S-a intamplat in 14 noiembrie Ziua mondiala de lupta impotriva diabetului ; marcata din 1991, anual, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Federatiei Internationale de Diabet, in ziua de nastere (14.

XI.1891) a fiziologului si farmacologului canadian Frederick Grant Banting, cel care a introdus in terapeutica insulina, in 1921.

De fapt descoperitorul insulinei este medicul []The post S-a intamplat in 14 noiembrie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 14 noiembrie was first posted on noiembrie 14, 2020 at 5:00 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 14 noiembrie Ziua mondiala de lupta impotriva diabetului ; marcata din 1991, anual, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Federatiei Internationale de Diabet, in ziua de nastere (14.

XI.1891) a fiziologului si farmacologului canadian Frederick Grant Banting, cel care a introdus in terapeutica insulina, in 1921.

De fapt descoperitorul insulinei este medicul roman Nicolae Paulescu (1869-1931); acesta a publicat, in august 1921, rezultatele cercetarilor sale privind insulina; abia peste 50 de ani va fi recunoscuta prioritatea lui Paulescu in descoperirea insulinei fata de canadianul Frederick G. Banting si scotianul John J. R. Macleod, care au anuntat descoperirea insulinei in decembrie 1921 si pentru care au luat Premiul Nobel pentru Medicina pe 1923. Ziua Mondiala a Calitatii (se marcheaza in a doua zi de joi a lunii noiembrie, incepand din 1988);in Romania se sarbatoreste din anul 1990. Ziua Dobrogei.

Pe 14 noiembrie 1878, Dobrogea a reintrat, oficial, in componenta statului roman modern. 1234: Mentionarea, intr-o diploma a Papei Grigore al IX-lea, a romanilor (walati ) ca traind in episcopatul cumanilor si avand o ierarhie bisericeasca de rit orthodox. 1305: Clement al V-lea devine primul papa cu resedinta la Avignon.

Papa Clement al V-lea (n. cca. 1250 d. 1314) a fost unul din cei mai insemnati papi din evul mediu.

In timpul pontificatului sau sediul papilor a fost transferat de la Roma in Franta, la Avignon.

Impreuna cu regele Frantei, Filip al IV-lea (Filip cel Frumos), a pus la cale desfiintarea Ordinului Templierilor. In anul 1307, intr-o zi de vineri 13 Octombrie, un edict care ordona arestarea templierilor a fost emis, simultan, in toata Europa. Templierii arestati au fost interogati de Inchizitie timp de 7 ani, pentru a se afla locul unde se ascundea tezaurul lor.

In 1314, Jacques de Molay, marele maestru al Ordinului Templierilor, inainte de a fi ars pe rug, ar fi prezis ca atat Regele Filip al IV-lea al Frantei, cat si Papa Clement al V-lea vor muri in acelasi an, ceea ce s-a si intamplat. 1497: S-a terminat zidirea bisericii Inaltarea Domnului de la Manastirea Neamt, monument ce defineste in cel mai inalt grad stilul moldovenesc in arhitectura bisericeasca, constituit in epoca lui tefan cel Mare (1457-1504). 1540: A murit Rosso Fiorentino, pictor italian.

Giovanni Battista di Iacopo (n. 1494, Florenta d. Fontainebleau) numit Rosso Fiorentino din cauza culorii parului lui, a fost un pictor italian al Renasterii. Nascut la Florenta, in Italia, cu un par rosu care i-a adus porecla de mai tarziu, Rosso a invatat la inceput in atelierul lui Andrea del Sarto, alaturi de Pontormo, un tanar din aceeasi generatie. Ajuns la Roma spre sfarsitul anului 1523, Rosso a fost influentat de opera lui Michelangelo, Rafael si a altor artisti ai Renasterii, aliniindu-se stilului si manierei acestora.

