S-a intamplat in 5 iunie 1883: Sosit la Iasi pentru a participa la dezvelirea statuii lui tefan cel Mare, Mihai Eminescu citeste, la Junimea , poemul Doina . Se stie de la Iacob Negruzzi ca Doina a fost ultima lectura a Marelui poet la Junimea . Doina este strigatul de durere al poetului pentru soarta neamului sau. Conceputa []The post S-a intamplat in 5 iunie 1883 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 5 iunie 1883 was first posted on iunie 5, 2021 at 6:02 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 5 iunie 1883: Sosit la Iasi pentru a participa la dezvelirea statuii lui tefan cel Mare, Mihai Eminescu citeste, la Junimea , poemul Doina . Se stie de la Iacob Negruzzi ca Doina a fost ultima lectura a Marelui poet la Junimea . Doina este strigatul de durere al poetului pentru soarta neamului sau. Conceputa in 1878, dupa pierderea Basarabiei prin tratatul de la Berlin, a fost definitivata in 1883 la Iasi cu prilejul dezvelirii statuii lui Stefan cel Mare. Iata ce marturiseste Iacub Negruzzi: La 5 iunie 1883 se facu in Iasi cu mare pompa inaugurarea statuii lui Stefan cel Mare. Profitand de imprejurarea ca un numar mare de membri ai societatii literare, printre care si Eminescu, Junimea tinu o intrunire. In acea seara Eminescu ne citi cunoscuta sa Doina . Efectul acestor versuri pesimiste: un tunet de aplauze izbucni la sfarsitul citirii. Aceasta citire a fost cea de pe urma a lui Eminescu la Junimea , un cantec de lebada al poetului . Definitivarea poeziei Doina a fost facuta in primavara anului 1883, cand Eminescu, ca trimis oficial al ziarului Timpul din Bucuresti, a mers la Iasi unde se dezvelea Monumentul ecvestru al lui tefan cel Mare, in fata Palatului Domnesc, astazi Palatul Culturii, opera a sculptorului francez Emanuel Fr miet (cel care realizase si statuia lui Mihai Viteazul, inaugurata in 1876 in fata cladirii Universitatii din Bucuresti). Ar fi vrut sa citeasca poezia in fata multimii adunate la dezvelire, dar in ultimul moment s-a razgandit, preferand sa mearga cu Creanga, si probabil si alti cativa prieteni, la Bolta Rece , la un pahar de vin.

Totusi, seara, la o adunare ad-hoc al Junimii iesene, Eminescu citeste poezia Doina . Efectul acestor versuri pesimiste care contrastau asa de mult cu toate celelalte ode ce se compusese cu ocaziunea acelei stralucite serbari fu adanc, indescriptibil. In contra obiceiului Junimii, careia nu-i placea sa-si manifeste entuziasmul, pentru intaia data de 20 de ani de cand exista societatea, un tunet de aplausuri isbucni la sfarsitul cetirii si mai multi dintre numerosii membri prezenti imbratiseaza pe poet , spunea Iacob Negruzzi, amfitrionul serii literare. Poezia a aparut ulterior, pentru prima data, la 1 iulie, in revista Convorbiri literare . Doina nu este numai o capodopera, dar si cantecul nazuintelor noastre eterne: e cea mai categorica evanghelie politica a romanismului . Aceste cuvinte de neuitat au fost rostite de Octavian Goga la dezvelirea unui monument Eminescu. Poezia Doina de Mihai Eminescu a fost, inca de la nasterea ei, una dintre poeziile cele mai discutate si controversate, avand acces liber la circulatie sau fiind interzisa, in functie de interesele politice si de tipurile de dictaturi ce s-au succedat la conducerea tarii. Uneori s-a constatat ca si in momentele de liberatate suprema a aparut libertatea de a critica si de a o pune la index , pe motiv ca nu e acum momentul , surescita spiritele nationalistilor , incita la xenofobie etc. Cred ca ceva asemanator traim si astazi, Doina fiind adoptata fara rezerve de patriotii luminati pentru lirismul ei ardent si sarcastic (acad. Eugen Simion), si deopotriva respinsa, pe fata sau tacit de oficiali, pentru nationalismul exacerbat . Toate-s vechi si noua toate , ar spune Mihai Eminescu. Eminescu a scris mai multe versiuni ale Doinei , cercertatorul D. A. Mazilu consemnand 10, iar Perpessicius (cel care a inceput, definitivand si publicand intre 1939 si 1963 primele VI volume din integrala Eminescu Opere) un numar de 8. Acelasi reputat eminescolog, Perpessicius, este de parere ca poezia Doina ar avea perioada de incubatie cu 5 ani mai devreme de cand a fost publicata, prin 1878-1879, si ar fi continuarea poeziei La arme (publicata postum), scrisa odata cu pierderea Basarabiei, dupa tratatul de la Berlin, din 1878 (dupa alti cercetatori poezia La arme este din perioada vieneza!),...