S-a întâmplat în 7 noiembrie…
S-a intamplat in 7 noiembrie was first posted on noiembrie 7, 2020 at 6:16 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 7 noiembrie 1480: Prima mentiune documentara a slugerului in Tara Romaneasca: denumire data dregatorului din Tara Romaneasca si Moldova in secolul al XV-lea, care avea ca sarcina aprovizionarea curtii domnesti cu carne, lumanari si alte provizii. 1598: S-a nascut pictorul spaniol Francesco Zurbaran; a creat portrete, naturi moarte, tablouri pe teme religioase realizate intr-o maniera realista, evitand elementul mistic. 1633: A murit Cornelis Drebbel, fizician si mecanic olandez, constructorul primului submarin in anul 1620.
Inventatorul olandez Cornelis Drebbel a pregatit scena pentru una dintre cele mai fascinante realizari ale omului in domeniul tehnologiei marine, inventand, in anul 1620, submarinul.
Multi oameni au cochetat cu ideea construirii unui vapor submarin. In antichitate,Herodot, Aristotel si Pliniu cel Batran scriau despre posibilitatea folosirii unor clopote scufundate sau a unor obiecte submersibile asemanatoare pentru explorare si calatorii pe sub mare. Un roman francez din secolul al XIII-lea, La vrai Histoire d Alexandre , descria o expeditie submarina fictiva a lui Alexandru Macedon intr-un butoi imens de sticla. De asemenea, marele inventator Leonardo da Vinci proiectase construirea unui vas destinat calatoriilor subacvatice.
Insa Drebbel a reusit acolo unde altii fie au esuat, fie nu au avut curajul sa se aventureze. Primul sau submarin avea o carena exterioara etansa de piele gresata, intinsa pe un cadru de lemn si vasle ce ieseau prin partile laterale, care puteau propulsa nava atat la suprafata, cat si in adancuri. Unul dintre primii pasageri care au testat noua nava a lui Drebbel a fost insusi regele Iacob I al Angliei, care s-a scufundat alaturi de Drebbel la o adancime de 4,5 metri timp de cateva minute.
Vehiculul se putea scufunda pana la 20 de metri, transportand pe o distanta de zece kilometri 20 de persoane (dintre care 12 erau vaslasi). 1801: Alessandro Volta, fizician italian, prezinta lui Napoleon prima baterie electrica.
Pila voltaica marcheaza o epoca in teoria fizicii, ca si in aplicatiile stiintei puse in slujba omenirii. Aceasta a permis realizarea electrolizei apei (descompunerea apei in oxigen si hidrogen pure cu ajutorul curentului electric continuu furnizat de pila voltaica) de catre A. Carlisle si W. Nicholson in 1800, apoi a separarii sodiului (Na) si potasiului (K) din sarurile lor, de catre Sir Humphry Davy in 1807, si in sfarsit a descoperirii efectului magnetic al curentului electric de catre Oersted in 1820. 1810: S-a nascut Ferenc Erkel, compozitor, pianist, dirijor si pedagog ungar (m. 1893). 1818: S-a nascut Emil Du Bois-Reymond, medic si fiziolog german, descoperitorul potentialului de actiune al neuronului si intemeietorul electrofiziologiei experimentale (d. 26.12.1896). 1839: S-a nascut dirijorul german Hermann Levi (m. 1900). 1855: S-a nascut Edwin Hall, fizician. Edwin Herbert Hall (n. Great Falls (North Gorham), Maine; d. 20 noiembrie 1938 in Cambridge/Massachusetts) a fost un fizician american. In 1879 descopera ceea ce mai tarziu se va numi Efectul Hall.
Efectul Hall apare intotdeauna cand un conductor sau un semiconductor, traversat de un curent electric, este supus actiunii unui cimp magnetic perpendicular pe directia curentului si se manifesta prin aparitia unei tensiuni, denumita tensiune Hall.
Fie ca este vorba de conductori metalici sau de semiconductori, tensiunea Hall poate sa intretina intr-un circuit exterior un curent electric, ceea ce permite realizarea de generatoare Hall. De asemenea, efectul Hall poate fi folosit pentru masurarea campurilor magnetice, obtinandu-se traductorii Hall.
Senzorii pe baza efectului Hall sunt folositi pentru a masura campurile magnetice si intensitatea curentilor electrici: senzori de curent.
