S-a intamplat in 18 noiembrie 1906: S-a nascut pictorul Corneliu Baba; membru al Academiei Romane. Corneliu Baba (n. Craiova d. 28 decembrie 1997, Bucuresti) a fost un pictor roman, cunoscut mai ales pentru portretele sale, dar si pentru alte tipuri de tablouri si ilustratii de carti. Corneliu Baba era al treilea fiu al []The post S-a intamplat in 18 noiembrie 1906 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 18 noiembrie 1906 was first posted on noiembrie 18, 2020 at 2:15 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 18 noiembrie 1906: S-a nascut pictorul Corneliu Baba; membru al Academiei Romane. Corneliu Baba (n. Craiova d. 28 decembrie 1997, Bucuresti) a fost un pictor roman, cunoscut mai ales pentru portretele sale, dar si pentru alte tipuri de tablouri si ilustratii de carti. Corneliu Baba era al treilea fiu al lui Gheorghe Baba, pictor de biserici, si al Mathildei Baba. Anii de copilarie si adolescenta i-a petrecut la Craiova si Caransebes, orasul tatalui sau.

In 1926, s-a mutat la Bucuresti pentru a se inscrie la Academia de Arte Frumoase si la Facultatea de Litere si Filozofie. Dupa un singur semestru, a abandonat studiile la Academia de Arte Frumoase, declarandu-se descurajat de profesori si climat. A absolvit Facultatea de Litere si Filozofie, unde a avut ocazia sa asiste la cursurile sustinute de Nae Ionescu, P.

P. Negulescu sau Tudor Vianu. Anii urmatori i-a petrecut in Timisoara, unde a intrat in contact cu un grup de artisti tineri progresisti si protestatari, de ale caror atitudini si abordare artistica se dezice in scurta vreme. Aceasta perioada a fost marcata de cautari si deziluzii, iar dorinta de a pleca in strainatate devenea tot mai pregnanta.

In 1934 a avut loc prima sa expozitie de pictura, sustinuta impreuna cu tatal sau, in Baile Herculane. Aici a fost remarcat de un influent avocat din Iasi, Omar Popovici.

Prin intermediul lui, se muta in orasul moldav si se inscrie la cursurile Academiei de Arte Frumoase, la clasa profesorului Nicolae Tonitza. Desi plecase la Iasi cu gandul de a se intoarce peste doua sau trei luni, Corneliu Baba a ramas in capitala Moldovei timp de 16 ani. In acest timp, si-a finalizat studiile de pictura, dupa care a devenit asistent si profesor la Academia de Arte Frumoase. Intr-un secol XX zguduit de ideologii, filozofii si doctrine estetice contradictorii, Baba s-a incapatanat sa ramana in interiorul conventiilor de limbaj si al codurilor de reprezentare ale picturii clasice considerate desuete.

Dintre artistii romani l-au inspirat Grigorescu si Tonitza, iar dintre cei europeni El Greco, Goya si Rembrandt.

Principalele genuri plastice abordate de artist au fost autoportretul, arlechinul-regele nebun, portretul cu caracter social, peisajul si natura moarta. A avut o scurta perioada in care a pictat in stilul realismului socialist, dar a renuntat foarte repede. S-a refugiat in tablourile cu tarani, evocand scene din timpul rascoalei de la 1907, in care pictorul redescoperea universul si figurile taranilor romani ca un simbol al permanentei; din acea epoca dateaza panzele Intoarcerea de la sapa, Tarani, Odihna pe camp, Oameni odihnindu-se.

In 1958, Baba a fost numit profesor de pictura la Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu din Bucuresti si a primit titlul de Maestru Emerit al Artelor.

Problemele anterioare cu autoritatile comuniste pareau de domeniul trecutului. A calatorit in toata lumea, participand cu picturile sale la expozitii la Cairo, Helsinki, Viena si New Delhi, culminand cu o...