S-a intamplat in 11 iunie 1848, 11/23: Declansarea Revolutiei pasoptiste la Bucuresti; domnitorul Gheorghe Bibescu este silit sa semneze Constitutia si sa recunoasca noul guvern format din: Nicolae Balcescu, Nicolae si tefan Golescu, Gheorghe Magheru, Ion Heliade Radulescu, Constantin Kretzulescu, C. A. Rosetti si colonelul Ioan Odobescu. Revolutia romana de la 1848 nu numai ca []The post S-a intamplat in 11 iunie 1848, 11/23 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 11 iunie 1848, 11/23 was first posted on iunie 11, 2021 at 2:03 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 11 iunie 1848, 11/23: Declansarea Revolutiei pasoptiste la Bucuresti; domnitorul Gheorghe Bibescu este silit sa semneze Constitutia si sa recunoasca noul guvern format din: Nicolae Balcescu, Nicolae si tefan Golescu, Gheorghe Magheru, Ion Heliade Radulescu, Constantin Kretzulescu, C. A. Rosetti si colonelul Ioan Odobescu. Revolutia romana de la 1848 nu numai ca a reprezentat triumful ideilor moderne, a idealurilor de libertate si unitate nationala si a elementelor progresiste care le propagau, in speta o intelectualitate cu vederi largi, formata in centrele universitare pariziene, dar a constituit si un moment istoric fundamental in procesul formarii si afirmarii diplomatiei romane moderne. Pe 11 iunie 1848, la Bucuresti, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat Proclamatia de la Islaz , care va deveni noua constitutie. In aceeasi zi a fost editat primul ziar necenzurat din istoria natiunii romane, Pruncul Roman , care a aparut pe 12 iunie 1848. Astfel, societatea romana avea sa cunoasca un alt element esential al democratiei: libertatea tiparului. In doar cinci zile, o mana de oameni scoliti in Franta, cea mai mare generatie politica pe care a cunoscut-o tara noastra, cu un plan politic bine pus la punct si ambitie incomensurabila, aveau sa puna bazele statului roman modern. Evenimentele au continuat pana pe 13 septembrie 1848, cand armata otomana, dar in special cea rusa, au inabusit Revolutia.

In paralel, in Transilvania, romanii ardeleni se luptau pentru obtinerea drepturilor sociale si politice care li se cuveneau si care le erau negate de catre maghiari, acestia dorindu-si unirea Transilvaniei cu Ungaria. Cel mai de seama reprezentant al luptei nationale din Transilvania este Avram Iancu, sub conducerea...