S-a intamplat in 16 noiembrie 1364: A murit Nicolae Alexandru, domnitor al arii Romanesti. Tara Romaneasca a avut parte in secolul XIV de un sir intreg de domnitori care au lucrat pentru marirea si intarirea ei. Dupa Basarab I cel Mare, a urmat fiul sau, Nicolae Alexandru care s-a dovedit un excelent diplomat dar si []The post S-a intamplat in 16 noiembrie 1364 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 16 noiembrie 1364 was first posted on noiembrie 16, 2020 at 12:47 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 16 noiembrie 1364: A murit Nicolae Alexandru, domnitor al arii Romanesti. Tara Romaneasca a avut parte in secolul XIV de un sir intreg de domnitori care au lucrat pentru marirea si intarirea ei. Dupa Basarab I cel Mare, a urmat fiul sau, Nicolae Alexandru care s-a dovedit un excelent diplomat dar si intemeietorul primei mitropolii a romanilor. Nicolae Alexandru (n.? 16 noiembrie 1364) a fost un domn al Tarii Romanesti, intre 1352 16 noiembrie 1364, anterior fiind asociat la domnie de tatal sau, Basarab I, dinainte de 1343. Nicolae Alexandru este fiul voievodului Basarab I si al doamnei Margareta. A fost casatorit de trei ori. Din prima casatorie cu Maria Lackfi au rezultat doi fii: Radu (c. 1377 c. 1383), Voislav (d. ianuarie [1366?]) si o fata Elisabeta, maritata cu Ladislau de Oppeln. Din a doua casatorie, cu Kl ra Dobokay, Nicolae Alexandru a avut doua fete: Anca, maritata cu Stefan Uros al V-lea cneazul Serbiei si Ana, casatorita cu Ivan Sratimir, tarul de Vidin si un fiu Vladislav (1364 c. 1377). Din porunca ultimei, in 1360 a fost scris la Vidin un sinaxar ce cuprindea vietile femeilor sfinte. A treia sotie a fost Margit Dabkai Spre deosebire de regele Ungariei, care ii denunta pe Nicolae Alexandru si pe tatal sau Basarab I ca fiind schismatici , Cancelaria Papala, reputata pentru bunele sale informatii, ii considera pe amandoi credinciosi bisericii catolice. Intr-un document de la 17 octombrie 1345, papa Clement al VI-lea il lauda pe nobilul barbat Alexandro Bassarati pentru devotamentul sau catolic. Papa Clement al VI-lea mai scria ca unii dintre valahii (olachi romani, conform documentului)] din Transilvania, Tara Romaneasca si Sirmium au si ajuns sa cunoasca drumul adevarului, prin imbratisarea credintei catolice . De altfel, dupa casatoria cu Klara Dobokai Nicolae Alexandru a si recunoscut autoritatea episcopiei Transilvaniei asupra catolicilor straini sau localnici de pe teritoriul Tarii Romanesti. Insa unii considera ca religia catolica exprimata de acesta este de fapt doar rezultatul presiunilor din lumea occidentala de care acesta se apara prin imbratisarea superficiala a religiei occidentale. Se pare ca abia dupa infiintarea Mitropoliei Ungrovlahiei, in 1359, va adera oficial la credinta ortodoxa, luandu-si numele de Nicolae, dupa Sf. Nicolae atat de apreciat de biserica rasariteana (nume care nu apare in nici un document anterior).

Tot prin dobandirea credintei ortodoxe se vor imbunatati relatiile cu Imperiul Bizantin.

Ca ctitor, Nicolae Alexandru i-a urmat tatalui sau, terminand manastirea Negru Voda din Campulung si continuand lucrul la Biserica Domneasca din Arges. De asemenea, biserica San Nicoara (astazi in ruine) ii este atribuita tot lui. In luna mai 1359, in conditiile interceptarii de catre regele Ungariei a corespondentei pe care o intretinea cu Papalitatea si grabit in a fi uns domn autocrator , adica singur stapan, suveran prin drept divin, se adreseaza imparatului bizantin si patriarhului Callistus I pentru a infiinta o mitropolie in Tara Romaneasca. Cererea ii este acceptata si sub tutela patriarhului ecumenic de la Constantinopol este infiintata Mitropolia Ungrovlahiei avandu-l la conducere pe chir Iachint, mitropolitul de Vicina, personaj controversat al lumii ortodoxe cu vederi favorabile catolicismului. Noua eparhie urma sa aiba in fruntea sa mitropoliti numiti de Patriarhia Ecumenica si sa intre in circuitul mitropoliilor ortodoxe. Sediul mitropoliei se gasea la Curtea de Arges, dupa unii istorici, sau la Campulung, dupa altii. Infiintarea Mitropoliei...