S-a intamplat in 21 noiembrie 1932: Premiera piesei Titanic vals de Tudor Musatescu, la Teatrul National din Bucuresti. In distributie: George Calboreanu, Sonia Cluceru, Ion Fintesteanu, Niki Atanasiu. Piesa prezinta viata de zi cu zi a unui om obisnuit, corect, onest Spirache Necsulescu, functionar la prefectura, un om cu o familie de intretinut. []The post S-a intamplat in 21 noiembrie 1932 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 21 noiembrie 1932 was first posted on noiembrie 21, 2020 at 3:51 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 noiembrie 1932: Premiera piesei Titanic vals de Tudor Musatescu, la Teatrul National din Bucuresti. In distributie: George Calboreanu, Sonia Cluceru, Ion Fintesteanu, Niki Atanasiu. Piesa prezinta viata de zi cu zi a unui om obisnuit, corect, onest Spirache Necsulescu, functionar la prefectura, un om cu o familie de intretinut. Destinul il arunca in valtoarea vietii politice dintr-un orasel de provincie, in perioada interbelica, in preajma campaniei electorale, fara ca Spirache sa-si doreasca acest lucru, dupa ce primeste o mostenire neasteptata de 50 de milioane de lei de la un unchi bogat, dupa tragedia de pe Titanic. Este inceputul unei serii de presiuni din partea familiei, care dorea sa parvina, de a-l determina pe Spirache sa intre in politica si sa candideze pentru un post de deputat. De-a lungul anilor, piesa a fost pusa in scena la toate teatrele bucurestene, in diferite montari, dar si la teatrele mari din principalele orase ale tarii. Una dintre cele mai frumoase piese de teatru romanesti, in care moravurile imbogatitilor peste noapte trezesc hilare si, totodata, tragice ambitii politice Titanic vals , de Tudor Musatescu ne apare actuala si astazi.

Personaje cu anvergura caracteriala sau simpli fripturisti ai tranzitiei se desfasoara in fata spectatorilor sau telespectatorilor, intr-o maniera apropiata zilelor noastre. Iata cateva elemente ale unei piese de teatru cu aroma de vals si ale vietii unui dramaturg de exceptie.

Poate unul dintre cei mai iubiti umoristi ai romanilor, si nu doar umorist, Tudor Musatescu a mostenit inclinatia artistica a mamei sale in defavoarea unei posibile cariere avocatesti, dupa modelul tatalui sau. Tudor Musatescu s-a nascut in februarie 1903 la Campulung Muscel loc unde se va desfasura intriga plina de savoare a uneia dintre piesele sale de teatru de succes, Titanic vals , a urmat cursurile Facultatii de Litere si Filozofie, dar si ale Facultatii de Drept, insa scrisul, pe care l-a inceput inca din anii de scoala, l-a implinit pana la sfarsitul vietii. A abordat mai multe genuri epigrame, romane, versuri, insa dramaturgia l-a facut sa se remarce in fata publicului. A fost atat de pasionat de scris, incat in tinerete a realizat si reviste, fara ajutorul tiparului, reviste scrise de mana, precum Ghiocelul , cu versuri, schite,...