S-a intamplat in 24 mai 1908: A fost inaugurata oficial noua cladire a Muzeului de Istorie Naturala Grigore Antipa din Bucuresti, in prezenta regelui Carol I, a printului Ferdinand si a Printesei Maria. Cu aceasta ocazie au fost deschise pentru vizitare 16 sali, dintre care una cuprindea 4 diorame bio-geografice (desertul Sahara, savana africana, preria []The post S-a intamplat in 24 mai 1908 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 24 mai 1908 was first posted on mai 24, 2021 at 4:54 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 24 mai 1908: A fost inaugurata oficial noua cladire a Muzeului de Istorie Naturala Grigore Antipa din Bucuresti, in prezenta regelui Carol I, a printului Ferdinand si a Printesei Maria. Cu aceasta ocazie au fost deschise pentru vizitare 16 sali, dintre care una cuprindea 4 diorame bio-geografice (desertul Sahara, savana africana, preria americana si tundra), printre primele realizate in lume si care, datorita calitatii lor, au servit drept model pentru multe alte muzee din tara si strainatate.

Muzeul de Istorie Naturala si Antichitati din Bucuresti a fost fondat prin decretul nr. 143 semnat de Alexandru Ghica, domnul arii Romanesti (1834-1842), la initiativa fratelui sau, banul Ghica Mihalache, cel care a fost si primul donator important. El a oferit noii institutii culturale o colectie de 1.250 monede grecesti, romane si bizantine, 150 minerale, una cuprinzand 213 cochilii de moluste, precum si un important numar de pesti, pasari, mamifere si fosile.

Colectiile erau depuse in incinta Colegiului Sf. Sava , dar in anul 1859, existand intentia de demolare a acestuia, colectiile au fost transferate in cateva cladiri situate in apropierea colegiului. Cativa ani mai tarziu (1863) o comisie numita de Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice a hotarat instalarea Muzeului National in trei sali situate in aripa stanga a Palatului Academiei, exponatele fiind transferate acolo in luna septembrie 1864. In anul 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a aprobat Regulamentul pentru Administrarea si Organizarea Muzeului de Istorie Naturala din Bucuresti ce stabilea atributiile personalului, activitatile destinate sa imbogateasca colectiile, programul de vizitare, precum si numirea unui profesor universitar in functia de director.

In 1903, directorul Muzeului, Grigore Antipa, a prezentat primului-ministru Dimitrie Sturza un memoriu in care demonstra necesitatea existentei unei cladiri special construite pentru a organiza un Muzeu de Istorie Naturala demn de Capitala tarii . Consiliul de Ministri a aprobat proiectul si suma de 350.000 lei, necesara ridicarii cladirii pe un teren de 23.000 mp, situat pe oseaua Kiseleff nr. 1. Astfel, in anul urmator (1904) au inceput lucrarile de constructie a noii cladiri destinate Muzeului, dupa proiectul inginerului Mihail Rocco, fatada fiind proiectata de arhitectul Grigore Cerchez.

Lucrarile au fost terminate in anul 1906 si toate colectiile au fost transferate in noua cladire, incepand dificila munca de aranjare. Inaugurarea oficiala a Muzeului in noua sa cladire a avut loc la 24 mai 1908, in prezenta regelui Carol I, a printului Ferdinand si a Printesei Maria. Cu aceasta ocazie, au fost deschise pentru vizitare 16 sali create de Grigore Antipa, dintre care una cuprindea patru diorame bio-geografice (desertul Sahara, savana africana, preria americana si tundra), printre primele realizate in lume si care, datorita calitatii lor, au servit drept model pentru multe alte muzee din tara si strainatate.

Ulterior, a fost adus in cladirea muzeului Scheletul de Deinotherium gigantissimum de la Laboratorul de Geologie al Universitatii Bucuresti (1911); au fost inaugurate noi sectii Geologie, Mineralogie, Paleontologie, Anatomie comparata, Antropologie, Etnografie generala si Ecologie care ocupau 11 sali si a fost montata pe frontonul cladirii o placa de marmura purtand inscriptia Muzeul National de Istorie Naturala (1914). La 23 mai 1933, in sala centrala de la parterul Muzeului a avut loc o sedinta solemna, prezidata de regele Carol al II-lea, consacrata implinirii a 100 de...