Domnul nu voieste infranare nefolositoare, care nu-i sfinteste pe cei care o fac. Traieste in ne vinovatie, pazeste poruncile lui Dumnezeu, crede tare ca ferindu-te de orice gand rau, de orice fapta rea vietuiesti dupa legea lui Hristos. Iata postul cel adevarat, iata postul placut lui Dumnezeu. Postul pe care voiesti sa-l pazesti tine-l asa: mai []Domnul nu voieste infranare nefolositoare, care nu-i sfinteste pe cei care o fac. Traieste in ne vinovatie, pazeste poruncile lui Dumnezeu, crede tare ca ferindu-te de orice gand rau, de orice fapta rea vietuiesti dupa legea lui Hristos. Iata postul cel adevarat, iata postul placut lui Dumnezeu.

Postul pe care voiesti sa-l pazesti tine-l asa: mai intai de toate, fereste-te de orice vorba urata, de orice dorinta rea si iti pastreaza inima curata de desertaciunile lumii acesteia. Daca pazesti acestea, postul va fi desavarsit.

Astfel, daca de la post am asteptat mult folos pentru indreptarea moravurilor, am dori sa fie post in toate zilele, dandu-ne aievea seama de meritele lui; nici n-am fi posomorati si ingrijorati cand il asteptam.

Pe omul cu un cuget bine asezat, care are grija de sufletul sau, nu-l va putea mahni nici un lucru, ci el va avea parte de curata si necurmata desfatare. Ca e asa, auziti azi pe Sfan tul Pavel sfatuindu-ne si zicand: Bucu rati-va pururea intru Domnul si iarasi zic: bucurati-va! (Filip. 4, 4).

Ioan Marini, din vol. Ganduri crestine (vol. 1)