Rosso ajunge in cele din urma in Franta, in 1530 si cucereste o pozitie importanta la Curtea lui Francisc I, ramanand aici pana la moarte. Impreuna cu Francesco Primaticcio, Rosso a fost unul dintre artistii de frunte care au lucrat la Castelul Fontainebleau, numarandu-se printre pictorii primei coli de la Fontainebleau si petrecandu-si acolo cea mai mare parte a vietii.

La Fontainebleau, Rosso a decorat Galeria Francisc I, cea mai importanta lucrare a sa.

Cea mai de seama pictura a lui Rosso este considerata in primul rand Coborarea de pe cruce, o pictura de altar din Pinacoteca Comunale din Volterra (initial a fost pictata pentru Catedrala orasului). In contrast cu expresia intepenita a durerii din alte Coborari, Rosso compune o complicata actiune in miscare, personajele din partea inferioara a scenei aratand in mod cat se poate de clar si de precis, prin intermediul sugestivei infatisari a chipurilor ascunse, o durere suportata in liniste. Cerul este intunecat. Cele trei scari si oamenii care il coboara pe Christos exprima dificultatea misiunii. 1668: S-a nascut Johann Lukas Hildebrandt, arhitect, sculptor si decorator austriac (m. 1745). 1716: A murit Gottfried Leibniz, filozof, matematician, diplomat, om de stiinta german. Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz (n. 1 iulie 1646, Leipzig, d. Hanovra) a fost un filozof si matematician german, unul din cei mai importanti filozofi de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul celui de al XVIII-lea, unul din intemeietorii iluminismului german. In matematica, Leibniz a introdus termenul de functie (1694), pe care l-a folosit pentru a descrie o cantitate dependenta de o curba. Alaturi de Newton, Leibniz este considerat fondatorul analizei matematice moderne. A fost fondatorul si primul presedinte al Academiei de tiinte din Berlin (1700). 1719: S-a nascut Leopold Mozart, compozitor, violonist si organist austriac, tatal celebrului compozitor W.

A. Mozart (d.28.05.1787). 1765: S-a nascut inventatorul american Robert Fulton, pionier in domeniul propulsiei cu aburi; a construit si experimentat o serie de masini si prima nava, practic utilizabila, actionata de un motor cu aburi (Clermont /1807), cu care a calatorit de la New York la Albany, pe fluviul Hudson (m. 1815) Fulton poate fi creditat ca autor al planurilor si constructor efectiv al primelor vase cu aburi complet operationale, precum si a primului submarin functional, comandat de Napoleon Bonaparte, denumit Nautilius, care a fost testat in 1800. Desi lista inginerilor, constructorilor si intreprinzatorilor, care au incercat sa realizeze vase care sa fie actionate mecanic este lunga, incepand cu insusi realizatorul motorului cu aburi cu regulator centrifugal, James Watt, importanta lui Robert Fulton in istoria ingineriei si a navigatiei consta in realizarea primelor nave actionate mecanic, care erau complet functionale, operationale si fiabile. 1774: S-a nascut compozitorul italian Gaspare Luigi Spontini (m. 1851). 1779: S-a nascut Adam Gottlob Oehlenschl ger, poet si dramaturg, lider al miscarii romantice, considerat cel mai mare poet national danez (m. 1850). 1812: S-a nascut Aleardo Aleardi, poet italian (m. 1878). 1825: A murit scriitorul german Jean Paul (pseudonimul lui Johann Paul Friedrich Richter); a impus romanul in literatura germana (n. 1763). Opera sa alterneaza planul real cu cel imaginar, ironia acida cu efuziunea lirica, intr-o deosebita diversitate de asociatii si tonalitati sufletesti, configurand caractere singulare, pronuntat individuale. A fost un remarcabil stilist, creator de sugestii subtile, atmosfera si portrete de mare sensibilitate. Opera sa se compune din volumele: Viata fericitului invatatoras Maria Wuz din Auenthal, Loja invizibila, Hesperus; Viata lui Quintus Fixlein, Titan. 1831: A murit Georg Wilhelm Friedrich Hegel, filozof german. Georg Wilhelm Friedrich Hegel (n. 27 august 1770, Stuttgart d. Berlin) a fost un filozof german, principal reprezentant al idealismului in filozofia secolului al XIX-lea.

