S-a intamplat in 25 mai 1920: Are loc inaugurarea Operei Nationale din Cluj, cu opera Aida, de Verdi, interpretata in limba romana .

Opera Nationala Romana Cluj-Napoca a luat fiinta la 18 septembrie 1919, odata cu Teatrul National si Conservatorul de Muzica, prin decizia Consiliului Dirigent organ executiv al Marelui Sfat National Roman, instituit pentru []The post S-a intamplat in 25 mai 1920 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 25 mai 1920 was first posted on mai 25, 2021 at 4:25 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 25 mai 1920: Are loc inaugurarea Operei Nationale din Cluj, cu opera Aida, de Verdi, interpretata in limba romana .

Opera Nationala Romana Cluj-Napoca a luat fiinta la 18 septembrie 1919, odata cu Teatrul National si Conservatorul de Muzica, prin decizia Consiliului Dirigent organ executiv al Marelui Sfat National Roman, instituit pentru administrarea Transilvaniei. Sub conducerea unor personalitati artistice de marca precum tenorul Constantin Pavel, dirijorul italian Egisto Tango, compozitorul Tiberiu Brediceanu, baritonul de faima mondiala Dimitrie Popovici-Bayreuth, au fost surmontate in decurs de citeva luni, dificultatile legate de alcatuirea efectiva a unui ansamblu de opera. Primele reprezentatii au constat in doua concerte simfonice, la datele de 13 si 14 mai, 1920, sub conducerea dirijorului ceh, Oskar Nebdal.

Spectacolul inaugural a avut loc la 25 mai, 1920, cu opera AIDA de Giuseppe Verdi, interpretata in limba romana, sub conducerea dirijorului Alfred Novak, in regia artistica a primului director al institutiei Constantin Pavel, cel care a fost si primul interpret al rolului Radames .

Dupa Dictatul de la Viena, din 1940, Teatrul si Opera se muta la Timisoara, revenind la Cluj in 1945. In existenta sa, Opera Romana din Cluj a prezentat peste 200 titluri de opera, operete si balete. Dintre...