S-a intamplat in 16 martie 1957 . A murit sculptorul Constantin Brancusi, personalitate marcanta a artei secolului al XX-lea; membru post-mortem al Academiei Romane (1990). Constantin Brancusi (n. 19 februarie 1876, Hobita, Gorj d. Paris) a fost un sculptor roman cu contributii covarsitoare la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana. Constantin Brancusi []The post S-a intamplat in 16 martie 1957 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 16 martie 1957 was first posted on martie 16, 2021 at 6:07 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 16 martie 1957 . A murit sculptorul Constantin Brancusi, personalitate marcanta a artei secolului al XX-lea; membru post-mortem al Academiei Romane (1990). Constantin Brancusi (n. 19 februarie 1876, Hobita, Gorj d. Paris) a fost un sculptor roman cu contributii covarsitoare la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana.

Constantin Brancusi a fost ales postum membru al Academiei Romane. Expune pentru prima data la Soci t Nationale des Beaux-Arts si la Salon d Automne din Paris in 1906. Creeaza in 1907 prima versiune a Sarutului, tema pe care o va relua sub diferite forme pana in 1940, culminand cu Poarta Sarutului parte a Ansamblului Monumental din Targu-Jiu. In 1907 inchiriaza un atelier in Rue de Montparnasse si intra in contact cu avantgarda artistica pariziana, imprietenandu-se cu Guillaume Apollinaire, Fernand L ger, Amedeo Modigliani, Marcel Duchamp. Va incepe lucrul la Rugaciunea, o comanda pentru un monument funerar ce va fi expusa in Cimitirul Dumbrava de la Buzau. In 1909 revine pentru scurt timp in Romania si participa la Expozitia oficiala de pictura, sculptura si arhitectura . Juriul Expozitiei, prezidat de Spiru Haret acorda premiul II ex aequo lui Brancusi, Paciurea, Steriadi, Petrascu, Theodorescu-Sion. Colectionarul de arta Anastase Simu ii cumpara sculptura Somnul iar bustul in ghips al pictorului Nicolae Darascu este achizitionat de Ministerul Instructiunii Publice. Pana in 1914, participa cu regularitate la expozitii colective din Paris si Bucuresti, inaugurand ciclurile Pasari Maiestre, Muza adormita, Domnisoara Pogany. In 1914, Brancusi deschide prima expozitie in Statele Unite ale Americii la Photo Secession Gallery din New York City, care provoaca o enorma senzatie. Colectionarul american John Quin ii cumpara mai multe sculpturi, asigurandu-i o existenta materiala prielnica creatiei artistice. In acelasi an, ministrul de interne al Romaniei respinge proiectul monumentului lui Spiru Haret comandat cu un an inainte. Brancusi va pastra lucrarea in atelier si o va intitula Fantana lui Narcis. In 1915, incepe sa execute primele lucrari in lemn, printre care 2 Cariatide si Fiul risipitor. La Paris, in 1919, apare volumul La Roumanie...