Slujba invierii se face in Ierusalim intr-un chip deosebit si in legatura cu o minune. La Ierusalim ni s-a spus ca lumina din dimineata invierii se primeste printr-o minune ce se petrece la mormantul Mantui torului. Lucrurile se petrec astfel: Sambata noaptea, spre Ziua invierii, se sting toate lumanarile si candelele din Biserica Sf. Mormant. E []Slujba invierii se face in Ierusalim intr-un chip deosebit si in legatura cu o minune. La Ierusalim ni s-a spus ca lumina din dimineata invierii se primeste printr-o minune ce se petrece la mormantul Mantui torului. Lucrurile se petrec astfel:Sambata noaptea, spre Ziua invierii, se sting toate lumanarile si candelele din Biserica Sf. Mormant. E sin gurul timp cand se intampla acest lucru, pentru ca in Biserica Sf. Mormant unele din candele ard neincetat zi si noapte. Dupa ce s-au stins toate luminile, biserica se incuie si se pecetluieste cu pecete, ca nimenea sa nu poata intra in ea in timpul noptii. Pe la ceasurile 3 dupa miezul noptii lumea se strange la biserica pentru in viere. Vine si Patriarhul, inconjurat de multimea preo tilor, sa faca slujba. E de fata si inaltul comisar al Palestinei in fata caruia se rupe pecetea si se deschide biserica. Patriarhul e cautat sa nu aiba la sine nici un fel de material de aprins lumina. Publicul intra pe intuneric in biserica tacuta. Patriarhul intra atunci in altarul Sf. Mormant sa scoata lumina invierii. Minunea urmeaza acum.

In noaptea invierii lespedea de marmora care aco pera locul unde a fost mormantul Mantuitorului asu da si sloboade sudori de apa. Patriarhul ia in mana o bucata de vata de bumbac curat si freaca cu aceasta vata lespedea asudata. Din aceasta frecare iese indata o flacara albastra in care Patriarhul aprinde cea dintai lumina a invierii.

In felul acesta, la mormantul Mantuitorului din Ierusalim, lumina invierii iese si azi printr-o minune din Mormantul cel de viata si de lumina datator.

Dupa ce Patriarhul a aprins lumina din lumina lui Hristos, iese in incaperea cealalta din altarul Sf. Mormant si, pe doua deschizaturi facute anume pentru acest lucru, intinde afara doua faclii aprinse, zicand: Veniti de luati lumina! Aceste faclii le apuca indata doi crestini din neamul arabilor (anume alesi pentru acest lucru), care alearga cu ele la altarul ce se afla in biserica din fata Sf. Mormant. Preotii aprind cu ele luminile altarului si dupa aceasta...