In 1807 publica lucrarea sa fundamentala Fenomenologia spiritului (Ph nomenologie des Geistes]]. Intre 1808 si 1816 este rectorul gimnaziului din N rnberg si publica lucrarea tiinta logicii (Wissenschaft de Logik, 1812-1816). In 1818, dupa o scurta activitate la Universitatea din Heidelberg, ocupa catedra de filozofie la Universitatea din Berlin, care apartinuse lui Fichte, si incepe, in prelegerile tinute, sa propage propria sa filozofie, ce va fi succesiv publicata in Enciclopedia stiintelor filozofice (Enzyklop die der philosophischen Wissenschaften, 1817-1830), cuprinzand filozofia dreptului, a istoriei, religiei, istoria filozofiei etc. 1832: A fost pus in circulatie primul vagon de tramvai din America, tras de cai, la New York, avand ca pasageri functionari publici care parcurgeau distanta dintre Prince Street si Strada nr. 14.-1840: S-a nascut pictorul francez Claude Monet, promotor al impresionismului, curent a carui denumire a fost sugerata de titlul unui peisaj al sau Impresie, rasarit de soare (m. 1926) In 1872 (sau 1873) Monet a pictat Impression, soleil levant (Impresie, rasarit de soare acum in Mus e Marmottan, Paris), un peisaj din Le Havre, care a fost expus la prima expozitie impresionista din 1874. Se spune ca Louis Leroy, un critic ostil, a folosit numele de mpresioniste din titlul acestei picturi, comentand ca picturile lui Monet erau mai degraba impresii decat lucrari de arta terminate. La a treia expozitie, din 1876, pictorii pe care noi ii grupam cu termenul de impresionisti (Pissarro, Monet, Sisley, Degas, Renoir, C zanne si Berthe Morisot), foloseau deja termenul acesta pentru a se descrie. 1863: S-a nascut Leo Baekeland, chimist american de origine belgiana inventatorul bachelitei. Leo Hendrik Baekeland (n. Gand, Belgia d.23 februarie 1944, Beacon, New York, Statele Unite) este un chimist american de origine belgiana, specialist in chimie industriala. Profesor de chimie in Belgia, a imigrat in Statele Unite, in 1889. A inventat Velox, prima hartie fotografica sensibila la lumina artificiala, si i-a vandut drepturile de proprietate lui George Eastman in 1899, contra sumei de un milion de dolari. Incercarile sale de a inlocui serlacul au dus la descoperirea, in 1909, a metodei de realizare a unui tip de plastic dur, termorigid, produs din formaldehida si fenol, pe care l-a denumit bachelita. Descoperirea sa a contribuit la dezvoltarea industriei maselor plastice. 1865: S-a nascut (la Ciripcau/jud. Soroca, azi in R. Moldova) Constantin Stere, jurist, scriitor si om politic taranist; ideolog al poporanismului (m. 1936). 1869: S-a nascut Iulia Hasdeu, poeta romanca, fiica scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu. Iulia Hasdeu (d. 29 septembrie 1888) a fost o tanara intelectuala, poeta, fiica savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu.

A fost un copil supradotat; la opt ani neimpliniti Iulia a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare.

La 11 ani, Iulia Hasdeu a absolvit Colegiul National Sfantul Sava , iar in paralel a urmat cursurile Conservatorului de muzica din Bucuresti, a plecat la studii la Paris. A studiat la Sorbona, incepand de la varsta de 16 ani, uimindu-si profesorii cu talentul sau.

