S-a intamplat in 19 noiembrie 1828: A murit Franz Schubert, compozitor austriac (n. 1797). Desi a trait toata viata in umbra lui Beethoven, Franz Schubert, a lasat posteritatii adevarate dovezi de maiestrie artistica. A fost primul compozitor din istoria muzicii, care nu era si dirijor si instrumentist. Misiunea lui a fost intotdeauna sa creeze muzica, []The post S-a intamplat in 19 noiembrie 1828 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 19 noiembrie 1828 was first posted on noiembrie 19, 2020 at 4:13 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 19 noiembrie 1828: A murit Franz Schubert, compozitor austriac (n. 1797). Desi a trait toata viata in umbra lui Beethoven, Franz Schubert, a lasat posteritatii adevarate dovezi de maiestrie artistica. A fost primul compozitor din istoria muzicii, care nu era si dirijor si instrumentist. Misiunea lui a fost intotdeauna sa creeze muzica, multumindu-se sa scrie pagini dupa pagini, chiar daca erau sau nu interpretate in public. Studiile primare le face la Seminarul Imperial Regal, unde, in anul 1808, devine sopran in corul Capelei Curtii. Ca elev s-a remarcat ca un bun pianist si violinist, dar mai ales ca un compozitor prolific. In 1813 isi pierde vocea, insa continua studiile pentru a deveni profesor.

Intre 1814 si 1818 scrie fara incetare cantec dupa cantec, simfonii, muzica de camera, mise. Datorita iubirii sale pentru pian si vocea umana, numele lui Franz Schubert este asociat cu precadere liedului. In general, versurile care l-au inspirat pe muzician apartin poetilor romantici, tematica pieselor fiind si ea identica. Unul dintre cele mai desavarsite lieduri, Gretchen la vartelnita a fost compus de Schubert la numai saptesprezece ani. Vor urma 145 de lieduri, pe texte din literatura germana (Goethe, Schiller, Heine, poeme de Ludwig Gottfried Kosengarten si de Willhelm...