S-a intamplat in 8 noiembrie 1496: S-a incheiat construirea bisericii manastirii cu hramul Sfintii Arhangheli din Razboieni, judetul Neamt, locul unde s-a dat batalia dintre Stefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), si armata otomana, in iulie 1476. Manastirea Razboieni este o manastire ortodoxa din Romania, construita in anul 1496 in satul Razboieni din judetul []The post S-a intamplat in 8 noiembrie 1496 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 8 noiembrie 1496 was first posted on noiembrie 8, 2020 at 2:39 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 8 noiembrie 1496: S-a incheiat construirea bisericii manastirii cu hramul Sfintii Arhangheli din Razboieni, judetul Neamt, locul unde s-a dat batalia dintre Stefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), si armata otomana, in iulie 1476. Manastirea Razboieni este o manastire ortodoxa din Romania, construita in anul 1496 in satul Razboieni din judetul Neamt.

Ea se afla la o distanta de 26 km de orasul Piatra Neamt. Biserica manastirii are hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (sarbatorit in fiecare an pe 8 noiembrie). Biserica manastirii a fost construita de domnitorul Stefan cel Mare (1457-1504) in anul 1496, la 20 de ani de la Batalia de la Valea Alba (1476), intru pomenirea ostenilor moldoveni cazuti in acea lupta.

Manastirea Razboieni a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Neamt din anul 2004 si este formata din 4 obiective: Biserica Sf. Voievozi datand din sec. XV Turnul clopotnita datand din 1862 Staretia datand din sec. XX Chiliile datand din sec. XIX-XX Dupa cum relateaza cronicarul Grigore Ureche in Letopisetul tarai Moldovei, de cand s-au descalecat tara si de cursul anilor si de viiata domnilor carea scrie de la Dragos voda pana la Aron voda , sultanul Mahomed al II-lea (Cuceritorul ) a invadat Principatul Moldova in anul 1476, impreuna cu o armata numeroasa, dorind sa-i pedepseasca pe moldoveni pentru infrangerea suferita de turci, cu un an inainte, in Batalia de la Podul Inalt. Lui i s-a alaturat o oaste munteana condusa de domnitorul Basarab Laiota. In scopul de a diminua fortele moldovenesti angajate in lupta, turcii au apelat la ajutorul tatarilor din Crimeea care au traversat Nistrul si au inceput sa prade Moldova. Domnitorul Stefan cel Mare a fost nevoit sa trimita o parte din oastea moldoveneasca pentru a-i alunga peste Nistru pe tatari.

Stefan cel Mare s-a retras spre munti, alegand ca loc al bataliei o mare poiana din padurea de la Valea Alba (azi satul Razboieni din judetul Neamt).

Aici s-a dat la 26 iulie 1476 batalia dintre moldoveni si turci.

Oastea condusa de sultanul Mahomed Cuceritorul avea 150.000 turci, pe cand oastea lui Stefan cel Mare avea numai cca.10.000 osteni moldoveni. Moldovenii au rasturnat copaci uriasi in jurul acelei poiene, au sapat un sant adanc pe langa acea intaritura si au aruncat pamant peste arborii doborati, transformand poiana in care se adapostise intr-o adevarata cetate improvizata. Lupta a fost crancena, dar mica oaste moldoveana a fost biruita de numeroasa oaste turceasca.

Turcii au avut 30.000 de morti, iar moldovenii 2000 morti si 800 de prizonieri.

In aceasta batalie, insusi domnitorul moldovean a cazut de pe cal, dar nu a fost ranit.

Cu toate ca au castigat lupta, turcii nu au putut supune Moldova, fiind hartuiti permanent de moldoveni. Ei s-au retras cu armata destramata si cu armamentul distrus, nereusind sa ocupe nici Cetatea Sucevei (aparata de hatmanul Sendrea) si nici Cetatea Neamtului (aparata de parcalabul Luca Arbore batranul). In Batalia de la Valea Alba, multi osteni moldoveni au murit, precum si multi boieri mari. Cronicarul Grigore Ureche descrie astfel pierderile moldovenesti: Si atata de ai nostri au pierit, cat au inalbit poiana de trupurile de a celor pieriti, pana au fostu razboiul. Si multi din boierii cei mari au picatu si vit jii cei buni au pieritu si fu scarba mare a toata tara si tuturor domnilor si crailor di prinprejur, daca auzira ca au cazut moldov nii suptu mana paganilor. () Mai apoi, dupa iesirea nepriietinilor si a vrajmasilor din tara, daca au stransu Stefan voda trupurile mortilor, movila de cei morti au facatu si pre urma s-au ziditu deasupra oasilor o bis rica, unde traieste si astazi intru pomenirea sufletelor. Pe peretele sudic al pridvorului, in dreapta usii gotice, se afla o pisanie lunga scrisa in limba slavona, care reprezinta o cronica murala de o sinceritate impresionanta din istoria Moldovei. In zilele binecinstitorului si de Hristos iubitorului Domn, Io...