La 29 septembrie 1888, Iulia Hasdeu a murit de tuberculoza, la varsta de 19 ani, si a fost inmormantata la Cimitirul Bellu. Tatal Iuliei, foarte afectat de moartea ei, a construit, in memoria acesteia, un castel la Campina, cunoscut sub numele de Castelul Iulia Hasdeu. 1871: S-a nascut Ilarie Chendi, critic si istoric literar roman (d. 1913). 1874, 14/22: S-a nascut Constantin Sandu-Aldea, agronom (fondator al stiintei ameliorarii plantelor in Romania) si scriitor; membru corespondent al Academiei Romane (m. 1927). 1876: S-a nascut Orest Tafrali, istoric si prozator; specialist in istorie veche, arheologie si bizantinologie, membru corespondent al Academiei Romane. 1878: Dobrogea redevine parte a Romaniei dupa Razboiul de Independenta 1887: S-a nascut Bernhard Paumgartner, dirijor si muzicolog austriac (m. 1971). 1889:S-a nascut Jawaharlal Nehru, om politic si scriitor indian; lider al partidului Congresul National Indian din 1923; prim-ministru si ministru al afacerilor externe al Indiei intre anii 1947 si 1964 (m. 1964). 1891: S-a nascut Sir Frederick Grant Banting, fiziolog si farmacolog canadian; contributii la descoperirea si introducerea in terapeutica a insulinei; Premiul Nobel pentru Medicina in anul 1923, impreuna cu scotianul John James Rickard Macleod (m. 1941). De fapt descoperitorul insulinei este medicul roman Nicolae Paulescu (8.

XI.1869 19.

VI.1931); acesta a publicat, in august 1921, rezultatele cercetarilor sale privind insulina; abia peste 50 de ani va fi recunoscuta prioritatea lui Paulescu in descoperirea insulinei fata de canadianul Frederick Banting si scotianul John J. R. Macleod, care au anuntat descoperirea insulinei in decembrie 1921. 1898: S-a nascut Benjamin Fundoianu, poet si eseist roman, stabilit in Franta in 1923 (asasinat de nazisti, in lagarul de la Auschwitz, in anul 1944). 1900: S-a nascut compozitorul si dirijorul american Aaron Copland, unul dintre intemeietorii scolii componistice americane (m. 1990). 1905: A murit Robert Whitehead, inventatorul torpilei in anul 1866. 1907: S-a nascut Astrid Lindgren, scriitoare suedeza de literatura pentru copii (m. 2002).

A scris o serie a cartilor populare, Pippi osetica (Pippi L ngstrump), Fratiorul si Karlsson de pe acoperis, Printul Mio si calutul fermecat, Fratii Inima de leu etc.

A luat premiul Hans Christian Andersen , unul dintre cele mai importante premii pentru scriitori.

Cartile autoarei s-au vandut in 145 milioane de exemplare. 1909: A murit Joshua Slocum, navigator american de origine canadiana, cel mai mare navigator solitar al secolului XIX. 1910: Primul avion care decoleaza de pe puntea unei nave.

Un avion biplan, pilotat de Eug ne Ely, a decolat de pe cucisatorul american Birmingham.11 luni mai tarziu, pilotul Eug ne Ely a reusit o decolare si o aterizare pe o platforma special amenajata in pupa cuirasatului Pennsylvania.

Au aparut astfel portavioanele. 1914: S-a nascut P.

S. Gherasim Cristea (prenumele la nastere: Gheorghe), episcop al Episcopiei Ramnicului (din septembrie 1984). La 30 septembrie 1984, Colegiul Electoral al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ridicarea P.

S. Gherasim la rangul de Episcop al Eparhiei Ramnicului si Argesului, confirmarea hotararii regasindu-se in Decretul Prezidential nr. 214 din 22 octombrie al aceluiasi an. Instalarea P.

S. Gherasim Cristea in scaunul episcopal s-a produs la data de 2 decembrie 1984, iar in 2009, P.

F. Daniel l-a onorat cu prezenta Sa la intronarea in scaunul de Arhiepiscop. 1914: Incercarea primei masini marca Dodge. 1921: S-a nascut Dumitru Bughici, compozitor si muzicolog, stabilit in Israel din 1985.

