Nu mai avem virtuţi, noi ne străduim, dar nu reuşim nimic
Preamarit si fericit este omul crestin, drept-credinciosul care va marturisi in fata tiranilor, in fata ateilor, in fata materialistilor si rationalistilor, dumnezeirea Hristosului nostru. Biserica noastra crede si marturiseste ca va naste sfinti pana in vremurile de pe urma, pana la sfarsitul veacurilor, ca va arata fii sfinti si vrednici de cununa.
Dupa cum vedem, astazi nu avem oameni care sa se nevoiasca precum vechii asceti si pustia nu mai arata ca atunci sfinti facatori de minuni si purtatori de duh. Care vor fi, deci, sfintii timpurilor de pe urma, de vreme ce nu lucram nevointa si virtutea vechilor asceti si monahi? Trebuie sa credem neclintit ca in vremurile de pe urma, in care am intrat deja, oamenii sfinti vor fi aceia care vor da marturie despre Iisus al nostru si vor propovadui si vor spune raspicat ca Hristosul nostru este Dumnezeu adevarat, intrupat in om. Prin aceasta marturisire se vor incununa si se vor sfinti.
Mucenicii au dat marturisirea cea buna in primii ani ai crestinismului. Minunile au fost foarte multe. Faceau minuni cu mare usurinta. Exista multa sfintenie. Oamenii credinciosi erau plini de Duh Sfant. Virtutea era lucrata din belsug. Acum insa noi nu mai avem virtuti, noi ne straduim, dar nu reusim nimic. Pretutindeni intuneric, pretutindeni amagire, pretutindeni pierzanie. Toate paturile varstei si treptele sociale ale oamenilor sunt pline de pacat si intuneric. Intunericul acesta al pacatului si al lipsei moralei va inainta, se va intinde, si cu cat vom fi mai aproape de capat, de sfarsit, se va inteti. De aceea, atunci chiar si cea mai mica virtute, cea mai mica nevointa duhovniceasca, va avea o valoare uriasa in fata lui Dumnezeu.
La inceput, un om il ajuta pe celalalt in formarea duhovniceasca, acum se imping unul pe celalalt spre rele, spre prabusire duhovniceasca. Nu mai auzi discutandu-se altceva intre oameni decat despre un pacat sau altul. Desigur, problema pacatului trupesc se mentine si domneste in toate domeniile. Diavolul a reusit cu rautatea lui, cu viclenia lui, sa stapaneasca peste gandurile si dorintele oamenilor. Astazi cauza intr-un razboi (sa-i zicem razboi si sa nu-l numim infrangere) este cugetul trupesc. Se straduieste sa ne pateze gandirea, cele cinci simturi, atat trupesti, cat si sufletesti. i in felul acesta sa ne intineze atat de tare incat Sfantul Duh sa nu gaseasca loc sa Se salasluiasca in noi, incat sa nu purtam Duhul lui Dumnezeu, sa nu primim focul iubirii lui Dumnezeu care ar putea astfel sa ne renasca, sa ne reinvioreze si sa ne faca puternici ca sa putem infrunta toate cele cate se vor intampla in viata noastra.
Va trebui sa ne straduim sa ne curatim pe noi, sa ne curatim pe dinauntru si pe dinafara, si indeosebi sa ne curatim cugetul. Caci din cuget pornesc toate relele, atat in inima, cat si in trup. Raul se exteriorizeaza prin membrele trupului, dupa ce mai inainte cugetul si mintea devin slujbasi ai pacatului. Asa cum vedem, albinele nu merg la florile care nu au polen, ci merg acolo unde exista polenul, pe care il culeg si prepara gustoasa miere. i Sfantul Duh umbla, si unde gaseste cuget si minte curata, linistita, se aseaza si rodeste. Zis-a cel nebun in inima lui: nu este Dumnezeu. Nebun este acela care nu se poate infrana. Gandirea nu carmuieste bine in el, nu are carmuire sanatoasa, de aceea face greseala de a se exprima si a spune ca nu exista Dumnezeu. Cea mai mare prostie pe care o poate spune omul este sa zica ca nu exista Dumnezeu. Dumnezeu este in el, este in sufletul lui, dar el este strain de Dumnezeu. Nu are nici o legatura si nici un contact cu Dumnezeu.
Pacatul a faurit un zid, a despartit lucrurile si le-a facut de netrecut. Asadar, ca sa primim Sfantul Duh si Acesta sa ne faca puternici si sa ne invredniceasca sa marturisim dumnezeirea lui Hristos, va trebui sa ne nevoim, sa ne curatim si sa ne incununam. Sfintii vremurilor de pe urma vor fi marturisitori. Cei care vor marturisi ca Hristosul nostru este Dumnezeu adevarat intrupatDumnezeu a fost, este si va fi. i Sfantul Duh, precum ii va intari pe aceia, ne va intari si pe noi, daca iubirea si mila lui Dumnezeu voieste sa ne miluiasca, si ingaduie si ne invredniceste si pe noi sa dam marturisirea buna, in fata ateilor, in fata celor lipsiti de evlavie, si sa ne invrednicim si noi muceniciei. Caci lucrarile noastre sunt atat de nefolositoare, pacatele noastre sunt atat de multe, patimile noastre adevarate fiare; o mucenicie ne va salva, o marturisire a credintei. Ganditi-va ce frumos e cand un crestin marturiseste in timpurile noastre, cand marturiseste in fata celor ce nu cred in dumnezeirea lui Hristos, in dumnezeirea in trei ipostasuri, si cand, pentru o clipa, il iau ingerii si incep marsul triumfator al izbanzii si al laudelor!Toti zicem: Dar cum sa mucenicim?. Noi nu putem sa induram o durere de dinti si primul care nu poate asta sunt eu. Ne inteapa un maracine sau altceva si incepem imediat sa simtim durerea, sa strigam; avem nevoie de spirt si de altele. Cand ne doare putin, alergam indata la doctor, la medicamente. Dar acolo nu vor fi astfel de cazuri, acolo va fi...