i trecand Iisus, a vazut un orb din nastere si L-au intrebat invataceii: Cine a pacatuit, acesta, ori parintii sai, de s-a nascut orb? . Iisus le raspunde: Nici el, nici parintii, ci pentru ca sa se arate lucrurile lui Dumnezeu in el Cat timp sunt in lume, lumina sunt lumii . Apoi a scuipat jos, a [] i trecand Iisus, a vazut un orb din nastere si L-au intrebat invataceii: Cine a pacatuit, acesta, ori parintii sai, de s-a nascut orb? . Iisus le raspunde: Nici el, nici parintii, ci pentru ca sa se arate lucrurile lui Dumnezeu in el Cat timp sunt in lume, lumina sunt lumii . Apoi a scuipat jos, a facut tina, a uns ochii orbului si l-a trimis sa se spele in scaldatoarea Siloamului. i s-a intors vazand.

Toti s-au mirat de aceasta minune: vecinii, trecatorii si sfatul carturarilor si al fariseilor. Acestia nu s-au putut bucura de fericirea vindecatului, ci au cercetat sa afle do ctorul si sa-l pedepseasca fiindca a savarsit minunea in zi de sambata. Chemat inaintea adunarii, orbul vindecat a marturisit ca doctorul sau e de la Dumnezeu. i, pentru aceasta marturisire, e dat afara si batjocorit. Dorea sa-L intalneasca pe binefacatorul sau si Iisus il afla intr-o zi la biserica. Aici i se descopera, iar acesta se inchina lui Iisus.

Cei dintai cuvant al lui Dumnezeu a fost: Sa fie lumina! . i inainte de a se zidi lumea s-a facut lumina, fara de care in zadar ar fi intoc mirile si bogatiile lumii, caci toata slava lor de la lumina atarna.

Lumina e haina in care se imbraca Dumnezeu.

Fara lumina n-ar putea trai nici planta, nici vietate, cu atat mai putin omul.

Intunericul e salasul mortii; intunericul inghite si nimiceste viata.

Lumina si intunericul nu se impaca. Dar in om se intalnesc si se iau la lupta. Cu cat se salasluieste in om mai multa lumina, cu atat straluceste si traieste mai mult. Omul are mai multe organe pentru lumina.

Unul este ochiul, care se desfateaza de frumusetea...