Efectul Hall este utilizat in domeniul satelitilor artificiali. 1867: S-a nascut Marie Sklodowska-Curie, fiziciana si chimista franceza de origine poloneza; impreuna cu sotul sau, fizicianul si chimistul francez Pierre Curie, a descoperit si izolat, in 1898, elementele radiu si poloniu; contributii fundamentale la studiul radioactivitatii; a pus bazele radioterapiei; Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1903 (impreuna cu Pierre Curie si Henri Becquerel) si pentru Chimie in anul 1911.
Maria Sk odowska-Curie, cunoscuta si ca Marie Curie, dupa numele sau francez (n.
Varsovia; d. 4 iulie 1934, Sancellemoz, Franta) a fost o savanta poloneza stabilita in Franta, dublu laureata a Premiului Nobel. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel si singurul savant care a primit doua premii Nobel in doua domenii stiintifice diferite (fizica si chimie).
A introdus in fizica termenul de radioactivitate.
Este cunoscuta pentru cercetarile sale in domeniul elementelor radioactive, al radioactivitatii naturale si al aplicatiilor acestora in medicina.
A fost sotia unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, si mama unei laureate a Premiului Nobel (Ir ne Joliot-Curie).
Cu exceptia fiicei sale ve Curie (scriitoare), toti descendentii sai vor urma cariere stiintifice. 1867: S-a nascut medicul Mihail Manicatide, fondatorul scolii romanesti moderne de pediatrie (m. 1954). 1869: S-a nascut preotul si folcloristul Teodor Balasel, considerat cel mai de seama culegator de folclor din Oltenia; in timpul vietii a publicat doar o parte neinsemnata din materialul cules, restul aparand postum (m. 1941). 1872: S-a nascut Ion-Aurel Candrea, lingvist, filolog si etnofolclorist; studii de dialectologie, lexicologie si limba romana veche; autor, impreuna cu Ovid Densusianu, al Dictionarului etimologic al limbii romane. Elementele latine (m. 1950). 1874: Partidul Republican din SUA a fost reprezentat pentru prima data de imaginea unui elefant, publicata initial in revista Harper sWeekly sub forma de caricatura de catre ilustratorul si caricaturistul Thomas NastLogo-ul actual a pastrat, sub forma stilizata, reprezentarea initiala. 1877, 7/19: Incepe asaltul final al trupelor romane asupra redutei Rahova (care va cadea la 9/21.
XI.1877).-1877:A murit Constantin Ene, maior roman, Erou al Razboiului de Independenta, cazut in luptele de la Rahova (n. 1837).
Maiorul Constantin Ene a condus la data de 7 noiembrie 1877 primul esalon de atac pentru cucerirea cetatii Rahova.
In timpul confruntarilor a fost impuscat si ranit grav. Ultima dorinta a sa a fost sa fie inmormantat la Bacau, locul in care s-a nascut si unde se afla si familia sa. 1879: S-a nascut Lev Trotki, revolutionar rus. Lev Davidovici Trotki (n. 26 octombrie 1879/7 noiembrie) d. 21 august 1940), nascut L iba D vidovici Bronst in, a fost un revolutionar bolsevic si intelectual marxist rus nascut intr-o familie de evrei askenazi din Ucraina. El a fost un politician influent la inceputurile existentei Uniunii Sovietice, mai intai Comisar al poporului pentru politica externa iar mai apoi ca fondator si prim comandant al Armatei Rosii si Comisar al poporului pentru aparare.
A fost, de asemenea, membru fondator al Politburo-ului (organismul central de guvernare si de conducere politica al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice). In urma luptei pentru putere cu Iosif Vissarionovici Stalin din anii 1920, Trotki a fost exclus din Partidul Comunist si deportat din Uniunea Sovietica. A fost in cele din urma asasinat in Mexic de un agent sovietic. Ideile lui Trotki formeaza bazele teoriei comuniste cunoscute sub numele de trotkism [Trotki a aparat ideea revolutiei proletare, asa cum a definit-o in teoria sa despre revolutia permanenta si a adus argumente ca in tarile in care revolutia burghezo-democratica nu a triumfat deja (cu alte cuvinte, in tarile in care nu s-a introdus democratia capitalista, asa cum era Rusia inainte de 1917), era necesar ca proletariatul sa preia din mers telurile si ale acestei revolutii burgheze si sa le transforme in sarcini permanente, prin ducerea la indeplinire a sarcinilor revolutiei sociale, (a revolutiei socialiste sau comuniste ), intr-un proces neintrerupt. Trotki credea ca noul stat socialist nu va fi capabil sa faca fata presiunilor tarilor capitaliste ostile daca nu vor izbucni repede revolutii socialiste si in alte tari]. 1881: S-a nascut Peter Neagoe, prozator si pictor, stabilit in Statele Unite, unde a primit cetatenia in anul 1913. Peter Neagoe (n. 7 noiembrie 1881, Odorhei d. 28 octombrie 1960, Kingston, sau Woodstock, New York) a fost un scriitor si pictor american, originar din Transilvania.