S-a nascut la Iasi.

Se trage dintr-o familie de evrei ai carei membri au suferit in timpul pogromului de la Iasi, unii decedand. Au supravietuit intre altii violonistul Avram Bughici si Dumitru Bughici, care a ajuns un renumit profesor de pian si compozitor de jazz. Studiile incepute la Conservatorul iesean (1935-1938) le-a continuat la Conservatorul Rimski-Korsakov din Leningrad (1950-55), apoi a inceput sa predea forme muzicale in cadrul UNMB (din 1955). Este autorul unor lucrari teoretice precum Suita si sonata, carte ce a primit Premiul Academiei Romane, sau Dictionarul de forme si genuri muzicale, distins cu Premiul UCMR. In 1985 a emigrat in Israel. 1922: S-a nascut Boutros-Boutros Ghali, om politic egiptean; secretar general al Organizatiei Internationale a Francofoniei; a fost secretar general al ONU in perioada 1.

I.1992-31.

XII.1996. 1922: Prima emisiune radiofonica a B.

B.

C. The British Broadcasting Company, cum a fost denumit initial B.

B.

C-ul, a fost formata, cu autorizatia Guvernului britanic, in octombrie 1922, de un grup de sase mari fabricanti de echipamente fara fir, intre care pionierul radiofoniei Guglielmo Marconi; emisia zilnica a programelor B.

B.

C. a inceput la 14 noiembrie 1922, din studioul de la Londra al lui Marconi, si a fost urmata, a doua zi, de emisiuni de la Birmingham si Manchester; in urmatoarele luni reteaua de emitatoare s-a extins, in 1925 B.

B.

C-ul putand fi ascultat in cea mai mare parte a teritoriului Regatului Unit; primul director general a fost John Reith; la inceput B.

B.

C-ul a avut 4 angajati si a fost finantat printr-o taxa de abonament de 10 silingi, platita la posta de toti detinatorii de receptoare radio; taxa era suplimentata din redevente pentru vanzarile de aparate de radio; in 1962 compania a fost dizolvata si s-a format, printr-o Carta regala, The British Broadcasting Corporation. 1926: S-a nascut sculptorita Gabriela Manole-Adoc. Gabriela Manole s-a nascut in comuna Plesani (judetul Botosani). A absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din Iasi (1946) si apoi pe cele ale Institutului de Belle Arte Nicolae Grigorescu din Bucuresti (1950). Din anul 1954 a fost membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania. A debutat in arta monumentala in anul 1966 cu lucrarea Pescarusii, construita din otel inoxidabil, avand o inaltime de 7 metri, amplasata in Bucuresti, pe malul Lacului Herastrau, langa una din intrarile in Parcul Herastrau. De asemenea, este si autoarea bustului istoricului Nicolae Iorga amplasat in fata Bisericii Sf. Nicolae din Copoul Iasilor, biserica ctitorita de marele istoric si al carei iconostas este pictat in intregime de catre Corneliu Baba. Lucrarea sa cea mai importanta si mai cunoscuta este Statuia Independentei din Iasi, amplasata in piata cu acelasi nume si dezvelita in anul 1980. Lucrarea a fost realizata impreuna cu sotul ei, sculptorul Gheorghe Adoc, care a realizat basoreliefurile de pe soclul statuii, dupa ce proiectul celor doi s-a clasat pe locul intai la un concurs national in 1975. Independenta este simbolizata de o femeie, pentru care Gabriela Manole-Adoc a avut-o ca model pe o matusa de-a ei, o femeie foarte frumoasa dupa cum povestea artista cu un par cu reflexe aurii. Statuia are inaltimea de 17 m, dintre care 6 soclul din travertin si 11 statuia din bronz.

Ca o recunoastere a contributiilor sale la arta romaneasca, prin HCL nr. 74 din 11 noiembrie 1994,...