S-a întâmplat în 21 noiembrie 1740
S-a intamplat in 21 noiembrie 1740 was first posted on noiembrie 21, 2020 at 12:42 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 noiembrie 1740: A inceput construirea monumentului Sfanta Treime de la Timisoara, denumit si statuia ciumei; monumentul a fost ridicat in amintirea epidemiei care a devastat Timisoara si intregul Banat in jurul anului 1739. Coloana Ciumei, cunoscuta si ca Statuia Ciumei sau Monumentul Sfintei Treimi, este inaltata in mijlocul Pietei Unirii din Timisoara, in concordanta cu stilul arhitectonic al cladirilor dimprejur (baroc).
Monumentul se inscrie in tipologia coloanelor ciumei, raspandite in epoca barocului in intregul spatiu sud-german, boem si maghiar.
Monumentul este confectionat din gresie si are o valoare artistica deosebita, fiind creat la Viena, in stil baroc, si adus la Timisoara pe calea apei, pe Dunare,Tisa si pe canalul Bega. Colturile soclului coloanei sunt decorate cu volute, iar pe laturile sale apar trei basoreliefuri, identificate de catre Samu Borovszky ca reliefurile alegorice ale Ciumei, Razboiului sau Disperarii, dar dupa alte opinii, ar fi scene din timpul epidemiei de ciuma din Timisoara.
Deasupra volutelor sunt asezate statuile Sfintilor Sebastian, Rocchus si Carlo Borromeo. Sfantul Sebastian apare conform reprezentarii sale tipice, legat de un copac, si corpul sau este strapuns de mai multe sageti, sau se observa urmele sagetilor, astazi disparute. Parul lui lung si ondulat ii cade pe umar, corpul sau atletic sugereaza forta sa fizica. Cultul Sfantului Sebastian a trait deja o a doua inflorire pe parcursul epidemiilor de ciuma din secolul al XVI-lea, iar mai tarziu devine una dintre figurile constante ale coloanelor de ciuma. Carlo Borromeo apare in ornatul de cardinal, purtand pe cap palaria specifica cardinalilor, si mana sa stanga tine pe piept deasupra inimii, iar in cea dreapta atributul sau, un crucifix. Ca arhiepiscop al orasului Milano, el i-a atribuit chiar intercesiunii Sfantului Sebastian faptul ca orasul a scapat de epidemia de ciuma, desi el insusi a avut un rol primordial in ingrijirea bolnavilor si in oprirea epidemiei. Pe cel de al treilea colt al soclului apare statuia Sfantului Rocchus, tragand tunica sa scurta deasupra genunchiului drept, pentru a ne arata cu degetul rana sa (bubonul pestilential) de pe coapsa. La piciorul lui stang sta culcat una dintre atributele sale, cainele, care -dupa legenda- l-a aprovizionat cu...