S-a intamplat in 9 iunie 1870: A murit scriitorul englez Charles Dickens (n. 7 februarie 1812). Marile sperante , Oliver Twist sau David Copperfield sunt doar cateva dintre operele unuia dintre cei mai mari romancieri englezi: Charles Dickens. Charles Dickens a fost un scriitor englez reprezentativ pentru realismul secolului al XIX-lea, cunoscut prin opere precum Marile []The post S-a intamplat in 9 iunie 1870 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 9 iunie 1870 was first posted on iunie 9, 2021 at 4:02 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 9 iunie 1870: A murit scriitorul englez Charles Dickens (n. 7 februarie 1812). Marile sperante , Oliver Twist sau David Copperfield sunt doar cateva dintre operele unuia dintre cei mai mari romancieri englezi: Charles Dickens.

Charles Dickens a fost un scriitor englez reprezentativ pentru realismul secolului al XIX-lea, cunoscut prin opere precum Marile sperante, Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield, Martin Chuzzlewit, Dombey si fiul, Timpuri grele, Dugheana cu vechituri (Pravalia cu antichitati), Documentele postume ale clubului Pickwich, Nicholas Nickeby, Barnaby Rudge, Poveste despre doua orase (ultimele doua, romane istorice).

Se naste la 7 februarie 1812, in Portsmouth, Hampshire, ca fiu al lui John si al Elizabethei Dickens. In 1817, familia sa se muta in Chatham, Kent, in 1822 mutandu-se din nou, in cartierul Camden Town, Londra. Primii ani ai vietii au fost unii foarte fericiti, petrecandu-si timpul liber in compania romanelor de aventuri ale lui Tobias Smollett si Henry Fielding.

Familia sa facea parte din nobilimea de mijloc si i-a asigurat educatia la o scoala privata, dar totul avea sa se schimbe dupa ce tatal sau a pierdut o suma mare de bani in distractii si straduindu-se sa-si mentina pozitia sociala, familia fiind trimisa la inchisoarea datornicilor.

La varsta de 12 ani, Dickens este destul de matur ca sa munceasca zece ore pe zi in fabrica de crema de ghete a lui Warren (aflata in apropiere de statia de cale ferata Charing Cross), pentru sase silingi pe saptamana. Cu acesti bani trebuie sa-si achite cazarea si sa incerce sa-si ajute familia. Dupa o perioada de timp, situatia familiei se imbunatateste in urma unei mosteniri venite din partea familiei tatalui.

Familia Dickens iese din inchisoarea saracilor, dar mama il lasa pe Charles sa lucreze in continuare la fabrica de crema de ghete. Dickens n-o va ierta niciodata si acest resentiment, precum si situatia grea a clasei in mijlocul careia si-a trait o parte din copilarie vor deveni teme majore ale operei sale. Avea sa-i spuna mai tarziu biografului sau: Niciun sfat, nicio aprobare, nicio incurajare, nicio consolare, niciun sprijin din partea nimanui de care sa-mi amintesc, asa ca, ajuta-ma, Doamne! . Din 1827 a inceput sa lucreze ca functionar intr-un birou de avocatura, avand sansa sa ajunga avocat. Nu i-a placut insa aceasta profesie si dupa o scurta perioada de timp, in care a lucrat ca stenograf la tribunal, a devenit ziarist, relatand dezbaterile parlamentare si calatorind prin Anglia cu postalionul, ca sa scrie despre campaniile electorale. Reportajele sale vor fi publicate sub titlul Schite de Boz (in engleza Sketches by Boz), Boz fiind pseudonimul sau literar.

Va continua sa publice in ziare cea mai mare parte a vietii.

In acesti ani publica primul sau roman, The Pickwick Papers. Prima sa povestire a fost publicata in Monthly Magazine, in anul 1833, cu pseudonimul Boz.

Cu acelasi pseudonim a publicat si in Morning Chronicle si London Evening Chronicle. Povestirile au devenit foarte populare si in 1836 au fost reunite in volumul Sketches by Boz. Tot in anul 1836, Dickens a acceptat postul de editor la revista Bentley sMiscellany, o pozitie pe care a detinut-o timp de trei ani, perioada in care editorul William Hall se angaja sa ii publice The Pickwick Papers in 20 de numere lunare, apoi Oliver Twist in 1838 si The Life and Adventures of Nicholas Nickleby...