S-a întâmplat în 11 iunie 1184 î.Hr.
Hr.: Razboiul troian Potrivit calculelor lui Eratostene, Troia este arsa. Razboiul troian a fost un conflict militar din Antichitate, intre ahei si orasul Troia din Asia Minor (Turcia de astazi). Conform mitologiei grecesti, acest razboi a izbucnit dupa ce Paris, printul Troiei a rapit-o pe Elena, sotia lui []The post S-a intamplat in 11 iunie 1184 i.
Hr. appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 11 iunie 1184 i.
Hr. was first posted on iunie 11, 2021 at 1:51 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 11 iunie 1184 i.
Hr.: Razboiul troian Potrivit calculelor lui Eratostene, Troia este arsa. Razboiul troian a fost un conflict militar din Antichitate, intre ahei si orasul Troia din Asia Minor (Turcia de astazi). Conform mitologiei grecesti, acest razboi a izbucnit dupa ce Paris, printul Troiei a rapit-o pe Elena, sotia lui Menelaus, regele Spartei. Acest conflict este unul din cele mai importante evenimente din ciclul de mituri elene si a fost narat in multe lucrari apartinand literaturii grecesti, printre acestea numarandu-se marile epopei antice, Iliada si Odiseea, ambele scrise, conform traditiei, de Homer. Iliada relateaza o parte din ultimul an al asediului Troiei, iar Odiseea descrie peregrinarile pe drumul de intoarcere acasa al lui Ulise (Odiseu), regele Itaca si unul din principalii lideri ai aheilor. Cauzele razboiului troian sub aspect mitic sunt complexe, deoarece au antrenat chiar si zeitatile Olimpului. Se spune ca in timpul nuntii zeitei Thetys cu regele tesalian Peleus, tocmai cand zeii dantuiau, si-a facut aparitia Eris, personificarea discordiei, inciudata ca nimeni nu s-a gandit sa o invite, si a aruncat in multime un mar de aur pe care stateau scrise cuvintele celei mai frumoase .
Vazand marul, Hera, Atena si Afrodita s-au grabit sa-l revendice, sustinand fiecare in parte ca le intrece in frumusete pe celelalte doua. Nereusind sa ajunga la o intelegere, cele trei zeite au hotarat sa ceara o opinie impartiala. De aceea l-au ales ca arbitru pe printul troian Paris. Ademenit cu diferite daruri de invrajbitele olimpiene, Paris i-a oferit in cele din urma marul Afroditei, dupa ce aceasta i-a promis ca Elena, cea mai frumoasa femeie pamanteana, ii va deveni sotie. Prin farmecele specifice, zeita a determinat-o pe Elena sa se indragosteasca de Paris si sa fuga cu el in Troia. Agamemnon, regele din Micene, a hotarat sa razbune onoarea fratelui sau Menelaus printr-un razboi indreptat impotriva cetatii care a facut posibila rusinea. De altfel, relatiile dintre Troia si restul Greciei erau oricum foarte tensionate. Razboiul dintre troieni si ahei a durat zece ani, timp in care multi eroi au murit, si din tabara Eladei (Ahile, Aiax, Patrocles, Antiloh etc.) si din cea a Troiei (Hector, Deifob, Paris etc.). Chiar si lumea zeilor s-a divizat in sustinerea uneia sau alteia din cele doua tabere: Poseidon, Hera, Atena, Hefaistos si Hermes erau de partea aheilor, iar Ares, Apollo, Afrodita, Artemis si chiar Zeus erau de partea troienilor. Intr-un sfarsit, aheii reusesc sa patrunda in cetatea asediata, prin viclesugul calului troian. Lipsiti de mila, ei ii masacreaza fara discriminare pe locuitorii Troiei si profaneaza templele, gest ce va atrage mania zeilor. Putini dintre ahei au reusit sa se intoarca acasa dupa razboi: cei care nu au murit in lupta, au fost zdrobiti la intoarcere de apele infuriate ale lui Poseidon. Cativa ahei au intemeiat colonii pe tarmurile cele mai indepartate ale lumii, purtati fiind de fortele divine. Dintre troieni, un numar redus a reusit sa supravietuiasca masacrului. Mult mai tarziu, romanii aveau sa pretinda ca sunt descendentii printului Enea, frate al lui Paris, care, dupa caderea cetatii, s-a indreptat catre Italia impreuna cu alti troieni supravietuitori. Legenda este istorisita de Vergilius in epopeea Eneida. Grecii antici credeau ca razboiul troian chiar a existat, ca a fost un eveniment istoric. Ei ziceau ca a avut loc in secolul al XIII-lea i.
Hr. sau al XII-lea i.
Hr. si ca Troia se afla in vecinatatea stramtorii Dardanele, adica in nord-vestul Turciei actuale. Pana in Epoca moderna s-a crezut ca atat razboiul cat si orasul erau doar niste mituri, si nu au existat.
In 1870 insa, arheologul german Heinrich Schliemann a excavat un sit arheologic, si a estimat ca ar putea fi chiar ramasitele Troiei, lucru confirmat si de alti cativa cercetatori. Nu au ramas insa dovezi clare ca Troia lui Homer chiar a existat, sau ca oricare din evenimentele prezentate in poemele eroice a avut loc. Multi savanti au cazut de acord ca mitul razboiului troian ar putea avea si un miez istoric, epopeile homerice fiind astfel o fuziune de relatari despre asedii si expeditii ale grecilor din Epoca Bronzului sau perioada miceniana. Cei care cred ca legenda razboiului troian deriva dintr-un anumit conflict istoric, il plaseaza de obicei intre 1300 i.
Hr. si 1200 i.
Hr., preferand adesea datele oferite de Eratostene (1194 i.
Hr. 1184 i.
Hr.) care corespund cu arderea Troiei a VII-a.
Evenimentele din razboiul troian au fost narate in multe lucrari din literatura greaca si adesea infatisate in arta greceasca. Nu exista un singur text istoric care sa expuna intreaga poveste a razboiului. In schimb, ea poate fi asamblata din mai multe surse diferite, care uneori relateaza versiuni contradictorii ale evenimentelor. Cele mai importante surse literare sunt cele doua poeme epice atribuite lui Homer, Iliada si Odiseea, compuse candva intre secolele al IX-lea i.
Hr. si al VI-lea i.
Hr.
Fiecare poem nareaza doar o parte din razboi.
Iliada acopera o mica parte din ultimul an de asediu, iar Odiseea se...