Ca om plin de lumina lui Dumnezeu, Parintele Iosif a inteles inca de la inceput ce mare insemnatate are tineretul pentru viitorul Oastei Domnului si al misiunii pentru care venea aceasta Lucrare Evanghelica spre sufletele prezente si viitoare. De aceea, o atat de mare parte din straduintele sale se indreptau spre trezirea constiintei parintilor si []Ca om plin de lumina lui Dumnezeu, Parintele Iosif a inteles inca de la inceput ce mare insemnatate are tineretul pentru viitorul Oastei Domnului si al misiunii pentru care venea aceasta Lucrare Evanghelica spre sufletele prezente si viitoare.

De aceea, o atat de mare parte din straduintele sale se indreptau spre trezirea constiintei parintilor si a educatorilor, constiinte raspunzatoare de cresterea si indrumarea copiilor si a tineretului spre Hristos si pentru HristosSingur Mantuitorul Hristos si Evanghelia Lui pot creste si forma un tineret sanatos trupeste si sufleteste zicea si scria el adesea. De aceea, straduintele noastre toate trebuie sa se uneasca si sa se indrepte inspre aceasta indrumare. Iar ca sa izbandim in aceasta uriasa munca de innoire prin Hristos, a copiilor si a tineretului nostru, trebuie mai intai noi insine, parintii si indrumatorii lor, sa ajungem oameni noi in Hristos, oameni schimbati prin innoirea si sfintirea facuta de Duhul Sfant. Fara puterea si innoirea sfintitoare a Duhului Sfant, toata munca si osteneala noastra va fi in zadar. Tot ce vom zidi in ei prin cuvinte vom darama prin exemple. Tot ce vom cladi in inima si in mintea lor cu vorbele noastre cele mai frumoase va fi nimicit de faptele lumesti si nedemne pe care le-ar vedea la noi.

Numai pilda frumoasa a unei vieti innoite si a unor purtari vrednice in mijlocul copiilor nostri si in mijlocul lumii ar putea avea darul si puterea convingerii asupra lor si ar putea da roade binecuvantate si fericite pentru noi, pentru ei si pentru toti urmasii lor pana in veac.

Unde este un astfel de exemplu, acolo se vad neaparat niste astfel de roade. Unde lipseste pilda vietii, toate straduintele sunt, de cele mai multe ori, zadarniceInca de la primele luni dupa publicarea Hotararii de la Anul Nou 1923, incep sa apara, prin paginile gazetei Lumina satelor ca pe un camp care incepe sa se dezghete sub razele unei primaveri binefacatoare, ghioceii fericiti ai tinerelor hotarari pentru Domnul.

Ce minunat e sa vezi cum cer sa se inscrie in Oastea Domnului trei elevi, un grup de tineri, o clasa de fete, un tata si o mama cu copilasii lor O mama cu fiica ei de 7 anisori, un tanar cu prietenul lui cel mai bun Un preot cu o strana intreaga de copii Un profesor sau un invatator cu multi elevi de ai lor Cate un student sau mai multi cerand sa fie inscrisi in Oaste si promitand cu mana si iscalitura lor intocmai dupa cum scrisese profetul Isaia cand a zis: Caci voi turna ape peste pamantul insetat si rauri pe tarina uscata; voi turna Duhul Meu peste samanta ta si binecuvantarea Mea peste odraslele tale. i vor rasari ca firele de iarba intre ape, ca salciile langa paraiele de apa. Unul va zice: Eu sunt al Domnului, altul se va numi cu numele lui Iacov, iar altul va scrie cu mana lui: Al Domnului sunt si va fi cinstit cu numele lui Izrael (Isaia 44, 3-5). Ce frumoasa si mult-spunatoare este, de exemplu, urmatoarea hotarare a unor tineri, publicata printre primele de acest fel. Iat-o:Prea Cucernice parinte Trifa, subscrisii, gandindu-ne cum am putem duce si noi o viata cu folos noua, Bisericii noastre si neamului nostru, ne hotaram a scoate din traiul nostru sudalma, minciuna, bautura si toate naravurile rele In fruntea Oastei sta Insusi Domnul Iisus Hristos. El ne va duce la biruinta si El ne va ajuta ca sa putem castiga in Oastea Lui pe toti locuitorii comunei noastre, tineri si batrani, barbati si femei. Doamne, ajuta-ne!Gruni, jud. Caras-Severin, la 9 febr. 1924Urmeaza iscaliturile a 59 de eleviIar Parintele Iosif adauga in continuarea scrisorii lor: Fiti bineveniti in Oastea Domnului, iubitilor elevi! Hotararea voastra este o mare bucurie pentru noi. In aceste vremuri incarcate cu atatea stricaciuni, hotararea voastra se iveste ca zorile unor vremuri mai curate si mai pline de cunostinta Domnului. Bine ziceti ca hotararea voastra ati facut-o si pentru taria Bisericii si a neamului, pentru ca numai din aceasta parte (din innoirea tineretului) poate veni si taria Bisericii si a neamului. Domnul sa va ajute, iubitilor, sa puteti creste in harul Lui si in ascultarea de El! Lumina Satelor nr. 11, din 25 martie 1924Ceva mai tarziu, sub titlul: Elevi de scoala intra in Oastea Domnului, gazeta publica in nr. 38, din 28 sept. 1924, alte scrisori ale urmatorilor patru elevi:Vasile Pop, clasa a V-a de liceu, Beius, care scrie printre altele :Va rog sa ma primiti si pe mine in Oastea Domnului. Fagaduiesc ca, desi sunt tanar, voi lupta vitejeste contra pacatelor. i va rog sa ma iertati ca nu-mi pot exprima gandurile mele asa cum trebuie fata de Dumnezeu. i va rog sa ma iertati si de aceea ca nu sunt abonat la foaie pentru ca parintii mei au 11 copii, iar eu ma multumesc a o citi de la altiiA doua scrisoare: Noi suntem doi elevi din Arad-Gai si, citind in Lumina satelor despre Oastea Domnului, ne rugam sa ne inscrieti si pe noi in aceasta Oaste in care vrem sa ramanem pana la sfarsitul vietii noastre.

Gh. Bogatan si Ioan Rosu, cls. a III-a medie, Arad-GaiA treia scrisoare spune: Va rog sa ma inscrieti si pe mine in Oastea Domnului Dea Domnul ca tot poporul romanesc sa vada pericolul pierzarii si sa se inscrie in Oastea lui Iisus, ca sa avem o tara crestina. Cu Dumnezeu inainte!Mihailescu C. Casian, elev cls. a IV-a sec. VasluiIar adaosul redactorului continua: Fiti bineveniti in Oastea Domnului, iubitilor elevi! Ce frumos si ce bine e cand se hotaraste omul inca de tanar impotriva pacatelor! i cat de departe poate ajunge omul cand, de tanar, s-a hotarat sa apuce pe urmele lui Hristos! ineti, iubitilor, calea pe care ati apucat-o, si multe binecuvantari veti primi de la Domnul. Eu va zic ca Apostolul Petru: Cresteti, iubitilor, in darul si cunostinta Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos (II Petru 3, 18).

Ceva mai tarziu, alti cinci tineri, de la liceul din Beius, cer sa fie inscrisi in Oastea Domnului. i scriu: Noi suntem copii tineri, elevi ai liceului din Beius, dar ne vom sili inca de pe acum sa ne dezbracam de naravurile cele rele Dumnezeu sa ne ajute si noua si la toata Oastea Domnului. tefan...