Traind si parca inaintand intr-un ritm mai alert ca niciodata spre un sfarsit al evenimentelor care tulbura intreaga lume, putem sesiza cu usurinta faptul ca vremurile pe care nu credeam vreodata ca le vom ajunge sunt intocmai acele vremuri si timpuri despre care Sfintii au sperat ca nu vor ajunge sa le traiasca. Au trecut []Traind si parca inaintand intr-un ritm mai alert ca niciodata spre un sfarsit al evenimentelor care tulbura intreaga lume, putem sesiza cu usurinta faptul ca vremurile pe care nu credeam vreodata ca le vom ajunge sunt intocmai acele vremuri si timpuri despre care Sfintii au sperat ca nu vor ajunge sa le traiasca. Au trecut in urma anii si, privind catre trecut, vedem ca au fost fel si fel de timpuri cutremuratoare nu doar pentru crestini, ci pentru lumea intreaga: razboaie, persecutii, robii, boli, foamete etc., timpuri despre care am citit sau pe care le-am ascultat prin viu grai de la parintii si bunicii nostri. Fiecare timp si fiecare poveste isi au eroii lor, cu suferinta, cu biruinta si cu sfarsitul lor, care au facut, din oameni trecatori, legende; si din pacatosi, sfinti.

Privind catre aceste vremuri si facand acest bilant al timpurilor, al neamurilor, al religiilor, al tuturor evenimentelor pe care le traversam si care ne patrund tot mai mult, putem concluziona ca fiecare timp din trecutul mai indepartat sau mai apropiat, indiferent de structura temporala (ani, decenii, secole) isi are cernerea lui. De fapt, in functie de capacitatea fiecaruia de a discerne starea actuala a lumii, auzim multe pareri, atat de multe pareri din partea maselor de oameni care apar in media, incat ne tulburam pe noi insine, nemaistiind ai cui suntem, pentru ce traim, pentru ce luptam si care este elul nostru pe pamant.

Putine sunt sufletele care au ramas statornice invataturii sanatoase. Putini sunt oamenii care nu contrazic si nu se bat cu pumnul in piept, aratand un eroism fals si trecator. Acesti oameni sunt aceia care, prin trairea lor curata, au dobandit o vedere duhovniceasca (Sf. Teofan Zavoratul) si care acum,...