Dupa cursurile primare si secundare din Aciliu, Sibiu sau Blaj, merge la Bucuresti, unde in 1900 se inscrie la coala de Belle-Arte, fiind coleg cu Brancusi. Frecventeaza, in paralel, si cursurile de filosofie si drept la Universitate.
In 1901 sau 1903, paraseste tara fara invoirea parintilor, si dupa o perioada de stat in Germania, emigreaza in America si ajunge la New York in anul 1906, unde ocupa diferite slujbe si isi continua studiile artistice la Academia Nationala si in cadrul Asociatiei Studentilor de Arta. Dupa Primul Razboi Mondial revine in Europa, stabilindu-se la Paris.
Ii cunoaste personal pe James Joyce, Ezra Pound, Gertrude Stein. Intra in contact cu gruparile dadaiste si suprarealiste. Il reintalneste pe Brancusi, caruia ii dedica volumul Sfantul din Montparnesse (publicat postum, 1965). In 1933 se reintoarce in Statele Unite, publicand in urmatorii trei ani doua romane si un volum de povestiri cu subiecte din realitatea romaneasca transilvaneana. Invitat al Societatii Scriitorilor Romani, din aprilie 1937 viziteaza Romania.
In timpul razboiului lucreaza la Biroul de Informatii al Armatei Americane. Scrie tot mai putin, revenind in literatura cu A Time to Keep (Timp de neuitat ), la New York, 1949.
OperaStorm (Vifor ), 1932, trad. in romana de Profira si Teodora Sadoveanu (1939)Easter Sun (Soare de Pasti ), 1934, trad. in romana de Ionel Jianu (1940)There is My Heart (Drumuri cu popas ), 1935, in romana de Jul. Giurgea (1938)Winning a Wife (Cucerirea unei sotii ), 1936A Time to Keep (Timp de neuitat ), 1949, in romana de Ioan A. Popa (1975)No Time for Tears (Lacrimi inutile ), 1959The Saint of Montparnasse (Sfantul din Montparnasse ), 1965, in romana de Sever Trifu (1977). 1886: A murit Charles Thurber, inventator american. In 1843 a brevetat o masina de scris. 1888: S-a nascut Chandrasekhara Venkata Raman, fizician indian. Sir Chandrasekhara Venkata Raman (n. Trichinopoly d. 21 noiembrie 1970 in Bangalore) a fost un fizician indian, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1930, pentru cercetarile privind imprastierea luminii si descoperirea efectului care-i poarta numele .
In 1928 a descoperit Efectul Raman (cresterea intensitatii luminii intr-un material prin amplificarea oscilatiei fotonilor intre doua oglinzi), fenomen al luminii monocromatice. 1897: S-a nascut poetul Dumitru Ciurezu (m. 1978). 1903: S-a nascut Konrad Lorenz, zoolog austriac, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1973. Konrad Zacharias Lorenz (n. Viena, d. 27 februarie, 1989, Viena) a fost un specialist in zoologie, psihologie animala, ornitolog si laureat al Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1973.
Este considerat fondatorul etologiei moderne, studiile anterioare fiind ale profesorului sau Oskar Heinroth. 1904: S-a nascut Jean Coulomb, geofizician si meteorolog francez; importante cercetari privind climatologia sahariana; s-a interesat si de problemele geofizice ale Romaniei, mai ales in domeniile geomagnetismului si seismologiei; membru de onoare strain al Academiei Romane (1991) (m. 1998). 1910, 7/20: A murit scriitorul rus Lev Nicolaevici Tolstoi; este unul dintre scriitorii de seama ai varstei de aur a literaturii ruse (1820-1890); considerat de criticii literari ca unul dintre cei mai importanti romancieri ai lumii (n. 1828) Lung si rodnic a fost drumul vietii si al creatiei lui Tolstoi. El a lasat omenirii o uriasa mostenire literara care cuprinde printre altele: un roman istorico-psihologic de mari proportii (Razboi si pace ), un roman social de moravuri (Anna Karenina ), un roman social (Invierea ), o trilogie autobiografica (Copilaria , Adolescenta , Tineretea ), numeroase nuvele si povestiri (Cazacii , Dimineata unui mosier , Moartea lui Ivan Ilici , Dupa bal , Hagi Murad si altele), drame (Puterea intunericului , Roadele instructiunii , Cadavrul viu ), povestiri populare, basme si istorisiri...