatica romaneasca pentru indreptarea tinerilor (1822), meritorie incercare de sistematizare a notiunilor si de creare a unei terminologii gramaticale romanesti.

Constantin Diaconovici-Loga (n.

Caransebes 12 noiembrie 1850, Caransebes), pedagog si scriitor banatean care s-a dedicat emanciparii culturale a romanilor banateni. Bunicul lui Constantin a fost Vasile Loga venit in Banat de la manastirea Tismana cu 50 familii de Olteni, dupa ce turcii au plecat de aici. S-a asezat langa Varset (azi in Serbia). Vasile a avut doi fii, pe Eustatiu si Gheorghe. Gheorghe a devenit pictor de biserici, conducand si scoala de zugravi intemeiata de tatal sau. Gheorghe si-a luat numele de Diaconovici, pe langa cel de Loga. S-a mutat la Caransebes, unde s-a nascut fiul sau, Constantin.

Constantin a fost de religie ortodox. S-a casatorit si a avut noua copii. Aflat la studii de drept in capitala Ungariei, Diaconovici-Loga vede ca traseul politic spre care se indreapta cariera lui nu i se potriveste si ca preocuparile sale pedagogice si cultural-nationale sunt mai importante.

La insistentele romanilor din Pesta el deschide prima scoala romaneasca din capitala Ungariei.

Astfel, perioada cat a stat aici s-a transformat intr-o lupta continua pentru ridicarea romanilor. La initiativa lui s-a infiintat prima societate a femeilor romane din Pesta, tot el a smuls biserica romana din mana grecilor si tot el a introdus limba romana in aceasta biserica. In perioada cand Constantin Diaconovici-Loga era la Budapesta, romanii banateni reuseau, dupa multe incercari si greutati, sa infiinteze o scoala normala in limba romana la Arad.

Aceasta avea nevoie profesori romani, care si asa erau foarte putini. La scoala din Arad au fost numiti profesori figurile cele mai importante din cultura romanilor banateni: Dimitrie ichindeal, Ioan Mihiut, Iosif Iorgovici si Constantin Diaconovici-Loga. Acesta din urma, la chemarea scolii din Arad, paraseste numaidecat Budapesta si se instaleaza la catedra de gramatica si concept romanesc . Tot el a fost profesor de tipic si cantare bisericeasca. La Arad s-a dedicat...