Un om a gasit un ou de vultur si l-a pus in cuibul unei gaini de curte. Puiul de vultur a iesit din ou, o data cu puii de gaina, si a crescut cu ei. Toata viata lui, vulturul a facut ceea ce au facut si puii de curte, crezand ca este pui de curte. A scurmat []Un om a gasit un ou de vultur si l-a pus in cuibul unei gaini de curte.

Puiul de vultur a iesit din ou, o data cu puii de gaina, si a crescut cu ei. Toata viata lui, vulturul a facut ceea ce au facut si puii de curte, crezand ca este pui de curte. A scurmat pamantul pentru viermi si insecte. A cloncanit si a cotcodacit. Dadea din aripi si zbura un pic in aer. Anii au trecut si vulturul a imbatranit. Intr-o zi, el a vazut o pasare splendida deasupra lui, pe cerul fara nori. Aceasta plana intr-o gratioasa maretie, printre curentii puternici, abia batand din aripile viguroase, aurii. Batranul vultur privi in sus, cu veneratie.

Cine e acesta?, a intrebat el. Acesta este vulturul, regele pasarilor, i-a spus vecinul sau. El ii apartine cerului. Noi ii apartinem pamantului noi suntem gaini. i, astfel, vulturul a trait si a murit ca o gaina, pentru ca asta a crezut ca este. (Anthony de Mello Cantecul pasarii )Dumnezeu ne trimite mereu semne de aducere-aminte a starii noastre primordiale pline de maretie, pentru a ne ajuta sa vedem, dincolo de tarana plasmuirii noastre, suflarea dumnezeiasca ce ne arata mereu calea de intoarcere la cele ceresti.

Evreilor aflati in robia egipteana, Dumnezeu le-a trimis un asemenea semn prin Moise, pentru a le aminti si a-i ajuta sa porneasca spre redobandirea starii de libertate traita de ei candva. Dar strainii care-i insoteau in drum spre Canaan au reusit, prin raspandirea de virusi culinari in randul lor, sa le scurtcircuiteze memoria pentru a uita si cauza si scopul calatoriei lor (cf. Numeri 11, 4-6). Ramanand blocati la amintirea caldarilor de carne din Egipt, israelitii se gandesc sa renunte la intrarea in ara Fagaduita si sa se reintoarca in robie (cf. Numeri 14, 2-4).

Prin denumirea data duminicii premergatoare Postului Invierii Domnului Izgonirea lui Adam din Rai , Biserica da un sens ascezei noastre crestine, facand din ea un semn de aducere-aminte a starii traite de noi dincolo de existenta pamanteasca. i-acum, ca si atunci, diavolul cauta insa sa se insinueze in mintea si sufletul nostru, pentru a ne pagubi cat mai mult aceasta lucrare. Astfel, daca...