Ce vrei sa faci cu Lucrarea Oastei, continuand sa sustii invataturile ratacite ale Parintelui Trifa? Nu crezi ca ar fi cazul ca, acum cand el nu mai e in viata, impreuna cu Traian Dorz sa veniti la redactia Luminii Satelor si sa lucram impreuna ca altadata? Ati fi bine primiti si apreciati de I.

P.

S. [] Ce vrei sa faci cu Lucrarea Oastei, continuand sa sustii invataturile ratacite ale Parintelui Trifa? Nu crezi ca ar fi cazul ca, acum cand el nu mai e in viata, impreuna cu Traian Dorz sa veniti la redactia Luminii Satelor si sa lucram impreuna ca altadata? Ati fi bine primiti si apreciati de I.

P.

S. Sa Nicolae, ati avea o multime de drepturi si avantaje, inclusiv dreptul de pensie la batranete.

In urma acestei provocari, Ioan Marini i-a raspuns preotului Vonica printr-un articol publicat in revista Familia Crestina , ce aparea la Beius. Dam in continuare, partial, acest articol:M-ai intrebat, draga prietene, ce vreau. i o data cu intrebarea m-ai cinstit si cu o privire banuitoare. Te cred! O vorba spune ca ochii care nu se vad se uita. (Asta e valabila si intre credinciosi ca si intre oameni din lume.)Ceea ce pot sa-ti spun este ca, daca ai pipai inima prietenului tau, ai simti-o ca si altadata, atunci cand eram tovarasi de munca si suferinta alaturi de gornistul Oastei, Neemia.

Dar vei gasi ceva mai mult; vei gasi o inima care, prin harul Domnului Iisus, pe langa iubirea de altadata, a fost imbogatita cu experienta iertarii si uitarii pentru toate pietrele aruncate asupra prietenului fara ca el sa se impotriveasca.

Marturiseste daca nu-i asa! Cel ce a facut despartirea, stii bine, n-a fost prietenul tau, care a suferit si a tacut in fata unor fapte lipsite de dragoste, si inca se mai pretindea ca sunt facute in numele Domnului. Apoi stii bine ca, daca iezuitismul iubea dictonul scopul scuza mijloacele, in crestinatatea Evangheliei astfel de dictoane nu pot avea primireTe stiam bolnav. i, fata de cei suferinzi, am cautat sa ma port intotdeauna cu respect si grija si asta a fost o pricina a trecerii anilor. tiu ce-i suferinta, tovarasa multor ani din viata mea, care m-a invatat sa ajut si sa inteleg pe cel ce sufera si are drept la mila prietenului, chiar daca paraseste frica de Domnul Dar unii din frati s-au aratat inselatori, ca albia paraielor care trec (Iov 6, 14-15).

M-ai intrebat ce vreau? Dar tu stii foarte bine, dragul meu, ce vreau, fiindca in privinta aceasta nu m-am schimbat si sper ca, prin harul Domnului, nici nu ma voi schimba vreodata. Cel mult sa ma intaresc in chemarea pe care am primit-o si hotararea ce am luat, ca si pe mai departe (la fel ca Sf. Ap. Pavel) sa nu mai stiu altceva decat pe Iisus Hristos si pe El rastignit (I Cor. 2, 2). Lui vreau sa-I...