S-a intamplat in 10 noiembrie 2009: A murit actorul Gheorghe Dinica. Gheorghe Dinica (n. 25 decembrie 1933, Giulesti, dar 1 ianuarie 1934 in acte oficiale, Bucuresti d. Bucuresti) a fost unul dintre cei mai importanti actori romani. A jucat in peste 70 de filme, in special in rolurile unor personaje negative, motiv pentru care []The post S-a intamplat in 10 noiembrie 2009 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 10 noiembrie 2009 was first posted on noiembrie 10, 2020 at 5:04 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 noiembrie 2009: A murit actorul Gheorghe Dinica. Gheorghe Dinica (n. 25 decembrie 1933, Giulesti, dar 1 ianuarie 1934 in acte oficiale, Bucuresti d. Bucuresti) a fost unul dintre cei mai importanti actori romani.

A jucat in peste 70 de filme, in special in rolurile unor personaje negative, motiv pentru care Horatiu Malaiele l-a supranumit cel mai mare rau al cinematografiei romanesti .

Exista actori care se identifica, in timp, cu personajele interpretate sau cu replici celebre din filmele in care au jucat. Una dintre cele mai cunoscute replici din filmul romanesc este din Cu mainile curate , regizat de Sergiu Nicolaescu: Nu trage dom Semaca! Sunt eu, Lascarica! . Inevitabil, cand spunem sau auzim replica, gandul ne duce la marele actor Gheorghe Dinica.

Gheorghe Dinica s-a nascut la Bucuresti, in zorii zilei de Craciun, la 25 decembrie 1933, la Bucuresti, in mahalaua Giulesti. Parintii sai, Petre, functionar la posta, si Jana casnica, au hotarat, insa, sa-si inregistreze baiatul dupa Anul Nou, astfel ca data oficiala a venirii sale pe lume este 1 ianuarie 1934, data la care nasterea a fost declarata.

In copilarie si adolescenta a frecventat spectacolele Teatrului de revista, fiind impresionat de Titi Mihailescu sau Puiu Calinescu, dar si salile de cinema din Giulesti si Calea Grivitei, in care s-a nascut dorinta sa de a deveni actor, fiind impresionat de filmele in care jucau Stan Laurel si Oliver Hardy, Charlie Chaplin, de actori ca John Wayne, James Stewart, Humphrey Bogart, Cary Grant, pe care i-a admirat in productiile americane, western, muzicale, cu gangsteri sau de dragoste. In ianuarie 1944, pe cand avea doar 10 ani, a fost salvat ca prin minune de bombardamente, insa multi dintre prietenii sai de joaca au fost ucisi, iar trauma razboiului si moartea traita pe viu aveau sa i se intipareasca profund pentru tot restul vietii.

A intrat apoi in trupele de teatru de amatori ale unor intreprinderi, prima sa aparitie pe scena fiind in rolul locotenentului Stamatescu, in piesa Titanic Vals , de Tudor Musatescu, jucata de o trupa de amatori de la Posta, institutie in care se angajase, ca vanzator de presa, pentru a se putea intretine. In salile cinematografelor de pe Calea Grivitei s-a nascut dorinta de a deveni actor. Il amuzau cuplul Stan Laurel Oliver Hardy, Charlie Chaplin, a urmarit multe filme americane, western, muzicale, cu gangsteri, de dragoste, admirand actori ca John Wayne, James Stewart, Humphrey Bogart, Cary Grant. Pe langa filme, ii placea sa mearga la spectacole de revista, unde jucau Titi Mihailescu sau Puiu Calinescu.

La 17 ani a inceput sa joace alaturi de trupe de amatori, care puneau in scena piese de Moliere, Shakespeare, dar si dramaturgie romaneasca. S-a inscris, apoi, in cercul teatral al Casei de Cultura a Sindicatelor Bucuresti, iar in 1955, a fost distribuit in Jocul de-a vacanta , de Mihail Sebastian, in rolul lui Bogoiu, unde a fost remarcat de actrita Dina Cocea, care se afla in public si care l-a invitat la cursurile ei de pregatire. Au urmat doua incercari de admitere la Teatru, amblele nereusite.

In anul 1957 a fost admis, la a treia incercare, la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Ion Luca Caragiale chiar la clasa profesoarei Dina Cocea , pe care l-a absolvit in anul 1961, in promotia de aur a teatrului romanesc alaturi de George Constantin, Amza Pellea, Silvia Popovici, Constantin Rautchi, Sanda Toma, Mircea Albulescu, Draga Olteanu-Matei.

De atunci, Dinica a jucat la cele mai importante teatre din Bucuresti: Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul National I. L. Caragiale, Teatrul Mic, Teatrul Odeon. Unul dintre cele mai importante roluri din teatru este cel al lui Cadir (Tache, Ianke si Cadir), piesa in care a jucat alaturi de Marin Moraru si Radu Beligan. Debutul cinematografic l-a cunoscut in 1963, cu un rol in filmul Strainul , adaptare cinematografica a romanului omonim scris de Titus Popovici.

De-a lungul carierei a jucat in peste 70 de filme, in special in rolurile unor personaje negative gangsteri autohtoni, in seria cu comisarul Moldovan, regizata de Sergiu Nicolaescu, roluri de parveniti, Pirgu din Craii de Curtea veche sau Stanica Ratiu in Felix si Otilia , motiv pentru care Horatiu Malaele l-a supranumit: cel mai mare rau al cinematografiei romanesti . Printre cele mai importante roluri ale sale se numara: Savu (Zidul - 1974, regia Constantin Vaeni), Paraipan (Un comisar acuza 1974 si Revansa 1978, regia Sergiu Nicolaescu), Diplomatul (Prin cenusa imperiului 1975, regia Andrei Blaier), Aurica Fieraru (telenovelele Inima de tigan 2007 si Regina 2008, unde a jucat alaturi de Marin Moraru, Gheorghe Visu, Florina Cercel, Dan Condurache si Carmen Tanase). Prin rolul Pepe din filmul Filantropica (2002) s-a facut cunoscut in special publicului tanar.

Ultimul rol in film...